naar top
Menu
Logo Print
16/11/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE VLOER ISOLEREN

Hoewel ongeveer 12% van de energie in een woning verloren gaat via de vloer, is vloerisolatie nog steeds niet uit de schaduw getreden. Er bestaan echter heel wat oplossingen om een vloer goed te isoleren, zoals isolatieplaten, purschuimen en isolerende chape.

LANGS ONDER OF LANGS BOVEN?
ISOLEREN MET PLATEN
ISOLEREN MET CHAPE
ISOLEREN MET PURSCHUIM
ISOLEREN MET WOL

LANGS ONDER OF LANGS BOVEN?

ISOLEREN LANGS BOVEN

VLOEROPBOUW

vloeropbouw

Bij vloerisolatie moet je rekening houden met de lagen waaruit je vloer is opgebouwd. Je hebt de betonnen fundering ondergrond waarop de isolatie terechtkomt - al dan niet met een uitvulchape voor de leidingen.

Je zorgt minimum voor een isolatielaag van 11 cm, idealiter is dat 15 tot 20 cm. Daarop komt dan de afwerkingschape te liggen, waarop de uiteindelijke vloerbedekking terechtkomt.

ISOLEREN LANGS BOVEN

langs boven

Isoleren langs boven doe je het best met drukvaste, stevige isolatieplaten voor de beloopbaarheid, isolerende chape of purschuim.

Isolerende chape en purschuim zijn vooral interessant wanneer je zo weinig mogelijk ruimteverlies wil, platen nemen immers meer plaats in. Ze isoleren echter ook beter dan chape of schuim. 

ISOLEREN OP BESTAANDE VLOER

bestaande vloer

Om de vloer niet te moeten openbreken kan je ook op de bestaande vloer een isolatielaag en een nieuwe afwerkingslaag leggen, maar dan is het ook belangrijk om zo dun mogelijk te isoleren (minimaal 3 cm dik wel, wil je een premie verkrijgen) en zo weinig mogelijk ruimte te verliezen. Hou hier ook rekening met deuren en dorpels.

ISOLEREN LANGS ONDER

kruipruimte isoleren

De vloer isoleren langs onder is enkel mogelijk wanneer er een (kruip)kelder is. De isolatie wordt aangebracht aan het kelderplafond. Als er leidingen aanwezig zijn, kan je daarrond werken met purschuim.

Het voordeel van isoleren langs onder is dat je niets hoeft te doen aan de bestaande vloer. Het is ook best dat je de kruipruimte vochtdichtmaakt en de bodem beschermt met een folie.

ISOLEREN MET PLATEN

Platen zijn de meest geschikte vorm van thermische vloerisolatie. Hoofdzakelijk worden hiervoor EPS- of XPS-platen aangewend, dat zijn platen op basis van polystyreen die zeer drukvast zijn en veel gewicht aankunnen.

Daarnaast worden ook pur - of PIR-platen hier vaak voor gebruikt, gezien deze een lagere lambdawaarde hebben en je dus dunner kan isoleren.

platen

Isolatieplaten zijn over het algemeen de meest isolerende en de meest drukvaste oplossing, maar het zorgt aan de andere kant ook voor een dikkere opbouwhoogte van je vloer dan mocht je purschuim of isolerende chape gebruiken.

Wanneer je werkt met isolatieplaten, is er namelijk ook eerst een uitvulchape nodig voor elektrische en sanitaire leidingen, waarop dan vervolgens de platen terechtkomen.

ISOLEREN MET CHAPE

isolerende chapeOm te zorgen voor een egale vloer heb je een chapelaag nodig. Dat is een mengeling van zand, cement en water. Een chape is niet inherent isolerend, maar kan wel met isolatiematerialen worden verwerkt. Isolerende chapes zijn vooral thermisch isolerend.

Wanneer je een isolerend materiaal toevoegt, is het echter beter om zand uit de mengeling te weren, gezien dat de werking van de isolatie kan verstoren. Om een isolerend karakter te krijgen, worden aan het mengsel in de plaats daarvan polystyreenkorrels toegevoegd, al kan dat ook met korrels op basis van pur, schuimbeton of kleikorrels.

isolerende chape

Doordat het isolatiemateriaal in de chape zelf zit verwerkt, is het een interessante optie voor renovatieprojecten waarbij een dunnere vloeropbouw gewenst is. De uitvul- en chapelaag worden als het ware gecombineerd. 

Isolerende chape zal ook sneller drogen dan traditionele chape en zal minder kans geven op koudebruggen dan de combinatie van chape met isolatieplaten. Al zal de combinatie van een traditionele chape met isolatieplaten over het algemeen wel beter isoleren.

ISOLEREN MET PURSCHUIM

purOm een vloer te isoleren, beroept men zich vaak op gespoten pur op het grondoppervlak. Pur spuiten op de ondergrond vult daarnaast immers ook de ruimte rond eventuele leidingen vanzelf uit.

Daardoor is er ook minder kans op koudebruggen dan bij platen en hoef je bovendien geen extra uitvullingslaag te voorzien. Het voordeel van gespoten pur is dat je vloeropbouw dunner is dan wanneer je met platen werkt.

ISOLEREN MET WOL

vloer met wol isolerenWanneer de vloer niet massief is kunnen de lege ruimtes in de vloerconstructie ook worden opgevuld met een minerale wol. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij zoldervloeren. Daarbij wordt net als bij een dak de structuur gevuld met (minerale) wol.

Bij massieve vloeren is dit echter geen aanrader. Zeker niet als je langs onder gaat isoleren in een kelder.