naar top
Menu
Logo Print
16/11/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

7 KLEINE ISOLATIE-INGREPEN DIE JE ZELF KAN DOEN

Goed isoleren kan een flinke hap uit je energierekening nemen, maar dat hoeft niet altijd groots of duur te zijn. Er zijn naast dak-, muur- en vloerisolatie ook een hoop kleine ingrepen die je gemakkelijk zelf kan doen, zoals kieren dichten, buizen isoleren en de garagepoort isoleren. Hier gidsen we je doorheen die kleine werken, die op zichzelf al voor heel wat energiebesparing kunnen zorgen. Ook rolluikkasten kunnen koudebruggen vormen wanneer ze niet geïsoleerd zijn, dus ga daar zeker ook mee aan de slag!

TEGEN TOCHT
TEGEN WARMTEVERLIES

TEGEN TOCHT

TOCHTSTRIPS

Besparing per jaar: tot 0,6 kWh of € 3,5

Kieren zijn ook terug te vinden bij de openingen van deuren en ramen. Daar komen tochtstrips van pas. Deze sluiten de kieren af, maar zorgen er ook voor dat je het raam of de deur nog kan openen of sluiten.

HOE?

De meeste tochtstrips zijn zelfklevend en die plaats je gewoon tegen de slaglat van je deur of tegen het kozijn van je raam. Dat moet je ontvetten voor je de zelf­kle­vende strip aanbrengt. Er bestaan verschil­lende profielen, afhankelijk van de kier die je moet dichten.

TOCHTBORSTEL

Besparing per jaar: tot 3,6 kWh of € 21

Een tochtborstel plaats je onder aan de deur of in je brievenbus. Tocht­borstels onder de deur be­staan uit bor­stels of uit flexibel rubber of schuim­rubber. Die dienen voor gladde oppervlakken. Maar ook voor vast tapijt zijn er aangepaste borstels.

HOE?

De brievenbusgleuf vervang je gewoon door een model met tocht­borstels. Bij een deur kan je de dorpel­profielen of borstels gewoon tegen de zijkant van de deur of tegen de onderkant plaatsen. Je hebt zowel zelfklevende modellen als modellen die je moet vastschroeven.

KIEREN DICHTEN

Besparing per jaar: tot 8 kWh of € 48

Tocht doet de ruimte kouder aanvoelen. Ook kan je meer dan 10% van de warmte verliezen via kieren of spleten. Afdichten dus!

HOE?

Grotere spleten, zoals tussen het raam- of deurkozijn en de muur, dicht je het best af met PU-schuim. De opening tussen de deur- of vensterlijst en de muur vul je op met silicone.

ISOLEER JE ROLLUIKKAST

Besparing per jaar: tot 3,6 kWh of € 21

Een rolluikkast kan een koudebrug zijn in huis. Het koudegevoel dat van een rolluikkast komt heeft niet alleen te maken met het gebrek aan isolatie, maar ook met tocht. Die problemen kan je wel gemakkelijk oplossen.

HOE?

Eerst maak je de oude rolluikkast open. De nieuwe omkasting moet iets vooruit komen om voldoende te kunnen isoleren. Voorzie eerst een balkje tegen je plafond om de omkasting in te schroeven. Aan de zijkant monteer je dan eerst een stuk mdf dat op maat gezaagd is. Lijm daarna een stuk mdf op de oude rolluikkast. 

Dan kan je isoleren met platen, ook aan de zij- en onderkant. Wanneer de platen in de kast geplaatst zijn, kleef je de randen nog eens af met luchtdichte tape. Dan maak je de rolluikkast nog toe met een mdf-plaat.

TEGEN WARMTEVERLIES

RADIATORFOLIE

Besparing per jaar: tot 3,6 kWh of € 21

Radiatorfolie reflecteert de warmte achter de radiator naar voren in de ruimte. Radiatorfolie is vooral effectief bij een buitenmuur of als de aanpalende ruimte niet is verwarmd.

HOE?

Radiatorfolie breng je ofwel aan tegen de muur, ofwel aan de achterkant van je radiator, met de reflecterende kant richting de radiator. Kleef dubbelzijdige plakband boven aan de radiator en onder aan de radiatorfolie. Laat de radiatorfolie naar beneden zakken en kleef die op die plaats vast. Trek de folie strak en snij de bovenkant af met een mes. Kleef de folie dan ook bovenaan vast.

BUISISOLATIE

Besparing per jaar: tot 0,3 kWh of € 2/m

Buisisolatie is heel effectief in niet- verwarmde ruimtes zoals je garage of je kelder, wat ook meestal de plaats is waar de leidingen toekomen.

HOE?

Je neemt je buisisolatie het best dubbel zo dik als de diameter van je buis. De buisisolatie kleef je vast of klem je vast door middel van bever­staarten. Waar twee buizen moeten aansluiten, kleef je de opening dicht met tape. Voor bochten en T-stukken moet je enkele inkepingen maken.

GARAGEPOORT ISOLEREN

Besparing per jaar: tot 10 kWh of € 60

Heb je een garage aan je huis, dan verlies je waarschijnlijk veel warmte via die garagepoort. Zeker als deze uit metaal bestaat. Maar je kan ook dat gemakkelijk isoleren.

HOE?

Kleef gewoon stijve isolatieplaten uit tegen de garagepoort. Het enige wat je moet doen, is de isolatie op maat snijden. Dat gaat gemakkelijk met een breekmes. Daarna kleef je de isolatie tegen de garagepoort. Kieren tussen de isolatie kan je opvullen met PU-schuim.