naar top
Menu
Logo Print
21/11/2019 - PIETER CHERLET

7 AANDACHTSPUNTEN BIJ HET SCHILDEREN VAN EEN PLAFOND

Een plafond schilderen is niet zo’n eenvoudige klus. Een van de dingen die vaak verkeerd lopen bij een geschilderd plafond is dat je banen gaat zien. Structuurverschillen, dikkere verflagen, drogingsverschillen bij overlappingen je kan dat allemaal goed zien. Dat komt omdat er op een plafond vaak strijklicht zit. Strijklicht, of licht dat van op zij komt, maakt dat je oneffenheden duidelijker ziet. De natuurlijke lichtbron in een kamer is het raam, hiermee moet je rekening houden bij het schilderen. Start altijd aan de kant van het raam. Rol, als het mogelijk is, ook af in de richting van het licht.

VOORBEREIDING
MATERIAAL
VERF KIEZEN
SCHILDERTECHNIEK

VOORBEREIDING

PRIMER AANBRENGEN

  • primer plafond verf zelf perfect mooi goed glad zonder strepenVoor je kan schilderen, moet je eerst de ondergrond voorbereiden.
  • Vul putjes en oneffenheden op met een vulmiddel
  • Ontvet het plafond. Zeker in een keuken, maar eigenlijk in alle leefruimtes waar al een geschilderd plafond is, is het nodig om eerst met water en ontvetter het plafond te reinigen.
  • Heb je een stoffig plafond, met kalkwit, dan moet je het fixeren. Dat kan door een hechtingsprimer aan te brengen. – Zijn er op het plafond roetvlekken, gedroogde schimmelvlekken, of nicotinevlekken, dan moet je die isoleren, anders komen ze door je schilderwerk heen. Kies in zo’n geval dus voor een isolerende primer.
  • Heb je een nieuw plafond geplaatst met gipskarton dan moet je een primer aanbrengen om de zuigkracht te egaliseren zodat je geen verschil zou zien tussen de kartonlaag van de platen en het vulmiddel in de naden.

AFPLAKKEN

zelf plafond schilderen afplekken perfect recht truukAfplakken doe je om geen vlekken te maken op de muren, maar ook om ervoor te zorgen dat je een recht plafond hebt. De overgang tussen muur en plafond is niet altijd perfect recht. Als je het plafond schildert, zorg dan dat je de muur een halve centimeter mee schildert. De plafondkleur gaat dan een rechte overgang maken met de kleur van de muur, daardoor gaat het lijken dat je plafond volledig recht is.

Afplakken doe je dus een halve centimeter onder het plafond. Haal de afplaktape op tijd weer weg. Je doet dit het best wanneer de verf nog niet droog is.

MATERIAAL

materiaalVoor het schilderen van de randen gebruik je ofwel een hoekenroller ofwel een puntborstel.  Ook voor de randen hou je nog een kleine verfrol bij de hand. Dat is vooral om de verf wat gelijkmatiger te kunnen verdelen, met zo’n hoekenroller of een kwast leg je toch vaak een iets te dikke laag.

Voor het schilderen van de vlakken gebruik je de grote verfrol. Je kan die op een telescopische steel zetten zo kan je beter bij het plafond, zonder telkens een ladder te moeten verplaatsen. Zet ook een verfemmer, met een roostertje, klaar.

VERF KIEZEN

PLAFONDVERF

plafondverf

Ook met de keuze van de plafondverf zelf kan je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk banen ziet. Je moet een verf kiezen die zo mat mogelijk is, hoe matter, hoe minder reflectie en hoe minder snel je oneffenheden zal zien. Matte verf kan soms wat moeilijker zijn om te reinigen, maar voor een plafond kan dit weinig kwaad.

Plafondverf is ook een type verf die net iets trager droogt dan pakweg muurverf. Dat zorgt ervoor dat de verf iets meer tijd heeft om mooi uit te vloeien. Je zal dus de overgang tussen de banen minder goed kunnen zien.

KLEUR

plafond

Met de kleurkeuze kan je het ruimtelijk effect van je kamer veranderen. Als je nu bijvoorbeeld lichtere muren hebt, en je kiest voor een donker plafond, dan ga je de ruimte optisch lager maken, en eventueel wat wijder. Bij echt hoge plafonds kan je eventueel daar wat gebruik van maken om het ietsje gezelliger, ietsje huiselijker te maken.

Heb je vier donkere muren, kan een te licht plafond ook een kokereffect creëren, dan neem je toch beter een iets donkerdere tint.

witte verf

Wit is de vaakst gekozen kleur voor een plafond, en dat heeft een reden. Wit gaat extra veel licht reflecteren, in tegenstelling tot zwart, wat het licht eerder gaat absorberen. In een kamer met een wit plafond gaan we dus het meest lichtreflectie van boven krijgen. En dat geeft het meest natuurlijke effect, want buiten komt het licht ook van boven.

Wat die reflectie betreft, moet je ook oppassen met felle kleuren, een rood, een blauw, een geel of een groen plafond, dat kan echt ook de kleur van je gezicht gaan beïnvloeden, en dat is niet altijd even mooi of aangenaam.

SCHILDERTECHNIEK

LAGEN

lagen verven

Je schildert het hele plafond best in één keer, zonder te stoppen. In een kleinere kamer lukt dit makkelijk. Voor grotere ruimtes kan je misschien hulp vragen, met z’n tweeën schilder je namelijk een stukje sneller. Eén laag primer en één laag verf, dat zou moeten volstaan om een mooi resultaat te bekomen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om toch nog een tweede verflaag aan te brengen.

Als je tijdens het schilderen merkt dat je geen perfect resultaat gaat hebben met twee lagen, probeer dan niet om een extra dikke verflaag aan te brengen, of nog snel even bij te werken tijdens het drogen, dat gaat alleen maar meer zichtbare schilderfouten opleveren. Kies dan beter om nog een tweede laag verf aan te brengen, eens de eerste laag droog is. Een extra laagje aanbrengen is op zich niet zo veel werk.

PER VIERKANTE METER

hoe plafond schildren zonder strepen perfect recht wit zelfVerdeel het plafond, in gedachten, in vlakken van ongeveer 1 m². Schilder eerst de rand, met de hoekenroller of de puntborstel. Met een kleine verfrol zorg je dat de verf niet te dik ligt. Vul daarna het vlak in. Vlakken invullen doe je in drie stappen. Breng eerst verf aan. Zet daarvoor drie à vier dikke strepen in het denkbeeldige vierkant. Verdeel dan de verf. Dat doe je door W en M- bewegingen te maken, haaks op de dikke strepen.

Ten slotte rol je de verf af, opnieuw haaks. Zoals gezegd, moeten deze lijnen in de richting het raam gaan. Daarna ga je verder met het aansluitende vierkant. Zorg dat de vierkanten elkaar ongeveer de breedte van een rol overlappen. Als je een rij vierkanten gedaan hebt, begin je aan de volgende rij. Ook nu zorg je voor een rolbreedte overlapping. Voor de tweede laag verdeel je het plafond opnieuw in vlakken, maar zorg ervoor dat de vlakverdeling anders is, zo komt de rolaanzet van de nieuwe laag niet bovenop die van de eerste laag.