naar top
Menu
Logo Print
30/11/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

ALLES OVER INFRAROODVERWARMING

Nog een vorm van verwarming die de laatste jaren aan populariteit aan het winnen is, is infraroodverwarming. In tegenstelling tot radiatoren of vloerverwarming gaan infraroodpanelen niet de volledige ruimte, maar rechtstreeks de personen en objecten erin verwarmen. Met andere woorden: je zal het snel warm hebben.

HOE WERKT HET?
WAAROM INFRAROODVERWARMING KIEZEN?
VERMOGEN
UITVOERINGEN
HOE INFRAROODVERWARMING PLAATSEN

HOE WERKT HET?

infraroodInfraroodverwarming wordt het vaakst toegepast in de vorm van elektrische panelen. In tegenstelling tot vloerverwarming, zijn deze wel zichtbaar in de ruimte waarin je ze plaatst.

Met infraroodstralen warmen de panelen de mensen, dieren en objecten in de ruimte rechtstreeks op, en niet de lucht, zoals bij radiatoren of vloerverwarming het geval is. De stralen worden opgewekt door een semiconductor die verwerkt zit in de panelen.

WAAROM INFRAROODVERWARMING KIEZEN?

infraroodInfraroodverwarming werkt op elektriciteit, waardoor je nogal snel zou kunnen zeggen dat die niet energiezuinig is. Doordat je met een heel korte opwarmtijd zit en veel minder vermogen nodig hebt per m², zal je toch veel minder verbruiken dan bij een traditionele elektrische verwarming.

Infraroodverwarming verwarmt met andere woorden sneller en efficiënter. Het kan dan ook al op een relatief lage temperatuur van 18° genoeg warmte bieden.

panelenIndien mogelijk, koppel je de panelen ook aan je thermostaat, zodat je kunt gebruikmaken van programma’s.

Doordat er met stralingswarmte wordt gewerkt, en de lucht niet wordt verwarmd, zullen stofdeeltjes niet door luchtstromingen worden meegenomen doorheen je woning.

VERMOGEN

vermogenWelk vermogen aan infraroodverwarming je nodig hebt, hangt af van in welke ruimte je die plaatst. Ook de hoogte van het plafond (waar je de panelen het best plaatst) speelt een rol. Verder heb je ook minder vermogen nodig in een ruimte die goed geïsoleerd is.

Gemiddeld heb je voor een living tussen de 55 en 75 Watt/m² nodig, bij een badkamer kan dat al tot de 100 W/m² gaan.

UITVOERINGEN

plaatsenBij infraroodverwarming wordt er het vaakst met panelen gewerkt. Die zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, zowel gelakt (in alle RAL-kleuren beschikbaar), als in glasuitvoering of geïntegreerd in spiegels. 

Om in de winter van je terras of veranda te kunnen genieten bestaan er ook compactere uitvoeringen van infraroodverwarmingspanelen.

INFRAROODSPIEGEL

spiegel

Infraroodspiegels zijn vooral voordelig in vochtige ruimtes zoals de badkamer, met een infraroodspiegel zal je immers geen last meer hebben van condens.

Glas heeft verder het voordeel dat het warmte beter opslaat en afgeeft dan traditionele verwarming.

VLOERVERWARMING

elektrisch

Infraroodstralen kunnen ook als vloerverwarming worden gebruikt. Daarbij worden volgens het droge principe infraroodmatten of -folie ingewerkt in de vloeropbouw. Het is een variant op elektrische vloerverwarming. Waar elektrische vloerverwarming enkel de matten of kabels opwarmt, wordt bij infrarood vloerverwarming het volledige oppervlak opgewarmd.

Qua vermogen is infrarood vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming vanaf 160 W/m², voor bijverwarming in combinatie met andere verwarmingstoestellen is 80 W/m² voldoende.

HOE INFRAROODVERWARMING PLAATSEN

1. BEPAAL WAAR JE PANELEN GAAT PLAATSEN

plaatsen

Ben je van plan om na je nieuwbouw of renovatie infraroodverwarming te voorzien? Dan voorzie je het best elektriciteitskabels tot op de plek waar de verwarming moet komen. De beste plek om een ruimte egaal te verwarmen met infrarood, is door de panelen aan het plafond te hangen. Dat brengt als voordeel ook met zich mee dat ze niet zo opvallen. Aan het plafond nemen ze immers niet veel plaats in.

Als er al verlichting hangt aan het plafond waar je panelen wilt plaatsen, is het een goed idee om meteen ook die oude verlichting te vervangen en nieuwe, passende verlichting te voorzien.

2. SCHAKEL DE ELEKTRICITEIT UIT

elektriciteit

Om aan de slag te gaan met de installatie, schakel je de elektriciteit uit.

Wanneer je panelen samen met nieuwe verlichting plaatst, moet je de zekering van beide circuits uitschakelen. Zo kan je veilig de oude lampen loskoppelen.

3. MONTEER DE BEUGELS

monteer

Om zo'n paneel te installeren, monteer je eerst de beugels op de juiste plaats. De afmetingen staan aangegeven op het deksel. De maten komen perfect overeen met het paneel. Als je het uitsnijdt, kan je het zelfs gebruiken als mal. Als je het middenste deel wegsnijdt, kunnen de kabels er ook meteen door.

Die mal positioneer je precies waar je je paneel wilt plaatsen. Je meet het best eerst even of het evenwijdig is met andere elementen in de ruimte. Hangt de mal op zijn plaats? Dan kan je de markeringen in het karton overzetten op het plafond.

4. MONTEER PLUGGEN EN SCHROEVEN

monteer

Vervolgens boor je de gaten dan in met een schroefboormachine. Op die plaats kan je dan je pluggen en schroeven monteren - de pluggen krijg je reeds mee in de verpakking.

Wanneer je de pluggen hebt bevestigd, is het tijd om te schroeven. Deze draai je eerst volledig in, en vervolgens weer wat uit. Ze moeten er ongeveer een centimeter blijven uitsteken.

VALS PLAFOND?

vals plafond

Als je een vals plafond hebt uit gipskarton, kan je ook spreidpluggen gebruiken. Zo zitten de panelen iets beter verankerd. Die moet je met een speciale tang uittrekken, zodat de beentjes zich spreiden. Steek daarvoor eerst de plug in het plafond. Met de tang zorg je dan dat de plug gespreid wordt. De schroef draai je nog iets verder in, tot ze er een centimeter blijft uitsteken.

5. BEREID DE AANSLUITING VOOR

aansluiting

Dan kan je de aansluiting aan het elektriciteitscircuit voorbereiden. De buitenste mantel van de kabel verwijder je daarvoor eerst met een ontmantelmes.

De bescherming rond de koperen kabels zelf neem je weg met een striptang.

6. SLUIT DE KABELS AAN

kabels

De infraroodpanelen sluit je aan op een apart circuit, waarvoor je kabels gebruikt van 2,5 mm². Die kan je afzekeren met een automaat van 20 A. Je beperkt je tot 4.500 W op één zo'n circuit.

Alle aansluitingen gebeuren met lasklemmen - belangrijk: met hendels. De geleidingsdraad naar de panelen is een litzedraad en is dus samengesteld uit dunnere koperen draadjes. Hierbij mag je enkel de lasklemmen met hendels gebruiken. Vervolgens sluit je de kabels aan op het circuit.

7. BRENG HET PANEEL AAN

paneel

Daarna plaats je de verlichtingsmodule over het paneel en breng je het paneel naar boven. Werk hiervoor met twee: terwijl één iemand het vasthoudt, kan de ander het aansluiten. De kabel van de verwarming zelf klik je in de module achteraan het paneel. De verlichting sluit je aan met lasklemmen. Schuif vervolgens de beugels van het paneel over de schroeven.

De andere panelen monteer je volgens hetzelfde stappenplan.

8. INSTALLEER DE THERMOSTAAT

thermos

Infraroodpanelen hebben een thermostaat, of kunnen aan een thermostaat worden gekoppeld. Die thermostaat hang je altijd aan een binnenmuur, ook als het voor terrasverwarming is, want een buitenmuur zal altijd kouder zijn door het contact met de buitenlucht.