naar top
Menu
Logo Print
19/12/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

ALLES OVER METSELEN

Ben je van plan om de innerlijke bouwvakker in je los te laten en zelf een muur te metselen? Dan helpen we daar graag een handje bij. Metselen doe je immers niet zomaar. Er gaat een hele voorbereiding aan te pas. Welke stenen ga je gebruiken en hoeveel? Ga je zelf mortel maken of koop je een kant-en-klare mix? Of zie je het niet zitten om met mortel te werken en ga je liever verlijmen? Je leest er allemaal meer over in dit artikel.

 

KIES DE GESCHIKTE STENEN VOOR JE METSELWERKstenen

Om te metselen zijn er verschillende soorten bouwstenen voorhanden. Je kan deze grotendeels opdelen in drie groepen: gevelstenen, bouwstenen en snelbouwstenen. In dit artikel overlopen we de verschillen tussen deze soorten.

Lees het volledige artikel

 

ALLES WAT JE NODIG HEBT OM TE METSELENgereedschap

Wie aan het metselen slaat, zorgt er maar beter voor dat hij op voorhand al het nodige materiaal voor deze klus bijeengezocht heeft. Dat gaat verder dan enkel een truweel, een waterpas en een steenbeitel, want om degelijk metselwerk te kunnen afleveren, komt er zeker en vast ook heel wat ander aannemersgereedschap bij kijken.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE CORRECT VOORBEREIDEN OP METSELWERKENvoorbereiden

Je weet welke stenen je gaat gebruiken, en je hebt al het juiste gereedschap bij de hand. Dan kan je eraan beginnen. Metselen doe je echter niet onbezonnen. Je moet immers eerst weten hoeveel stenen en mortel je nodig hebt. Ook moet je ervoor zorgen dat je geen scheve muur plaatst. Waarop moet je daarvoor letten? Een overzicht.

Lees het volledige artikel

 

HOE EEN MUUR METSELEN MET SNELBOUWSTENENsnelbouwstenen

Je hebt het juiste aantal snelbouwstenen en je mortel. Je ondergrond is stabiel of je hebt een betonplaat gestort en je weet waar de muur moet komen. Dan kan je aan het metselen zelf beginnen. In dit artikel overlopen we de stappen die je daarvoor moet doorlopen. 

Lees het volledige artikel

 

ALTERNATIEVEN: TAND-EN-GROEFSYSTEEM, VERLIJMEN OF PREFAB?verlijmen

De populariteit van keramische binnenmuurstenen was het signaal voor de fabrikanten om met deze steen op zoek te gaan naar nieuwe verwerkingsmethodes die eenvoudiger en efficiënter zijn dan metselen. In dit artikel spitsen we ons toe op het gebruik van tand-en-groefstenen verlijmen en prefabricage als anternatieven.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE VOEGWERK HERSTELLENvoegen

Zit je met een muur waarvan het voegwerk niet volledig is afgewerkt? Dan kan je dat gemakkelijk zelf oplossen. We tonen hoe je dat doet, en daarbij ook zorgt voor een onzichtbare overgang tussen bestaande en nieuwe voegen. De muur die we onder handen nemen is namelijk een bijgebouw van een huis waarvan de voegen wel zijn afgewerkt.

Lees het volledige artikel

 

HULP NODIG BIJ HET METSELEN?

  • WIENERBERGER
  • BODEGRAVEN BV, GEBR.
  • DUMOULIN BRICKS
  • SCHEYS BETON
  • COECK BETONFABRIEK
  • STEENBAKKERIJ DUMOULIN
  • STEENBAKKERIJEN V. PLOEGSTEERT
  • VERHELST BOUWMATERIALEN
  • XELLA