naar top
Menu
Logo Print
28/11/2018 - TILLY BAEKELANDT

FINANCIERING BESTELWAGEN BIEDT TAL VAN FISCALE VOORDELEN

FinancieringStaat u op het punt om een bestelwagen aan te kopen? En u stelt zich vragen hoe die het best te financieren? We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

LICHTE VRACHT

De aankoop van een bestelwagen (fiscaal: lichte vracht) biedt tal van fiscale voordelen. Alle kosten van de bestelwagen zijn in principe 100% aftrekbaar voor uw vennootschap en er wordt in tegenstelling tot de personenwagen geen rekening gehouden met de CO2-uitstoot.

Op vlak van btw geldt de maximum 50% aftrekbeperking zoals bij personenwagens niet. U betaalt een lagere verkeersbelasting en geen belasting op inverkeerstelling. Tevens heeft u recht op het degressief afschrijven en mogen bijkomende aankoopkosten in één keer afgeschreven worden. Onder bepaalde voorwaarden kan u de investeringsaftrek verkrijgen. Dit is een fiscaal voordeel waarbij u een deel van de aanschaffingswaarde mag aftrekken van de belastbare winst.

Opgelet: Voor de fiscus vallen niet alle bestelwagens onder het gunstig fiscaal stelsel van lichte vracht. De fiscus kijkt naar het aantal zitplaatsen, het al of niet hebben van een afgesloten laadruimte waarvan de lengte minstens 50% van de wielbasis bedraagt, het ontbreken van verankeringsplaatsen voor zetels, banken of veiligheidsgordels en dergelijke meer.

 Opgelet: Voor de fiscus vallen niet alle bestelwagens onder het gunstig fiscaal stelsel van lichte vracht.

MOGELIJKHEDEN

Grosso modo zijn er vier mogelijkheden om een bestelwagen te financieren: financiële en operationele leasing, een lening aangaan bij de bank of eigen middelen. We overlopen de werking van de verschillende systemen, hun voor- en nadelen.