naar top
Menu
Logo Print

KIES JE BRANDSTOF

Ook de brandstof waarmee je wilt gaan verwarmen zal een rol spelen bij de keuze van je toestel. De drie voornaamste soorten zijn hout, gas en pellets. In feite bestaan er ook haarden die op elektriciteit draaien, maar omdat die het vuur slechts imiteren en dus niet voor een echte verbranding zorgen, gaan we daar in dit artikel niet verder op in.

HOUT

houtkachelEen traditionele houtkachel of -haard wordt door velen nog steeds als de meest gezellige variant beschouwd, omdat hout voor een 'vol' vuur zorgt met een mooi vlammenspel.

Toch komen houthaarden soms ook op een negatieve manier in de kijker, meer bepaald als het over ecologie gaat. Houthaarden zouden immers een grote rol spelen bij de productie van fijnstof in de atmosfeer.

SLIMME HOUTHAARDEN

De toestellen

slimme haard

Hoewel bovengenoemd probleem bij de klassieke houthaarden inderdaad het geval was, moet echter net zozeer vermeld worden dat moderne houthaarden van steeds betere verbrandingssystemen voorzien worden, die de hoeveelheid fijnstof drastisch beperken. Ze vallen op dat vlak dus ook niet te vergelijken met de zwaar vervuilende houtkachel of -haard uit grootmoeders tijd.

Bij deze slimme toestellen worden alle parameters automatisch gemeten en geregeld voor een reductie van fijnstof. Dat wordt mee geholpen door een rookomleidingssysteem met een turbulentie-effect. Fijnstof komt vrij bij twee fasen:

  • De aanmaakfase, waarbij heel veel primaire lucht nodig is, en dus een correcte zuurstoftoevoer nodig is. 
  • De uitmaakfase: hier is het belangrijk dat je het vuur niet uitduwt. Ook moet hier de zuurstof volledig in balans zijn.

Goed stoken

M-design

Voor minder rookontwikkeling, en dus een beperkte CO2-uitstoot, is ook je manier van stoken belangrijk. Het is beter om onderaan de dikke houtblokken te leggen, waarop je vervolgens het aanmaakhout aanbrengt - dus niet omgekeerd, zoals vaak wordt gedaan. Boven het aanmaakhout leg je nog een aanmaakblokje.

Met deze manier van stoken krijgt je rookkanaal sneller warm en komt er dus minder rook vrij.

WARMTEAFGITE

agfitesteen

De warmteafgifte van houtkachels kan verlengd worden door toevoeging van accumulatiestenen, die de warmte opnemen tijdens de verbranding en nog lang na het uitdoven van de kachel warmte blijven afgeven.

Kachels met deze optie zijn uitgerust met een ruimte waar je de stenen in kunt leggen.

GAS

gas

De intensiteit van het vuur kun je bij een gaskachel, in tegenstelling tot bij de varianten op hout of pellets, gemakkelijk regelen wil je meer warmte of hogere vlammen, dan kan dat met een duw op de knop van de afstandsbediening. Het vuur zorgt ook niet voor roetafval, waardoor enig reinigingswerk minimaal blijft.

Aangezien het om gecontroleerde vlammen gaat, valt het vlammenspel van een doorsnee gashaard of -kachel in veel gevallen niet te vergelijken met dat van een houthaard. Maar daar speelt de technologie nu handig op in; zo bestaan er ondertussen gashaarden die een houtvuur op een zodanig realistische manier imiteren dat je ze amper nog van elkaar kunt onderscheiden.

PELLETS

pelletsPellets zijn houtresten (afkomstig van zaagsel en spaanders), geperst tot droge korrels die in een pelletkachel automatisch ontbranden. Ze winnen de laatste jaren aan populariteit omdat ze vrij zuinig verbranden en bovendien milieuvriendelijk zijn, want gemaakt uit restafval.

Het pelletreservoir moet je regelmatig aanvullen, maar reiniging van een pelletkachel gaat gemakkelijker dan bij een houtkachel, want je hoeft enkel maar de asbak leeg te maken. Net zoals bij de gaskachels zijn er ook pelletkachels die een houtkachel nabootsen, zodat je toch het gevoel van een houtvuur krijgt.

pelletsEr wordt van pelletkachels wel vaker gedacht dat ze louter als bijverwarming dienen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Er bestaan namelijk kanalisatiesystemen waarmee je de warmte via roosters naar verscheidene kamers kunt leiden.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een thermokachel (vrijstaand of ingebouwd) op pellets, die je kunt aansluiten op je bestaande radiatoren om zo verschillende ruimtes te verwarmen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een pelletketel blijf je daardoor dus wel genieten van een zichtbaar vuur en stralingswarmte in huis.

Kachel aansteken? Maak het jezelf gemakkelijk.