naar top
Menu
Logo Print

JE WAND ZELF TEGELEN

Bekijk stap voor stap hoe je een achterwand zelf kan tegelen zodat je een mooi resultaat krijgt dat gemakkelijk te onderhouden is.

ACHTERWAND ZETTEN
TEGELEN
OPEN- EN VERWERKINGSTIJD

ACHTERWAND ZETTEN

achterwandWe willen de achterwand betegelen. Omdat de bestaande muur verre van recht is, én omdat we wat extra isolatie willen aanbrengen, kiezen we ervoor om eerst een voorzetwand te maken.

De eerste stap is het maken van een houten skelet om de wand op te bevestigen. Die structuur maak je gewoon uit dennenhouten latten.

uittekenen

Tegen die latten komen straks droogbouwpanelen. De panelen moeten we om de 40 cm bevestigen. De latten moeten dus hart op hart geplaatst worden met een onderlinge afstand van 40 cm. Dat betekent dat het midden van de latten 40 cm van elkaar moet staan.

Je zaagt je latten op maat en boort ze meteen voor met een houtboor. We kiezen hier, in functie van onze schroeven, een boordikte van 6 mm. Om je gaatjes precies op de muur over te brengen, boor je door het gaatje in je lat met een steenboor van dezelfde dikte. Daarna boor je je gaatje door met de dikte die overeenstemt met je plug. Hier kiezen we voor een plug met 8 mm dikte.

plintborenboren

plugJe klopt je plug in de wand. Omdat het hier holle betonblokken zijn, kiezen we voor een universele plug.

Als er een holle ruimte is achter de betonblokken, krult deze plug mooi op en vormt die zo toch een vaste verbinding. Schroef de latjes vast in de pluggen.

Als je muur niet helemaal egaal is, zoals hier, moet je dit bijsturen. Er bestaan daarvoor twee methoden. Bij kleine verschillen kan je spietjes gebruiken om dit bij te regelen. Bij grote verschillen kan je een stukje uit de lat verwijderen, zodat de lat tegen de muur komt. In dit geval passen we beide technieken toe, wat ook perfect kan. Eventueel kan je zelfs uitsteeksels aan je muur wegkappen.

spietjeregelschaaf

isolatie

Tussen de latjes is er nog plaats voor isolatie. Als je, zoals hier, tegen een buitenmuur werkt, zal dat zeker een verschil maken. We snijden de isolatie net zo breed als de afstand tussen de latjes.

Doordat je de afstand zo uitmeet dat de isolatie net tussen de latjes komt, klemt ze mooi, als je die ertussen plaatst.

platen

Tegen de latjes kunnen we dan onze droogbouwplaten bevestigen. Deze ruimte is een zogenaamde 'natte' ruimte, dus moeten we werken met platen die bestand zijn tegen het vocht. In dit geval kiezen we voor cementgebonden platen: de ideale ondergrond om op te betegelen in natte ruimtes.

Om ervoor te zorgen dat die geen vocht opzuigen langs de vloer, plaats je ze van de grond. Steek wat spietjes onder de plaat en schroef de plaat daarna vast.

kit

De aansluiting tussen de platen lijm je met purvoeglijm, zodat je een waterdichte verbinding maakt.

primer

Breng vervolgens een primer aan. Die primer zorgt ervoor dat de tegellijm gelijkmatig hecht op de platen.

TEGELEN

Als de ondergrond voldoende is voorbereid, kan je beginnen tegelen. Je begint het best niet vanaf de vloer te tegelen, maar één rij boven de vloer.

tegellijm

Als je vloer niet waterpas is, dan zouden ook je tegels schuin komen te staan. Daarom bevestig je een plank op iets meer dan de hoogte van een tegel op je platen. Die plank hang je waterpas op. Vanaf die goede basis kan je nu beginnen tegelen.

Je kan je tegellijm zelf aanmaken, maar je kan ze ook kant-en-klaar kopen. Kijk op de verpakking altijd goed naar de open tijd en de verwerkingstijd van je lijm. Smeer de lijm op het te betegelen oppervlak open. Je tegelt het best rij per rij, dat is het gemakkelijkste.
Voor een verticaal te betegelen oppervlak smeer je de lijm het best horizontaal open.

tegelkruisjesDaarna kan je beginnen met het plaatsen van de tegels. De tegels breng je aan met een licht schuivende beweging. Om de juiste afstand tussen de tegels te houden, gebruik je tegelkruisjes. Je kan die op de hoekjes plaatsen, dan blijven ze in de voegen zitten.

Als je voegt, dan is de voeg daar wel dunner. Je kiest er dus het best voor om ze in het midden van de tegel te plaatsen aan de zijkanten en de bovenkant. Zo kan je de tegel ook nog een beetje bewegen, tot de tegel mooi rechthangt.

tegelsnijder

De bovenste rij tegels moet je waarschijnlijk op maat snijden. Het mooiste resultaat krijg je met een tegelsnijder. Die trekt een mooie rechte lijn door je tegels en breekt ze daarna. Als je er geen hebt, kan je er zeker ook een huren.

Als allerlaatste doe je de onderste rij. Die hou je op de juiste afstand van de grond met spietjes of met restjes tegel. Als die rij gedaan is, moet je je tegellijm even laten drogen. Zodra de tegellijm droog is, kan je de tegelkruisjes verwijderen. De rest van de tegellijm kan je er daarna gewoon afwassen. Wacht hier zeker niet te lang mee, anders blijft de lijm op de voorkant van je tegels hangen.

sponsonderste rijspietjes

voegrubber

Als de tegellijm helemaal uitgehard is, kan je opvoegen. Je wacht het best een volledige dag. Kijk voor de droogtijd op de verpakking van je tegellijm. Tegels invoegen doe je diagonaal met een voegrubber. Door diagonaal te werken, worden de voegen het best gevuld. Als de voegen droog zijn, kan je ze afwassen. Je vindt een richttijd op de verpakking van je voegmortel.

voegmortel

De voegmortel die op de tegels blijft hangen, was je af. De voegen moeten hier zeker droog voor zijn, anders was je de mortel gewoon uit de voeg. Als je de voegmortel niet van je tegels krijgt, kan je altijd cementsluierverwijderaar gebruiken.

OPEN TIJD EN VERWERKINGSTIJD

LIJMDe open tijd is de tijd waarin de lijm bewerkbaar is. De tijd gaat in, als je de tegellijm op het oppervlak aanbrengt. Binnen deze tijdsperiode kan je tegelen en nog aanpassingen doen aan je tegels. Zodra deze tijd verstreken is, zijn aanpassingen niet meer mogelijk.

De verwerkingstijd is langer en is de tijd waarin je je aangemaakte lijm moet opgebruiken.

Deze tijden staan natuurlijk onder invloed van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Op sommige verpakkingen staat er ook een rijpingstijd. Dit is de tijd die de lijm nodig heeft om te hechten op het oppervlak, nadat hij aangebracht is. Voordat die tijd verstreken is, tegel je beter niet.