HOE JE BIJVERWARMINGSTOESTEL KIEZEN

We beschikken nagenoeg allemaal over een ketel of warmtepomp en een verwarmingssysteem met radiatoren of convectors. Tijdens de wintermaanden kan wat bijverwarming echter nooit kwaad. Veel mensen beschikken daarom over een kachel of haard in de woonkamer. Bijverwarming hoeft echter geen hoge kosten of zware installaties met zich mee te brengen. Er zijn elektrische toestellen op de markt waarmee je het ‘s ochtends in de badkamer of overdag in de hobbykamer een tikkeltje aangenamer kan maken. Gebruik dergelijke toestellen ook niet overmatig, vaak verbruiken ze veel elektriciteit en langdurig gebruik (wanneer het niet echt nodig is) zal je snel zien op je energiefactuur.

Let op met dergelijke toestellen in de badkamer.

 

CONVECTORKACHEL

convectorkachel

Bij een convectorkachel wordt er convectiewarmte gecreëerd. Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming waarbij koude lucht wordt aangezogen en opgewarmd, in een elektrische convectorkachel gebeurt dat met een verwarmingselement in het toestel zelf. De lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af, en daalt opnieuw, waarna dezelfde cyclus zich herhaalt.

Met convectiewarmte kan je een ruimte gelijkmatiger en sneller verwarmen. Doordat convectie lucht aanzuigt van buitenaf, bestaat wel de kans dat er meer stofdeeltjes door de ruimte worden verspreid, wat het minder gezond maakt dan stralingswarmte, die zich horizontaal voortbeweegt en zo de lucht in een ruimte verwarmt. Convectorkachels zijn anderzijds wel een stuk zuiniger dan toestellen die met stralingswarmte werken.

 

WARMELUCHTBLAZER

luchtblazer

Een warmeluchtbazer of een ventilatorkachel kan snel voor warmte zorgen. Deze elektrische toestellen zijn uitgerust met een gloeidraad die opwarmt wanneer het toestel wordt ingeschakeld. Via de ventilator in het toestel verspreidt de lucht zich snel door de ruimte. Dergelijke toestellen zijn vaak ook uitgerust met een stand voor koude lucht. Het voordeel van die werking is dat je snel een grote ruimte kan opwarmen. Het nadeel is dat deze vaak luid zijn.

Voor grotere ruimtes zoals een garage of een atelier zijn er ook grotere bouwkachels. Die werken op dezelfde manier als een warmeluchtblazer maar beschikken over een dikkere gloeidraad.

bouwdroger

KERAMISCHE KACHEL

Een keramische kachel is een variant van de warmeluchtblazer. Die werkt niet met een gloeidraad, maar met een keramisch element dat warmte vasthoudt. Die zorgt ervoor dat het toestel meer warmte kan afgeven. Keramische kachels werken echter ook nog met een ventilator, het zijn dus eveneens geen stille toestellen.

 

OLIERADIATOR

heater

In een olieradiator zorgt, zoals de naam al doet vermoeden, olie voor werking van het toestel. Die wordt elektrisch verwarmd en circuleert door de leden van het toestel. Een olieradiator warmt traag op, maar de warmte blijft wel langer hangen nadat het toestel is afgeschakeld. Dergelijke toestellen zijn hoofdzakelijk geschikt voor kleine en middelgrote ruimtes.

 

INFRAROODVERWARMING

infrarood

Infraroodverwarming wordt vooral toegepast in woonkamers met panelen in een vaste opstelling of als terrasverwarming. Tegenwoordig bestaan er ook infraroodspiegels voor in de badkamer, waarmee je geen last meer zal hebben van condens. Daarnaast heb je ook nog verplaatsbare infraroodverwarmers die geschikt zijn voor binnenruimtes.

Infraroodstralen warmen de mensen, dieren en objecten in de ruimte rechtstreeks op, en niet de lucht, zoals bij traditionele radiatoren of vloerverwarming het geval is. Doordat je met een heel korte opwarmtijd zit en veel minder vermogen nodig hebt per m², zal je toch veel minder verbruiken dan bij een traditionele elektrische verwarming. 

Infraroodstralen kunnen overigens ook als vloerverwarming worden gebruikt. Daarbij worden volgens het droge principe infraroodmatten of -folie ingewerkt in de vloeropbouw. Qua vermogen is infrarood vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming vanaf 160 W/m², voor bijverwarming in combinatie met andere verwarmingstoestellen is 80 W/m² voldoende.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.