Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Het zelfbouwhuis - aflevering 5

Werfvergadering en recyclage van het puin - Ep. 5 - De veiligheidscoördinator komt naar de werfvergadering. Daarna komt de afbraakfirma de rest van de sloopwerken uitvoeren. Wat gebeurt er uiteindelijk met ons afval? We gaan een kijkje nemen bij het recyclagebedrijf..

Transciptie 

00:23 –
In de vorige aflevering haalden we het huis leeg en braken we zoveel mogelijk zelf af. Muren werden gestript, vloeren uitgebroken, en de daken van de stallingen werden weggehaald.


00:39
De veiligheidscoördinator woont vandaag de werfvergadering bij. Elke werf moet verplicht voldoen aan een aantal veiligheidsnormen en het is zijn taak om dat te controleren. Zo moet de werf goed afgesloten zijn. Via zijn verslagen communiceert hij met de verschillende aannemers.


00:54 –
Hij wijst erop da&t de kabels van de elektriciteit bovengronds zijn aangesloten. Als er bouwmateriaal geleverd en gelost wordt moet daar zeker altijd rekening mee gehouden worden, de leidingen mogen niet geraakt worden.


01:09 –
Ze gaan dan binnen kijken naar de elektriciteit. Bij de afbraakwerken moet er gekeken worden dat de kast beschermd wordt tegen water. De veiligheidscoördinator waarschuwt ervoor dat water en elektriciteit in geen geval samen gaan.


01:21 –
Hij gaat rond op de werf, en wijst de aannemer en de architecte op punten die verbeterd moeten worden.


01:29 –
Ze komen bij de waterteller. Hij zegt dat de teller mechanisch beschermd moet worden. Het hangt af van in hoeverre er binnen afbraakwerken moeten gebeuren, maar er moet in elk geval een stevige kast rond komen, omdat er beton gestort zal worden.


01:44 –
Het linteel in de vergrote raamopening hangt door. Dat is een gevaarlijke toestand, het kan elk moment vallen. Stutten of schoren plaatsen is de boodschap.


01:57 –
We beginnen met de structurele afbraak van de bijgebouwen.

Wij willen geen risico's nemen en laten dit over aan een gespecialiseerde afbraakfirma. Om geen schade te veroorzaken, moet je de juiste werkwijze hanteren. Zo begin je altijd bovenaan. De bouwvakkers halen eerst de betonnen dekstenen weg.


02:18 –
Daarna wordt de roofing van het dak gehaald. Die wordt apart verzameld voor het containerpark.


02:29 –
Het af te breken gebouw moet fysiek volledig los gezet worden van het deel dat blijft staan. Daarvoor moet het plat dak doorgezaagd worden. Eerst schieten de bouwvakkers de betonnen deklaag los.


02:53 –
Vanaf een hoogtewerker kunnen de bouwvakkers een sleuf boren in de zijgevel. Die gevel moet immers ook volledig worden doorgesneden, zodat het af te breken gebouw het bestaande niet met zich meetrekt.


03:05 –
Nu zien we dat het gebouw effectief los staat en veilig verwijderd kan worden.


03:14
Bert zegt dat we nu het nulpas gaan overzetten van de bestaande vloer naar een muur die behouden blijft. Aan dat vloerpas kan dan altijd gerefereerd worden door de volgende aannemers.

We gebruiken daarvoor het lasertoestel.

Belangrijk bij het meten met een lasertoestel is dat je de vloer die je wilt overzetten visueel moet kunnen zien. Als je de vloer zelf niet kan zien, dan kan de laser dat ook niet.

De architect heeft bepaald dat het vloerpas van het bijgebouwtje het nulpas is. Het is belangrijk om het pas nu over te zetten, vooraleer het gebouwtje volledig wordt weggebroken, anders hebben we geen referentiepunt meer.


04:25– –
Op basis van het vloerniveau in het bijgebouw, duidt Bert het nulpas aan. Zo zie je waar de bovenkant van de afgewerkte vloer zal komen.


04:37 -–
Om gemakkelijk te werken wordt het nulpas aangeduid op 1 meter.


04:53
het gebouw is nu klaar voor de definitieve sloop. een gespecialiseerde firma levert de kraan. We rekenen toch op een dag of twee werk.


05:20
De kraanman gaat zeer precies te werk bij de afbraak. Bij een nieuw stuk dat afgebroken wordt, begin hij steeds aan de bovenkant. En hij zorgt er ook voor dat de veiligheid op de werf steeds gegarandeerd is.

 


Het gebouw wordt als een kaartenhuisje ontmanteld. Hoe groot en zwaar de kraan ook is, elke beweging is onder controle.


Vanaf 05:50
Opnieuw kiezen we voor selectieve sloop, we scheiden ons bouwafval aan de bron. Hoewel we alles al vooraf gesorteerd hebben, zitten er hier en daar nog houten balken of ijzeren staven tussen het puin en dan wordt dit apart gehouden.


Vanaf 06:10
Door het afval te scheiden krijgen we zuivere afvalstromen, die we kunnen recycleren. Steenpuin kan opnieuw gebruikt worden, zoals in onderfunderingen van opritten bijvoorbeeld.

Je afval gescheiden houden is globaal ook veel goedkoper, een container gemengd afval is tot 4 keer duurder dan een container met gescheiden afval.


07:06
Onder het vroegere buitentoilet vinden we een septische put die gelukkig al geruimd werd en nu vol staat met regenwater. In oude te renoveren woningen zijn dergelijke putten standaard aanwezig. Je kunt ze vullen met steenpuin. Met de kraan kan het puin goed aangedamd worden.


07:25
De kraanman haalt feilloos restanten van ander afval uit het puin.


07:58
Onder het uitgebroken terras vinden we nog een waterput terug. Er werd water uit gepompt voor de wasbak in de stal. Ook die wordt gedempt eerst met steenpuin en daarna met een laag stabilisé.
.
08:13
Als de bijgebouwen gesloopt zijn, moet het terrein worden opgeruimd.

Het mengpuin wordt zoveel mogelijk gescheiden van aarde en zand en verzameld op grote hopen. Daarna zal het worden weggebracht naar het recyclagepark om verder gesorteerd en verwerkt te worden.


08:55
Als het het terrein volledig vrij is gemaakt, wordt het genivelleerd en klaargelegd voor de volgende stap.


09:13
Maar wat gebeurt met ons afval? We gingen langs bij het recyclagebedrijf en volgden de vachtwagens met steenpuin. Hoe verloopt het recyclageproces?


09:26
We gaan naar het bedrijventerrein om te kijken wat er gebeurt met het puin zodra de vrachtwagens komen opgereden.


09:36


Vrouw 1

Griet
09:55-
Met het mengpuin van het dobbithuis zal ongeveer hetzelfde gebeuren als hier aan de gang is met het betonpuin. Het betonpuin wordt eerst in een machine geschept. Daar wordt eerst een stuk zandfractie afgezeefd. De rest van het beton gaat naar de breker. Daar wordt het gebroken. Het gebroken materiaal wordt vervolgens gescheiden van alle onzuiverheden door middel van lucht en dan gaat het naar de zeef waar het herbruikbare materiaal uit komt.

Dus wat mensen noemen gravé of wij granulaten komt daaruit.

Het zand kan gebruikt worden voor stabilisé, granulaten kunnen op zich gebruikt worden voor beton of eventueel voor terrassen of onderfunderingen voor wegenbouw en dergelijke.


10:42
Het gebruik van zeefzand op zich is een pak goedkoper dan het gebruik van natuurlijke grondstoffen zoals rijnzand of kiezel. Op deze manier kan men dus wel een flink stuk besparen op een bouwwerf.


11:04


Vrouw 1

Griet
11:12
Zo weten de ingenieurs exact wat de druksterkte is van het materiaal wat zij leveren.

Eerst wordt een staal gemaakt. Het wordt verdicht met een hamer, maar op een werf gebeurt dat meestal door middel van een trilplaat. Dat is zeer belangrijk want niet verdicht materiaal houdt zijn sterkte niet en kan bijvoorbeeld bij wegen of terrassen zorgen voor verzakkingen.

Die verdichting wordt hier gesimuleerd. Het beton wordt in lagen in een cilinder gebracht en dat wordt dan laag per laag een aantal keer geslagen, zoals de norm bepaalt.


11:47
De vraag is hoe je dat test, of je dat effectief moet gaan breken.


11:51
Er wordt een destructieve test gedaan, het materiaal wordt dan inderdaad gebroken. Het wordt tussen 2 drukplaten geplaatst en die drukplaten gaan heel voorzichtig de druk opvoeren tot het materiaal eigenlijk splijt.

Zo'n druktest is belangrijk om te weten of het materiaal sterk genoeg is, de fundering moet steeds sterk genoeg zijn om het huis te kunnend dragen. Een oprit mag niet verzakken als je er een auto op parkeert. Daarom is het belangrijk om die testen te doen.


12:24
In de volgende aflevering gaan we de werf uitzetten met een assenstelsel. Met dat assenstelsel kunnen we de plannen van de architecte overzetten naar de reële situatie. Het is belangrijk dat dit correct gebeurt en daarom laat je je best bijstaan door een aannemer.

Daarna weten we precies waar de sceptische put en de waterput geplaatst moeten worden.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Het Zelfbouwhuis

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.