Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Het zelfbouwhuis - aflevering 8

De nieuwe riolering leren plaatsen - Ep. 8 - In deze aflevering graven we de sleuven voor de riolering in het oude gedeelte, boren we door muren en plaatsen we de riolering voor het volledige gebouw: de aannemer toont waar we als zelfbouwer op moeten letten. Voor de betonplaat binnen gegoten kan worden, moeten we denken aan de aardingslus, een stevige onderfolie en een isolatieband tussen het beton en de oude muren; er mag geen contact zijn. Dan plaatsen we de energiebocht: Charlotte legt uit wat dit is.

Transciptie 

00:22
In de vorige aflevering groeven we de funderingen voor de nieuwe uitbreiding achteraan. Om ze te verstevigen brachten we wapeningskorven aan. We legden ook al rioleringsbuizen en goten de betonplaat van dit nieuwe gedeelte.

 


00:41
In deze aflevering besparen we alweer 2800 euro, want we werken 70 uur mee met de aannemer.

 


00: 49–
We graven de fundering voor de uitbreiding die vooraan komt, op de de hoek van de bestaande woning.

 


00:58
Hier gaat het veel sneller en kunnen we de fundering onmiddellijk laten volstorten met beton.

 


01:14
Je moet natuurlijk wel het vloerpas in de gaten houden.

 


01:20
In de bestaande woning gaan we aan de slag om de rioleringsbuizen op hun plaats te leggen. We moeten in de buitenmuur boren om de regenpijp te kunnen plaatsen. We willen zoveel mogelijk buizen wegwerken in de muren.

Uitbreken kan met de elektrische breekhamer.

Dit is pittige handenarbeid, maar ideaal om zelf te doen en om zo veel werkuren uit te sparen. Let er wel op dat de sleuven genivelleerd zijn, en er geen scherpe stenen uitsteken die de buizen zouden kunnen beschadigen.

 


01:45
In dit geval sluiten we de buizen die uit het huis komen aan op de afvoerbuizen die we parallel laten lopen met het huis.

 


01:56
Buizen die te lang zijn, kort je gemakkelijk af met de haakse slijper.

 


02:00
Bart houdt in de gaten of we werken volgens plan.

De aansluiting op het rioolstelsel is vorige keer gebeurd.

 


03:00
We sluiten de buizen aan op de correcte manier: Dat doe je door af te meten hoe ver ze in elkaar kunnen haken en door ze in te wrijven met vet. Zo ben je er zeker van dat ze niet meer loskomen.

Om de buizen te leggen moet je wel met z'n tweeën zijn.

 


03: 20
Ook nu plaatsen we afsluitdoppen op de buizen, met de juiste naam er op. Rood is vuil water, blauw is regenwater.

 


03:25
Deze buis van het toilet boven zit al klaar om later in de muur ver werkt te worden. Ze krijgt een rode dop.

Als straks de vloerplaat ligt, weet je waarvoor die uitstekende buizen bedoeld zijn.

 


03:42
met de waterpas gaan we de helling na van de buizen. Je kan dat gemakkelijk nagaan met bv je potlood, dat ongeveer 1 cm dik is en met een waterpas van 1 meter lang, zoals we dat hier doen.

 


03:59
Als de buizen goed liggen, moeten ze eerst ondersteund worden. Ze mogen in geen geval gaan doorhangen. De aarde moet er goed onder en tussen geduwd worden.

 


04:10
We moeten van Bart ons werk continu controleren. Zelfbouwers moeten zich altijd blijven afvragen of ze wel goed bezig zijn. We krijgen de goede raad om nergens af te wijken van het plan, ook als het moeilijk gaat.

 


04:26
I n de afvoerbuizen leggen we geen bochten van 90 °, maar altijd 2 x 45 °

Rechte hoeken kunnen verstoppingen veroorzaken.

 


04:56
Voor het huis maken we ook een controleput van het toilet beneden. Als er ooit een verstopping zou zijn, kan je van hieruit werken, bijvoorbeeld met een rioolreinigingsslang, zonder dat je moet gaan breken.

 


05:03-05:22
Ook voor de andere buizen komt er een controleput, dan weet je waar en hoe de buizen lopen.

En nog een goede tip: je kan niet genoeg foto's maken van wat er in de grond zit.

Straks zal er niets meer van te zien zijn en dan kunnen we ons enkel nog baseren op een correct rioleringsplan, met de foto's. Dat plan heb je ook nodig voor de rioleringskeuring.

 


06:11
In het te renoveren deel van de woning moeten we nog een stuk van de sokkel van de schouw uitbreken, omdat hij te hoog komt voor een nieuwe vloerplaat. Ook nu weer meten we het vloerpas uit met de laser. De bodem moet goed gelijk gemaakt zijn.

 


06:30
Vorige keer legden we de aardingslus onder de vloerplaat van de nieuwbouw, nu moet ze dus ook onder de vloer van het bestaande gebouw komen.

Ook nu moet de aarding goed ingewerkt zijn in de grond, zodat er nooit gevaar zou zijn voor elektrocutie en de elektrische installatie altijd veilig is.

 


06:49
Hier zie je hoe diep we uitgegraven hebben ten opzichte van het vloerpas.

 


06:53
De rioleringsbuizen zitten natuurlijk nog dieper, maar die zijn bijna niet meer zichtbaar, we hebben de buizen weer aangevuld.

 


07:02
Als de aardingslus goed zit, kunnen we de folie plaatsen. Die folie beschermt tegen opstijgend vocht en belet dat de wapeningsnetten met de grond in aanraking zouden komen, waardoor er corrosie van het ijzer zou kunnen ontstaan.

Opnieuw leggen we afstandhouders voor de wapening, dan kan het beton onder de netten lopen.
.


07:24
We hoeven hier maar 1 wapeningsnet te leggen, omdat de grond zeer stevig is en nooit werd omgewoeld, zoals onder de nieuwbouw.

 


07:35
Als je renoveert krijg je te maken met oude en niet geïsoleerde muren. Er mag geen contact zijn tussen de nieuwe vloerplaat en die muren om opstijgend vocht te vermijden. Daarom plaatsen we rondom rond randisolatie, die elastisch en sterk genoeg is zodat hij niet gaat scheuren als er beton gestort wordt.

 


De randisolatie moet goed achter de folie tegen de muur vastgemaakt worden.

 


07:57
De band loopt ook door langs de oorspronkelijke buitenmuur, die we wel gaan afbreken, maar ook de fundering mag geen contact maken. Later graven we die fundering verder uit.

 


08:10
Hier zie je goed hoe we die hoek aan de voorkant van de bestaande woning ook gaan uitbreiden. Daarvoor dient dus die sleuf fundering.

 


08:17
Alles ligt nu klaar om de vloerplaat te gieten.

In het nieuwe deel werd een betonplaat gestort van 22 cm dik, omdat de grond er zo onstabiel was, in dit stuk zullen we een betonplaat hebben van 15 cm.

Voordeel van de renovatie is dat we niet moesten bekisten.

 


08:43 -
Beton storten vraagt weer wat organisatie. Je moet voldoende hulp voorzien om het beton gelijk te trekken. Je kan dat best doen met een omgekeerde hark of een schop.

Met de laser houden we in de gaten hoeveel er gestort mag worden.

 


09:00
Beton gieten wil zeggen dat je niet bang mag zijn om je vuil te maken. Wil je je materiaal achteraf nog kunnen gebruiken, dan moet je het na het werk onmiddellijk afspoelen met water.

De betonmixer wordt trouwens ook op de werf zelf schoongemaakt.

 


09:21
Daarna gaan we het beton weer aantrillen zodat alle luchtbelletjes eruit verdwijnen. Dat maakt het beton sterker en het droogt glad op.

 


09:32
Van boven uit zie je nog beter hoe de structuur van de renovatie opgevat is. De oude muren die we hier zien , zullen dus worden afgebroken.

 


09:43
De vloerplaat wordt in één stuk gegoten, er zijn geen onderbrekingen tussen het te renoveren deel en de uitbreiding vooraan en opzij.

 


09:58
Om een goede verstandhouding met de buren te bewaren, ruimen we de moddersporen op die de vrachtwagens achterlaten op straat. Zij zitten tenslotte ook met het lawaai, het vuil en de overlast van de bouwwerf.

 


10:12
Als de betonplaat ligt, is het tijd om de energiebocht te plaatsen en correct vast te zetten met droog beton. We letten er goed op dat de bocht waterpas blijft tijdens het storten van het beton.

Droog of schraal beton is een mengsel van zand, cement, grind en een weinig water.

Het beton wordt goed aangevuld tussen de pvc-buizen, zodat er geen luchtbellen achterblijven.

 


10:41


Vrouw 1 = Charlotte
Dat is dus een energiebocht. Dat ziet er complex uit maar dat is eigenlijk om alles een beetje te vereenvoudigen op het vlak van nutsvoorzieningen, dus de nutsvoorzieningen dienen op een heel specifieke en juiste manier in de woning binnen getrokken te worden en dus hebben ze hiervoor een speciaal element gemaakt dat correct gepositioneerd moet worden ten opzichte van de buitenwanden. Je ziet verschillende dimensies van buizen. Ten eerste 2 grote waarvan dat de onderste steeds het water is, de bovenste is steeds de gas. De andere tussensoort is voor elektriciteit en die twee televisie, distributie, telefonie enzovoort
11:19


Vrouw 1=
Dan heb je hier zo'n plannetje wat aangeeft wat er allemaal op de muur moet komen. Iedereen moet telkens een meter twintig paneel hebben waarop alles georganiseerd wordt van alle nutsvoorzieningen, tellers en dergelijke
11:38
Nu de energiebocht klaar zit, moet eerst de werfkast aangesloten worden.

 


De leverancier van de zelfbouwkits levert de kast en komt ze ook monteren.

 


11:45
Ze moet correct aangesloten worden op de kabel die doorheen de energiebocht getrokken wordt en naar de rooilijn loopt.

Die kabel moet je zelf voorzien en die moet voldoende lang zijn, zodat hij de hoofdkabel op straat kan bereiken.

Zodra de werfkast op de correctie manier is aangesloten, moet ze gekeurd worden. Als je die keuring hebt, kan de elektriciteitsmaatschappij de officiële aansluiting doen en de oude bovengrondse aansluiting verwijderen.

 


12:13
We beslissen in deze fase welke technieken voor de verwarming en de ventilatie bijvoorbeeld we gaan gebruiken in de woning. Als zelfbouwer kunnen we ervoor kiezen te werken met zelfbouwkits. We maken een keuze uit het grote aanbod en laten ons daarbij helpen.

 


12:27


Man 1 = Roel Van Den Eynde, Easykit
De grondplannen van de woning en de doorsnedes die hebben we vooral nodig
12:29


Vrouw 2 = Rein
Ja
12:30

 


Ah voilà hier staan ze in klein formaat zie
12:33

 


Wat is belangrijk, eigenlijk gaan we kijken naar het comfort dat je wenst he. Dus ik zie dat de woning 2 badkamers heeft
12:39


Vrouw rein
Ja, er is een badkamer op het eerste en er is een badkamer op het tweede
12:42


Man roel
Op het tweede, ok dan, voila, dan is het het best dat we de boiler hier plaatsen, het dichtste bij de badkamer
12:46


Vrouw rein
Dus zo dicht mogelijk
12:47


Man roel
Voilà dus we zien dat het warm water zo dicht mogelijk bij het bad en bij de douche zit.
12:51


Vrouw rein
We moeten ook een ventilatie voorzien he
12:51


Man roel
Ja
12:52


Vrouw rein
Ook de epb verslaggever heeft rekening gehouden met D
12:55


Man roel
Met D, ja voilà, dan gaan we dat ook zo voorzien he

Dus hoe gaan we te werk?

We weten nu uw epb verslag, dus we weten welk E-peil je wilt halen, we hebben de plannen van de woning en we weten welk comfort je wil en welk budget dat u voor handen heeft.

Aan de hand van die gegevens gaan wij nu een offerte en studie op maat gaan maken zodanig dat wij eigenlijk een zelfbouwpakket kunnen maken voor de verwarming, voor de ventilatie, voor de elektriciteit en voor sanitair op maat voor uw project.
13:17-13:18


Vrouw rein
En jullie leveren alles?
13:18


Man roel
Wij leveren alles van a tot z
13:19


Vrouw rein
Dat zijn kant en klare pakketten?
13:21


Man roel
Ja, wij leveren alles aan huis, kant en klare pakketten en er is begeleiding wij gaan er ook een instructieboek bij leveren en een heel duidelijk legplan van hoe je de vloerverwarming moet leggen. We geven ook een woordje uitleg bij de levering van de vloerverwarming..
13:31


Vrouw rein
En als we problemen hebben?
13:32


Man roel
Dan bel je, dan mail je of dan kom je langs
13:34


Vrouw rein
Ah komen jullie dan ook eventueel?
13:35


Man roel
Ja zeker en vast , sowieso voor het chappen van de vloerplaat, van de vloer, komt onze technieker langs om te kijken of de vloerverwarming correct geplaatst is, dat er geen lekken zijn, dat de buizen goed geplaatst zijn, zodat jij zeker bent dat alles in orde is en dan kunnen wij 10 jaar garantie leveren op de installatie dan hebben we de eindcontrole gedaan.
13:53


Vrouw rein
Ah Ja
13:53


Man roel
In een verdere fase komen we de verwarmingsketel opstarten, we komen op de werf helpen met het plaatse van de gasleiding dus de moeilijker werken doen doen we samen met jou, de eenvoudige werken die doe je alleen onder begeleiding eigenlijk he. Euhh en volgens je eigen tempo volgens uw eigen ritme. Dus wij leveren materiaal aan wanneer u deze nodig heeft.
14:08


Vrouw rein
Wij moeten maar roepen?
14:10-14:13


Man roel
Ge moet maar roepen, ge moet maar een belletje geven en dan mag je altijd langskomen
14:12


Vrouw rein
Oké, fantastisch
14:15


Man roel
Voor ons lijkt het het best als we gaan werken met een condenserende gaswandketel met een module die zowel de vloerverwarming als de radiatoren kan gaan sturen he, euh
14:22


Vrouw rein
Dus hier wordt vloerverwarming gesplitst van radiatoren..
14:27


Man roel
Radiatoren, ja. Vloerverwarming dat werk op lage temperatuur, radiatoren werken op hoge temperatuur, onze verwarmingsketel kan maar één temperatuur tegelijk aan, die regeling zorgt ervoor dat je de 2 systemen perfect met elkaar kan combineren.
14:39


Man roel
Voor elektriciteit had u graag meer een domoticasysteem gewenst, dus met een automatisering en je kan het achteraf in de kast heel eenvoudig verder gaan uitbreiden.

Touchscreens, afstandsbediening met een schakelaar, de verwarming, de ventilatie, alles kan daarmee gestuurd worden eigenlijk.
14:53


Vrouw Rein
Kunnen we dat dan ook allemaal zelf installeren?
14:56


Man roel
Ja, Het voordeel van dit systeem is dat alle kabels in de kast toekomen, zowel de kabels van de schakelingen als de kabels van de lampen komen toe in de zekeringskast en onze eigen technieker komt achteraf de zekeringskast aansluiten. Zodat alle moeilijke werken eigenlijk door ons gedaan worden, maar de voorbereidende werken, de kabels uitslijpen, de stopcontacten plaatsen, dat kan je heel eenvoudig zelf doen
15;12


Vrouw rein
Al die werkuren, ja
15:13


Vrouw rein
De ventilatie , we hebben gekozen voor
15:15


Man roel
Je, een D is een systeem dat de warmte gaat recupereren dus het is inderdaad het beste systeem dat je kunt kiezen voor het ventileren want je houdt de warmte uit de woning binnen; het is ook heel, positief voor je e-peil dus het haalt je e-peil naar beneden en het is ook geschikt voor een nieuwbouw
15:31


Vrouw rein
Je kunt alles wegwerken he
15:32


Man roel
Ja, ja, dus met deze leidingen gaan we de buizen wegwerken in een vals plafond of in een chape zodat je deze niet ziet; heel eenvoudig: klik en het hangt vast, dus er is ook weer heel weinig technische kennis of technische ervaring vereist.
15:44


Man roel
Sinds recent bieden we ook pv en zonnepanelen aan, dus dat zijn panelen die eigenlijk uw elektriciteit opwekken.

Bedoeling van ons is dat je zelf de panelen plaatst
15:52


Vrouw rein
En jullie berekenen in welke hoek en zo en hoe dat allemaal gedaan moet worden?
15:54


Man roel
We hebben uw dakoppervlakte, we gaan zien hoeveel panelen we maximum kunnen plaatsen, we houden rekening met de schaduw van de schouw, we gaan opbrengstberekening maken

en dan voorzien we alle panelen die nodig zijn. U plaatst de panelen, eventueel samen met uw dakwerker of met de persoon die mee komt helpen voor het dak, maar wij komen de volledige omvormer technisch elektrisch aansluiten dus dat je ook hier weer zeker bent.
16:16


Vrouw rein
Ja, dank je wel
16:16


Man roel
Voilà zie, alsjeblieft
16:19


Man roel
Ik ga je dan nog de instructieboekjes meegeven die kan je al eens ter inzage bekijken thuis, daar kan je al heel wat uit leren en dan zien we elkaar tijdens de opleidingsavond euhh voor de praktische begeleiding he
16:28


Vrouw rein
Ok, dank je wel

 


Man roel
Alvast bedankt en succes

 


Vrouw rein
Daaag
16:34
Tot nu spaarden we al 10.400 euro uit, enkel op werkuren. Aangezien we in deze aflevering weer 70 uren meewerkten, tegen 40 euro per uur, levert ons dat nog eens 2800 euro op. Samengeteld is dat al een besparing van 13.200 euro.

 


16:55
In de volgende aflevering werken we verder op de uitgeharde vloerplaat. We plaatsen de isolerende voet van het nieuw te bouwen deel en beginnen aan het opgaand metselwerk van de draagmuren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Het Zelfbouwhuis

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.