Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf een tegel herstellen

Hallo Roger - Ep. 10 - Een loszittende of kapotte tegel kan een struikelgevaar zijn en daarbovenop is het een doorn in het oog. Snel vervangen dus zodat je vloer terug in perfecte staat is. Roger toont hoe je dit kan doen.

Transciptie 

In Hallo Roger gaan we op zoek naar antwoorden op kijkersvragen. Willy kwam zo met zijn vraag bij ons terecht. Hij vroeg zich af hoe hij enkele tegels moest vervangen.


De oude tegel is hier al verwijderd, maar moet je dit nog doen, kan je hem gewoon losbeitelen.
De resterende tegellijm moeten we nog wel wegnemen. Met een multitool, of eventueel met een haakse slijper, snij je langs de zijkanten van de tegels er naast.
Nu kan je de lijm verwijderen. Doe dat met een beitel. Omdat je net al de zijkanten hebt ingesneden, kan je met een iets geruster gemoed beitelen. Je moet natuurlijk nog wel voorzichtig blijven en er voor zorgen dat je de de tegel er naast of er onder ook niet verwijdert. Verwijder de tegellijm tot je de ondergrond terug ziet.
Dan kan je terug inlijmen. Bescherm even de tegels er rond, zodat je niet morst met de lijm.
Voor een betere hechting, kan je eerst een hechtverbeteraar aanbrengen op de ondergrond.
Is die droog, kan je lijmen. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een kant- en-klare lijm. Breng eerst wat lijm aan op de ondergrond. Vul er eventueel de putjes mee die je gemaakt hebt met het verwijderen van de tegel. Breng voor de rest een dunne, vlakke laag aan op de ondergrond.
Breng dan lijm aan op de tegel en kam ze uit. Normaal gezien kam je de lijm op de ondergrond, maar in dit geval is het gemakkelijker om de tegel te kammen. Bij kleinere tegels kan je niet anders dan lijm op de tegel kammen.
Dan kan je de tegel plaatsen. Zorg er voor dat hij gelijk komt met de rest van de tegels. De voegbreedte hou je aan door tegelkruisjes in de voegopening te plaatsen. Dan kan de lijm drogen.
Is de lijm droog, kan je opvoegen zoals bij andere tegels. Je kan hier ook kiezen voor een kant-en-klaar voegmiddel. Doe je dat niet, dan moet je het poeder mengen met de juiste hoeveelheid water om voegspecie te krijgen.
Breng het voegsel schuin in de voeg met een voegrubber.
Wacht dan even tot het voegsel aangetrokken is voor je de tegels wast. De eerste keer was je de tegels in cirkelvormige bewegingen.
Wacht dan tot de tegels terug droog zijn en was je ze een tweede keer. Deze keer van boven naar onder.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.