Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak je vakantiehuis brandveilig

Hallo Roger - Ep. 3 - Brandveilig vakantiehuis

Transciptie 

Om met de brandveiligheid in orde te zijn, moeten we nog wat in huis halen. Zorg voor rookmelders, moesten die nog niet geïnstalleerd zijn, en haal ook de nodige aanduidingen in huis.
In eerste instantie is het goed als je het vuur kan doven. Daarom is het verplicht een brandblusapparaat te hebben als je kamers verhuurt. Per honderdvijftig vierkante meter voorzie je er een. Een exemplaar met schuim kan je beter richten en richt minder schade aan, dus de voorkeur gaat uit naar een schuimblusser.


Die uitgangen duid je aan door middel van gestandariseerde pictogrammen. Die moeten duidelijk leesbaar zijn, ook bij rookontwikkeling en op grote afstand. Die afstand staat vermeld op de verpakking.
De pictogrammen duiden de weg aan naar de dichtsbijzijnde nooduitgang. Voorzie in het gebouw ook noodverlichting. Die biedt voldoende licht mocht de elektriciteit uitvallen, wat wel eens kan gebeuren bij brand.
Je kan de pictogrammen gemakkelijk ophangen. Wil je ze definitief bevestigen, doe je dat het best met polymeerlijm. Maar je kan ook met dubbelzijdige kleefstrips werken.

 


Voorzie zo’n evacuatieplan duidelijk in elke kamer. Dit kan je zelf opstellen volgens de regels, of je kan daarvoor beroep doen op een gespecialiseerde firma.


Hang een rookmelder nooit in een hoek, maar probeer ze zoveel mogelijk in het midden van de kamer te hangen. Hang ze aan het plafond, of toch ten minste hoog genoeg, want rook stijgt altijd. Test de rookmelder ook altijd als je hem installeert en controleer regelmatig of hij nog werkt.


Een slecht uitgedoofde sigaret is immers nog vaak de oorzaak van een woningbrand. Een kleine en subtiele aanduiding in de kamer kan het duidelijk maken aan de gasten dat in dit gebouw een rookverbod heerst.


Zo’n aanduiding is niet verplicht, maar in verschillende gevallen wel handig. Als de gas moet worden afgesloten, in geval van brand, weet de brandweer ook waar die te vinden is.
Voorts kan je ook een aantal praktische aanduidingen doen. Vergeet niet dat je gasten er meestal voor de eerste keer zijn en niet lang blijven. Een markering waar de badkamer of het toilet is, is niet enkel handig, het voorkomt ook dat mensen de verkeerde deur kiezen.
Wil je een gedeelte van de woning privé houden waar je je gasten wil weghouden, dan duidt je dat ook beter aan. En dat moet niet altijd met een pictogram zijn. Een subtiele belettering op de deur kan even effectief én even mooi zijn. Je kan die aanduiding maken met kleefletters.
Om je gasten te verwelkomen, kan je ook de naam van je bed and breakfast aanbrengen met dezelfde plakletters. Je lijnt ze eerst uit op het raster dat in de verpakking zit. Dan gebruik je de doorzichtige kleefstrip die er bij zit. Lijn even uit waar de kleefletters moeten komen en druk ze op hun plaats. Dan kan je de kleefstrip verwijderen.
Wij gebruiken hier de plakletters samen met grote cijfers, voor een mooi en speels resultaat. Je kan die gewoon op het glas kleven.
Ook aan de voorgevel maken we nog een aanduiding voor de gastenkamers. Zo weten onze gasten dat ze op het juiste adres zijn gearriveerd. Hiervoor gebruiken we wel een bord om de combinatie van de kleefletters en de cijfers op te hangen. Zo kunnen we het op de bakstenen muur hangen. De verpakking van het bord dient ook als mal, dus kan je het gebruiken om je boorpunten te markeren.
We gebruiken hier een setje van schroeven, pluggen en afstandshouders speciaal voor deze bordjes. Deze zorgen er voor dat het bord wat naar voor komt. Er zitten ook afdekdoppen voor de schroeven bij. Zo is de plaat bijna onzichtbaar bevestigd.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.