Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf je ruitenwissers vervangen

Op tijd je ruitenwissers vervangen voorkomt slijtage aan de ruiten en zorgt voor een optimaal zicht tijdens regenbuien. Zelf vervangen is helemaal niet moeilijk. Ontdek het in deze nieuwe tip.

Transciptie 

Met een versleten ruitenwisser ben je niets: tijdens regenbuien heb je een slecht zicht, en je trekt er mogelijks strepen of krassen mee in je autoruit. Vervang dus tijdig je ruitenwissers!
Ruitenwissers vervangen is erg simpel, maar zorg er in de eerste plaats voor dat je het juiste type bij je hebt voor het model van wagen waarover je beschikt. De ruitenwissers mogen niet verschillen in lengte, anders zullen ze in elkaar vasthaken.
Vóór je gaat wisselen, schakel je eerst de ruitenwissers uit, en leg je de motor af. Het aandrijfmechanisme van de ruitenwissers gaat zo in neutrale stand.
Zet daarna de ruitenwisser rechtop, maar wijzig de positie niet. Je zou de stand van de ruitenwissers kunnen ontregelen.
Controleer of de ruitenwissers vies zijn, of versleten. Vuile wissers kunnen ook strepen trekken, maar daarom zijn ze nog niet versleten.
Leg een stuk karton op de voorruit. Mocht je per ongeluk tegen de arm van de wisser duwen, zou hij tegen de voorruit kunnen klappen en de ruit mogelijks beschadigen.
Dit model is opgebouwd uit een eenvoudig kliksysteem, terwijl vroegere modellen eerder met een grote haak gefixeerd werden.
Ruitenwissers zijn er ook in flat blade, dit is een flexibele wisser die zich automatisch vormt naar de vorm van het autoraam. Hier gaat het om een conventioneel type, waarbij het rubber in een hard metalen frame zit verankerd.
De gecoate markering op de ruitenwisser geeft trouwens aan wanneer de wisser aan vervanging toe is. Waar het oorspronkelijk zwart was, is het nu gefluoriseerd. Let wel, dit is een indicatie, wat nog niet wel zeggen dat de wisser effectief versleten is. Voor de installatie verwijder je wel nog de zelfklevende sticker.
Het ruitenwisserblad zit met een kliksysteem bevestigd op de arm; duw eerst het clipje in en klik er tegelijkertijd het blad uit weg. Dit kan een beetje spannen, het helpt om de binnenste haakjes in te duwen. Leg de oude aan de kant, en haal er de nieuwe bij.
Hou de wisser plat, en duw het oogje over het haakje. Klik de wisser vervolgens volledig vast. Als er nergens spatie tussen zit, is de wisser goed bevestigd.
Ruitenwissers maken tijdens hun levensduurte veel bewegingen, dus het is logisch dat ze mettertijd verslijten. Alleen, vuiligheid en aangekoekte insecten die je niet op tijd van de voorruit wast, maken miniscule scheurtjes in de wissers, waardoor ze minder goed werken en strepen of krassen maken. Reinig dus altijd goed de ruiten, én de wissers zelf. Vermijd ook de wissers te gebruiken over bevroren voorruiten. Daar zien de wissers echt van af!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.