Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe je leefruimte inrichten (deel 6)

In deze reeks richten we een leefruimte in. Die is nu zo goed als klaar. Tijd dus voor de laatste afwerking. In deze aflevering zal je zien hoe Roger de verlichting plaatst en hoe hij de ventilatie boven de keuken wegwerkt.

Transciptie 

We starten in de keuken. Die werd al geplaatst, maar boven het kookvuur lopen nog leidingen van de ventilatie. Die werken we nog netjes weg. We nemen alle maten die we nodig hebben en maken een schets van de omkasting. Zorg dat die overal zo goed mogelijk aansluit met de keukenmeubels.
Neem de maten op verschillende plaatsen tussen het meubel en de muren en het plafond. Het kan zijn dat ze niet volledig gelijk zijn. Is het verschil kleiner dan een halve centimeter? Geen nood. Neem gewoon de kleinste maat en het verschil kan je straks opvullen met acrylaatkit.
Met het plan in orde, kunnen we aan de bekleding beginnen. De platen om het kader te bedekken laten we op bestelling zagen. Het kader maken we nog uit plafondlatten. Die zagen we op maat met de afkortzaag.
Je hebt meerdere stukken die je op dezelfde maat moet zagen. In plaats van twee keer te meten, kan je het stuk ook gewoon kopiëren. Je legt het gezaagde stuk gelijk met de rand van je lat, tekent af tot waar het komt. Dan zaag je het tweede stuk. Zo weet je dat je precies dezelfde maat hebt.
Zet het kader in elkaar. Gewone houtschroeven zijn stevig genoeg om het kader te maken.
Het kader plaats je je dan bovenop de kast. Met een reststuk van je plaat kan je bepalen waar je kader moet komen. Het mooist is het als de voorkant van de plaat gelijk komt met de voorkant van de keuken. Is je positie bepaald? Duidt dan rondom aan waar de achterkant van het kader komt. Op die plaats komt een lat waar je het kader op kan monteren. Doe hetzelfde op de keukenkast.
Het kader zelf plaats je dan tot tegen die latten. Schroef het kader vast in de latten. Doe nu hetzelfde voor het kader dat boven het kookvuur komt. We kunnen hier rechtstreeks in het plafond schroeven. We zien nog goed waar de plafondlatten zitten, dus daar schroeven we de lat voor het kader in vast.
Het kader bevestig je dan weer aan de lat. Om tegen het plafond aan te werken kan je op je schroefboormachine een kop zetten die het gemakkelijker maakt. Zo voorkom je ook dat je met je boormachine tot tegen het plafond zit en het beschadigt.
Nu moeten we enkel nog het kader voor de onderkant monteren en we kunnen de platen monteren.
De platen hebben we op maat laten zagen, maar er moeten nog wel enkele uitsparingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de dampkap. Meet op waar je die opening moet maken en zet die maten over op de plaat.
Je kan de opening dan uitzagen. Dat gaat het gemakkelijkst met een decoupeerzaag. Om een hoek recht te zagen, zaag je eerst tot in de hoek, keer dan een beetje terug en maak een bocht om de andere zijde af te korten. Als het stuk plaat dan weg is, maak je de hoek mooi recht.
In de omkasting komen er ook enkele inbouwspots. Kijk even op de verpakking welke diameter je moet boren om de spots te kunnen inbouwen. Met een klokboor kan je die opening gemakkelijk maken.
De openingen maak je niet in één keer. Boor eerst met je klokboor tot de punt van je boor door de plaat zit. Dan draai je die om en boor je het gat helemaal in.
Met alle openingen gemaakt kan je dan de afdekplaat plaatsen. Monteer eerst de plaat die onderaan komt. Schroef die vast langs de binnenkant. Zo moet je zo dadelijk geen schroefgaten opvullen.
Voor je de bak nu dicht maakt, sluit je het best nog even de spots aan. Nu kan je nog goed aan alle verbindingen. Schakel wel even de elektriciteit uit. Lus dan de aankomende kabel door met draden om de spot ernaast te kunnen aansluiten. Dat doe je het best met steekklemmen.
Connecteer de spot in de steekklemmen. Respecteer altijd de kleurcode. De blauwe draad is de neutrale draad, de bruine is de fasedraad. Lus ook de geel-groene aardingsdraad door. Nu heb je die niet nodig, maar in de toekomst misschien wel. Plaats de spot dan in de houder.
Nu doe je precies hetzelfde voor de andere spot. Sluit hem aan door de juiste draden met elkaar te verbinden. De aardingsdraad voorzien we hier ook van een steekklem. Zo is die kabel beschermd.

Heb je de spots geïnstalleerd? Dan kan je ze testen om te zien of ze werken.


Het voorste paneel nagel je vast. Met een nagelpistool maak je slechts kleine gaatjes in het paneel, en dat betekent dat je straks minder moet opvullen.
Als de kast volledig toe is, kan je de nagelgaatjes opvullen. Dat doe je het best met houtvulmiddel. Ook de naad tussen de twee platen vul je op met houtvulmiddel. Let wel even op of dit een flexibel houtvulmiddel is. Een flexibel middel zal niet scheuren als de temperatuur in de ruimte wat schommelt.
Terwijl het vulmiddel droogt, kunnen we de spots boven het kookeiland nog installeren. Zorg er voor dat de elektrische kring nog altijd uitgeschakeld is. Hier plaatsen we opbouwspots. We hebben te weinig inbouwdiepte om de spots in het plafond te steken. De spots bestaan uit twee delen. Neem eerst de beugel van van het armatuur.
Lus ook hier de kabels door van de spot. Zorg voor nog een extra aansluiting om de spot zelf te connecteren.
Duidt dan even aan waar je de beugel kan verankeren.
We werken hier met schroefpluggen voor in gipskartonplaten. Deze kan je rechtstreeks in het gipskarton schroeven en verankeren zich hierin. Voor een spot hebben deze pluggen zeker genoeg draagkracht.
Monteer dan de beugel aan het plafond en maak de connectie van de lamp ook vast. Respecteer hier weer de kleuren van de kabels. De geel-groene aardingsdraad wordt hier ook aangesloten. Die wordt verbonden met de armatuur van de lamp.
De armatuur kan je nu op de beugel draaien. Monteer dan de lamp in de houder en steek de connectie van de lamp in het socket. Dan kan je de houder in het armatuur klikken. Je kan hetzelfde doen voor de andere lampen. Zorg dat de spots netjes op één lijn zitten en dat er geen uit de band springt. Zijn alle spots aangesloten? Test ze dan eens om te zien of ze allemaal werken.
Ondertussen is het plamuur droog van de omkasting en kunnen we hem verder afwerken. Eerst maken we de naden toe. Dat doen we met acrylaatkit. Deze is overschilderbaar. Met een kitpistool breng je de acrylaat aan aan alle randen van de omkasting. Strijk de kit daarna glad met zuiver water.
Is de kit direct overschilderbaar? Dan mag je na een vijftal minuten beginnen met schilderen. Haal de armaturen van de spots even uit hun opening om ze te beschermen tegen de verf.
Met een verfborstel breng je in alle hoeken een laag verf aan. De grote vlakken schilder je met een verfrol. Dit gaat niet alleen wat vlotter, je krijgt er ook nog eens een egaler resultaat door. Verdeel de verf goed in twee richtingen. Zo vermijd je dat je strepen vormt.
De keuken is klaar, maar we moeten de leefruimte zelf nog inrichten. We beginnen met het ophangen van de verlichting. Boven de zithoek plaatsen we een designluchter.
We zorgen er natuurlijk voor dat de elektrische kring uitstaat. Dan verwijderen we de voorlopige verlichting die er hangt.
Je kijkt het best even hoe je de beugel positioneert. Zorg dat je weet waar je de stroom moet voorzien, dus waar hij moet binnen komt in de plafondkap. Kijk ook even hoe de beugel zich bevindt ten opzichte van de ruimte. Teken dan de gaten af.
We werken hier weer met gipskartonpluggen die je rechtstreeks in het plafond kan schroeven. Daaraan hangen we de beugel.
Kijk dan eens naar de hoogte van de luster. Ook die kan je nog aanpassen. Houdt hem tegen het plafond en kijk welke hoogte ideaal is in de ruimte. Door de kabels los te maken en wat meer in de plafondkap te trekken, kan je hen dan inkorten. Vergeet niet om erna de schroef terug vast te draaien, zodat de kabels vast komen te zitten.
Zijn de kabels nog niet gestript, dan doe je dat eerst voor je de lamp aansluit. De aansluiting gebeurt volgens de kleurcode. Het is handig als je nu iemand in de buurt hebt om de luster even omhoog te houden terwijl je hem aansluit.
Als de elektrische connectie is gemaakt, kan je de plafondkap dicht maken. Maak hem vast aan de beugel met behulp van de schroeven. Verwijder dan pas de bescherming van de lamp. Ze is nu volledig geïnstalleerd, dus de kans dat je ze nog beschadigt, is klein.
Schakel de elektriciteit terug aan en test even of je lamp goed werkt.
We schakelen de elektriciteit dan terug af want waar de eettafel komt, plaatsen we ook nog verlichting. De installatie hiervan is gelijkaardig aan de installatie van de lamp boven de zithoek. Strip de draden van de connectie en bepaal de hoogte waarop de lamp moet komen. Veranker de beugel in het plafond en sluit de bedrading aan. Respecteer, zoals altijd, de kleurcode van de kabels.
Schroef de plafondkap vast en je lamp hangt. Schakel de zekering terug in om de lamp te doen werken.
Een leefruimte wordt pas leefbaar als ze ingericht is natuurlijk. Daarom hebben we meubels besteld en laten we de living meteen inrichten.
Het inrichten van de leefruimte was best een groot werk, maar het resultaat mag er zijn. En door een groot deel zelf te doen, kan je er des te meer van genieten.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.