Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

De Engelse oldtimer 18 - Revisie ophanging

De Engelse oldtimer - ep. 18 - Revisie ophanging

Transciptie 

In deze reeks van DIY on Wheels krijgt een Austin Cooper S uit 1964 een body off restauratie.

 


In de vorige aflevering werd het motorblok volledig afgewerkt en nu begint Carl aan de ophanging.

 

 


Man 1
Voila, het motorblok is afgewerkt, de versnellingsbak is gereviseerd en alles is terug geassembleerd. Nu ga ik verder met het afwerken van de wagen. Ik ga eerst het achter chassis monteren en dus zal ik eerst de achteras reviseren.
 
Man 1
Hier zit een lager in. En daar een koperen bus. Die haal ik eruit en zal ik vervangen. Dat is een gevoelige plek van de Mini. Er zit daar een smeernippel op dus als je die vergeet te smeren dan loopt dit vast. Dan begint dat in te lopen, de bus verslijt en het lager gaat kapot. Zo komt er speling op de achteras. Om dat te vermijden ga ik alles vernieuwen.
Carl zet de achteras vast in de bankschroef met wat papier ertussen. Zo beschadigd hij de nieuwe poederlak niet. Met een lagertrekker kan hij nu makkelijk de oude bus verwijderen.

 

 


Man 1
En nu de lager.
Nu het lager en de koperen bus verwijderd zijn kan Carl de nieuwe koperen bus plaatsen. Hij tikt deze er voorzichtig in en neemt hem dan mee naar de pers om ze er mooi recht in te persen.

 

 


Man 1
Er zit nu een nieuwe bus in. Maar door het persen van de bus is de binnendiameter iets verkleind. De as kan er dus niet meer door. Daarom moet ik de bus dus eerst ruimen. Dat doen ik met een ruimer, die kan ik perfect instellen zodat de binnendiameter terug correct is en de as er net in kan. Ik doe dat voor ik het lager erin steek want de bramen van de koperen bus zouden anders in het lager vallen. En voor het lager erin kan moet er ook een plastic bus in. Want als je hier smeert via de smeernippel dan komt het vet hier uit. Om dat op zn plaats te houden zit er nog een plastic bus in. Anders zou de hele arm vol vet zitten. Zo blijft het vet een beetje op zn plaats en blijft de as gesmeerd.


Man 1
Daarvoor ga ik eerst die bus ruimen zodat de as er perfect inkan.
De ruimer haalt telkens een klein beetje materiaal weg uit de binnenkant van de koperen bus.

Zoals je ziet valt er inderdaad heel wat gruis door.

Het ruimen moet altijd in kleine stappen gebeuren.

 

 


Man 1
Na drie keer ruimen past de achteras er perfect in. Nu alles goed uitblazen en dan het lager monteren van aan de andere kant.
Dat gaat volgens dezelfde werkwijze als bij de koperen bus. Carl klopt deze er eerst een stukje in en perst ze daarna helemaal op zn plaats met de pers.

 

 


Man 1
Nog eens controleren.


Man 1
Er zit niets van speling op, die is in orde.
Bij de tweede achteras herhaalt Carl alle stappen nog eens opnieuw. Daarna legt hij alles klaar voor de revisie van de voorste draagarmen.

 

 


Man 1
Nu doe ik de voorste draagarmen. In principe hetzelfde systeem, behalve dat de as iets korter is. En er zit links én rechts een lager, geen bus dus.
De oude lagers moeten er dus eerst uit.

 

 


Man 1
Deze ga ik nu op dezelfde manier verwijderen.
Dan klopt Carl de nieuwe erin en perst hij deze met de pers in de openingen.

 

 


Man 1
Voila, daar komt dan nog een speciale borgvloot op en een rubber om het vest op zn plaats te houden.


Man 1
Voila, die zijn klaar.


Man 1
Bon, we gaan nu verder met de afwerking van de achterste draagarmen. Die zitten in het achterchassis. Daarnet heb ik de nieuwe as geplaatst in de draagarm, nu ga ik de rest afwerken. De plaat waar het remsysteem inzit, het lager en de handremmechaniek. Alles er rond dus zodat die helemaal klaar is om dan op de Mini te monteren. Ik begin met de remplaat.
Die wordt met enkele bouten gemonteerd.

 

 


Man 1
Ook de handremhouder niet vergeten.
Deze moet je met dezelfde bouten mee opspannen.

 

 


Man 1
Die worden op moment aangespannen.


Man 1
Nu het onderdeel van de handrem waar de kabel doorheen komt. Dit zit mooi los maar ik ga er toch nog wat vet op doen.


Man 1
Dit is de afstelling van de remmen. Dat is gewoon een conische bout. Hoe verder je die indraait, hoe verder die clavettes uiteen gaan. En zo dus meer de rem opspant. Je duwt dus de remschoenen meer open. Je zal dat straks wel zien.


Man 1
Daar doe je best ook wat kopervet op. Kopervet is bestand tegen hogere temperaturen. Een remsysteem kan namelijk behoorlijk warm worden.


Man 1
Deze draai ik terug tot op het einde.


Man 1
Ik ga straks pas de clavettes monteren, nu eerst de rempomp.


Man 1
Dat is de ontluchting. Hier komt de remvloeistof toe uit de leiding. Die kan je ontluchten door hem open te zetten. Als er dan iemand remt, komt er lucht en remolie uit. Als er geen lucht meer meekomt, draai je die gewoon weer dicht. En zo is het systeem ontlucht.


Man 1
Daar zit altijd een nieuwe dichting bij.


Man 1
En nu de clip monteren.
De clip zet de rempomp vast in de remplaat.

 

 


Man 1
En dan de ontluchter erin.


Man 1
Hier komt de remleiding op.


Man 1
Nu de remmen monteren.


Man 1
Dat is de handremmechaniek.


Man 1
Wat ik eerst nog doe met de remschoenen, is het breken van de hoeken. Waarom? Dan remmen ze iets minder agressief als je kort moet remmen. Nu is dat te hard en grijpen ze te snel in. Als je die hoek een beetje breekt, dan gaat dat geleidelijker.
Dat doet Carl uiteraard met alle remschoenen, telkens aan beide kanten.

 

 


Man 1
Ook de remmen van wat kopervet voorzien en ook hier een beetje. En hier ook. Dat is omdat de zijkant hier wat tegen wrijft en dat kan voor een piepend geluid zorgen.


Man 1
Ook altijd nieuwe veren gebruiken. En niet missen, je kan ze zo monteren en ook zo. Lijkt goed maar hier zal je de wielnaaf wrijven en zo niet.
En nu is het even wat zoeken en wringen om de remschoenen op de correcte manier op de remplaat te krijgen.

 

 


Man 1
Alles zit op zn plaats. Hier kan je nu zien hoe je de remmen afregeld. Hoe meer je die indraait, hoe verder de remmen uit elkaar staan.


Man 1
Dat moet je eigenlijk opspannen tot de remtrommel helemaal vaststaat. En dan keer je één slag terug. Als dit niet goed afgesteld is, kan je een heel ‘verre’ rem hebben. Want als je remt moet die pomp eerst opengaan en dan die remmen helemaal openduwen tot ze de remtrommel raken. En dan remt hij pas, vandaar dus een ‘verre’ rem. Als je die dichter zet, dan heb je een kortere rem. Dan raakt hij direct de remtrommel. Het is altijd belangrijk om de remmen goed af te regelen.


Man 1
En dit is de handrem mechaniek. Als je aan de handrem trekt, dan zet je de auto vast.


Man 1
Nu ga ik eerst de lagers monteren in de achterste wielnaaf. Die worden er gewoon ingeperst.
Eerst wordt de lagerschaal erin geperst.

 


Daarna wordt het lager zelf rijkelijk voorzien van lagervet en in de wielnaaf geplaatst.

 


Dan wordt deze nog eens van extra vet voorzien en wordt de afdichting erop geplaatst.

Eenmaal klaar wordt de wielnaaf gemonteerd.

 

 


Man 1
Dan de vloot erop. Dan de kasteelmoer. Waarom noemen ze dat een kasteelmoer? Omdat dit lijkt op het torentje van een kasteel. Dat is nodig om de splitpen er te kunnen doorsteken. Hier zit er ook een gat in. Deze moet opgespannen worden op 80 newtonmeter en dan moet je hem nog iets verderspannen tot je de eerste uitsparing tegenkom en dan zo monteren. Zo is deze dan ook geborgd.
En nu dus nog iets verder aanspannen tot de splitpen er door kan.

 


De ene kant van de pen wordt overgeplooid, de rest wordt afgeknipt.

 


En daar bovenop komt nog een afdichting.

 

 


Man 1
Deze is bijna klaar. Dit is de originele leiding, die hier gemonteerd is. Dat wordt sowieso vervangen. Alle leidingen worden vervangen door nieuwe, ik neem daar geen risico’s mee. Eigenlijk is ze nog goed en zou ze eventueel opnieuw kunnen gebruikt worden maar ik ga die toch vervangen door nieuwe koperen leidingen. Daarvoor gebruik ik ook twee nieuwe koppelingen en een nieuw stuk leiding.


Man 1
Hoe neem je nu de maat van zo een leiding? Zeer eenvoudig, met een stukje draad.


Man 1
Je houdt die er langs. Ietske verder dan het begin want dit wordt nog samengeperst. En dat volg je dus helemaal. Ook hier een klein beetje verder dus.


Man 1
En dan neem je de nieuwe leiding en doe je net hetzelfde.


Man 1
En zo heb je nu exact dezelfde lengte als de originele leiding.
Carl haalt er een toestel bij die de uiteindes in de juiste vorm zal persen. Zo is er een correcte aansluiting op de andere remleidingen.

 

 


Man 1
Ik heb nu perfect dezelfde lengte en dan moet je de leiding in dezelfde vorm plooien. Ik moet nu eerst de opening een beetje ruimen.


Man 1
En dan moet je heel goed kijken, welke vorm de kop moet hebben. Dit is een bol kopje. En dit zou moeten een conisch kopje zijn. Maar dit is een bol die ze geforceerd hebben. Altijd goed kijken dus want er zijn twee opties, de ene is bol en de andere niet. Die zie je hier. Nu dus de leiding in dit toestel steken.


Man 1
De juiste vorm kiezen.
Zo zie je dat deze perfect aansluit.

 

 


Man 1
En nu de andere kant maar ik kies hier de andere vorm.


Man 1
Voila en nu de leiding plooien.
Het zachte koper laat zich makkelijk plooien. Vermijd wel om veel te corrigeren want zo kan je het koper verzwakken of zelfs doen breken.

 


Nu de leiding klaar is kan deze gemonteerd worden.

 


Eenmaal gemonteerd is deze achterste draagarm volledig klaar. Carl zal de tweede op dezelfde manier reviseren.

 


In de volgende aflevering gaat hij verder met het opbouwen van de ophanging.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

De Engelse oldtimer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.