Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Bescherm jezelf tegen stof en lawaai

Een item dat je nooit mag onderschatten: stof en lawaai hebben een grote impact op je gezondheid als je je er niet voldoende tegen beschermt.

Transciptie 

Onderschat het gevaar van stof en lawaai nooit. In deze tip geven we alvast enkele aandachtspunten mee.


Bij diverse werken kan er veel stof vrijkomen. Ook bij het schoonmaak- en opruimwerk achteraf doe je het stof opnieuw opdwarrelen. Dit vormt een risico voor je gezondheid. Een belangrijk thema dus voor elke klusser !

 

Blootstelling aan houtstof is gevaarlijker dan je dacht : er kunnen allergische reacties optreden. Hoewel dit afhankelijk is van de blootstellingsduur en de concentratie van het stof, verplicht je jezelf de luchtwegen te beschermen. Zo kan houtstof van hardhout leiden tot sinus- of neusholtekankers. Houtstof van massief hout als plaatmaterialen, kan ademhalingsproblemen en longziekten veroorzaken. Bij veelvuldige of langdurige blootstelling aan houtstof van hardhout verhoogt het risico op sinus- enneusholtekanker aanzienlijk. Een ander risico is de opeenhoping van houtstof in de lucht ; dit kan na verloop van tijd leiden tot explosiegevaar. Hoe kan je jezelf nu gepast beschermen ?

 

Streef eerst naar een collectieve stofafzuiging : het houtstof wordt zoveel mogelijk afgezogen. Is dit niet mogelijk, dan gebruik je de persoonlijke beschermingsmiddelen. Zorg altijd dat je de geschikte stofmaskers bij je hebt. Ze zijn te onderscheiden in drie grote filtertypes : P1, P2 of P3. P1 gebruik je bij grote vaste, niet schadelijke deeltjes.

Een P2-type gebruik je bij vaste en vloeibare irriterende aerosolen. P3 is nodig bij vaste, vloeibare en toxische aerosolen. Standaard is een stofmasker slechts bruikbaar voor 1 sessie, een wegwerpstofmasker dus. Dit staat op het masker aangeduid met de letters NR. Staat er niets vermeld, dan is het masker sowieso maar voor 1 beurt bruikbaar. 

Indien het niet gaat om een wegwerpmasker, dien je de filters op tijd te vervangen, zodat ze efficiënt kunnen blijven werken. Een half- of volgelaatsmasker sluit volledig af, waardoor je het best beschermd bent.

 

Combineer waar mogelijk, het dragen van een stofmasker met de voorziene stofafzuiging van de desbetreffende machine. Een bouwstofzuiger is dus zeker een goede aanbesteding. Zorg dan wel dat het verloopstuk goed zit aangesloten en de stofafzuiging goed werkt.

Een ander aandachtspunt is het reinigen van je machines en werkplaats. Het is alvast niet slim om een stofferige omgeving met perslucht schoon te willen maken. Het stof gaat zich dan toch alleen maar verspreiden. Vergeet ook op tijd en stond niet het onderhoud van de bouwstofzuiger. Reinig de filters, kijk na of er niets in de stofzuigerslang zit die het blokkeert, enzovoort ... Tracht tijdens het klussen al zoveel mogelijk stof weg te zuigen. En als je gaat vegen met een borstel, doe het dan voorzichtig zodat je het niet te veel doet opdwarrelen. Het stof wat bevochtigen, eventueel met een plantenspray, kan dit al grotendeels vermijden.

 

Ga ook verstandig te werk door op voorhand zoveel mogelijk stof te vermijden. Ventileer voldoende je atelier of werkruimte. Gebruik ook correct je materiaal : een verkeerd zaagblad, een versleten slijpschijf, … dit leidt niet alleen tot onveilige situaties maar zal het materiaal ook niet kunnen bewerken zoals voorzien, wat nefast kan zijn voor de stofproductie.

 

 

 

Je krijgt ook te maken met de nodige decibels tijdens het klussen. Blootstelling aan lawaai vormt niet alleen een risico voor je gehoor, maar kan bij intense, lange periodes zorgen voor niet-auditieve problemen ; zoals concentratievermindering, stress of een verhoogde bloeddruk.

 

 

Je gehoor kan al schade oplopen van zodra het lawaai hoger gaat dan 80 decibel. Om het wat concreter te maken; dat is gelijk aan het geluid van een werkende stofzuiger of grasmachine. Een toename van 10 db betekent een vertienvoudiging van het geluid, onderschat lawaai dus zeker niet! Wat zijn je opties om je hiertegen te beschermen?
Oren zijn volledig ingekapseld met oorkappen, en het biedt een comfortabele bescherming bij lange, intensieve werkzaamheden. Bij intensief gebruik, dien je de oorkappen na verloop van tijd wel te vervangen.
Je kent ze wel vanop concerten en festivals; oorpropjes zijn indrukbaar en vormen zich naar je oorkanaal, wat voor een goede afdichting zorgt. Dit type is wel niet herbruikbaar.
Deze herbruikbare oordoppen bevatten een koordje of beugel, zodat je het geheel ook aan je kledij kan bevestigen, handig als je de oordoppen even moet verwijderen tussen het klussen door. Het vormt een goede afdichting bij hard geluid, en is makkelijk te reinigen.
Otoplastieken zijn oordoppen die op maat gemaakt zijn van je gehoor, en een filter bevatten die aangepast is aan het omgevingslawaai waarmee je te maken zult hebben. De hoeveelheid decibels die je moet dempen, zal dan afhangen van het gereedschap dat je wil gebruiken, of als je het nodig acht om nog te kunnen communiceren.
Gebruik ook bij stof en lawaai dus steeds je gezond verstand. Investeer in kwalitatieve persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat je in alle omstandigheden veilig te werk kan gaan, abonneer je alvast voor meer advies op ons online gratis magazine. Alvast bedankt voor het kijken !

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

School TV

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.