Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Dobbitkijker maakt zelf zijn badkamer

In deze uitzending van zelf gedaan, goed gedaan toont kijker Glenn ons hoe hij zelf een kamer omvormt tot een heuse badkamer. Van het plaatsen van de nutsvoorzieningen tot de schilderwerken, alles doet hij zelf

Transciptie 

Zelf gedaan, goed gedaan is hét programma waarin we de kijker aan het woord laten. In deze aflevering zien we hoe kijker Glenn een kamer volledig transformeert tot badkamer.

 

 


Man 1
Mannekes, we gaan ons badkamer aanpakken. Allé, we zijn ze aan het aanpakken. Het bad, de douche, wc, alle lavabo’s zijn uitgebroken. En de gemetste muren heb ik ook al weggedaan. Hier waren ook nog oude galvabuizen in gebruik, dus die gaan we ook ineens vervangen, nu we toch aan het breken zijn.


Man 1
Jah, en zoals dat je kan zien, is dat echt geen overbodige luxe om die oude leidingen te vervangen. Die zijn volledig doorgeroest langs de binnenkant en euh, jah die nieuwe kunststofbuizen, die hebben daar geen last meer van.
Na de afbraakwerken plaatst Glenn eerst ventilatie, vanuit een oude schoorsteen tot het midden van de kamer.

 

 


Man 1
Nu nog alles bepalen waar dat het moet komen. Ik heb hier van de badkamerwinkel mijn technische tekeningen. Daarmee kunnen we overal aanduidden waar alles moet komen van elektriciteit, afvoerbuizen, leidingen van het water. We hebben ook voor een vrijstaand bad gekozen. We hebben hier de maten uit een oud laken kunnen halen. We kunnen dan al een beetje beter zien, hoe dat dat komt. En dan is het nu nog juist meten, tekenen en dan kunnen we weeral beginnen breken.


Man 1
Ik heb alle sleuven geslepen, euhm, daar gaan we nu de elektriciteitskabels insteken. Dat is ook een nest. Maar, euhm, als je die allemaal goed labelt, dan heb je achteraf geen problemen.


Man 1
Ik ga ineens eens laten zien hoe dat je zo die potjes inbouwt, voor de elektriciteit. Altijd eerst voorbevochtigen. Als uw spuit werkt. ...Anders zuigt dat dat water uit uw pleister. Ik doe dat altijd met gewone pleister...Het simpelste is van dat gewoon. Ah, voor dat ik het vergeet...daar zitten kringen in. Voor uw draad uit te steken. Haalt die daar op voorhand uit, anders ben je altijd achteraf aan het sukkelen.


Man 1
Hier binnen ook. Die, die steek je gewoon door met een tournevis, allé met een schroevendraaier. Dan kan je die.. stopcontacten doorlussen.

 


Eigenlijk het simpelste is, hoe dat ik dat doe (inspanning)...met gewone pleister. Je kan natuurlijk met snelcement enzo...maar ik vindt gewone pleister nog het gemakkelijkste. Op de achterkant een goede dot… Er in steken... Op de goede diepte… Maak uw pleister niet te lopend.. En eens nakijken met de waterpas.. En nu laten uitharden en dan kan je daarna terug (fluit) schoon toe smeren als uw kabel er in steekt.
Na het plaatsen van de elektriciteit is het vals plafond aan de beurt. Glenn maakt hiervoor eerst een kader uit metalen profielen. Hij schuift de profielen tussen dragende U-profielen die hij aan de muren heeft bevestigd. De profielen zaagt hij op maat met een haakse slijper. Eens ze op eenzelfde hart op hart afstand zitten, schroeft hij ze vast.

 

 


Man 1
Die staan. Ik heb ook de isolatie er in gestoken. En nu gaan we nog de gipsplaten zetten. De groene. Geschikt voor de badkamer.


Man 1
Euhm, wij trekken nu wel ons plan, met deze spullen. Die derde hand zogezegd. Maar dat is toch wel een job..als je met twee bent..doet dat toch maar liever met twee.
Glenn bevestigd de gipskartonnen platen op de profielen met gipskartonschroeven. Hij zorgt dat de plaat op profielen eindigt, zodat hij de panelen telkens op drie profielen kan bevestigen.

 

 


Man 1
Nu ben ik bezig met de buizen te trekken van het warm water en het koud water van de douche, lavabo’s, wc straks sé.
Het bad wordt voorzien van koud en warm water en naar het toilet plaatst Glenn een koudwatertoevoer. Daarna worden de leidingen weggeborgen achter een valse wand. Dit gebeurd opnieuw met profielen die in een u-profiel, bevestigd aan vloer en plafond, worden geschoven.

 


Bij de jachtbak van het toilet voorziet Glenn een dwarsprofiel, want daar kan hij geen volledig profiel plaatsen. Na controle, schroeft hij alles vast. Daarna plaatst hij er een verticaal profiel op waaraan straks gipskarton kan bevestigd worden.

 


Achter de profielen voorziet Glenn nog de nodige isolatie waarna het gipskarton er op kan.

 

 

 


Nu zijn de aansluitingen gedaan. Alles toe gechapt. De muur is gezet. Euh, omdat ik niet achter het inbouwtoilet met een blok wou zitten, heb ik hem recht gemaakt. Dat is toch wel wat strakker. Nu nog deze kant. Hier komt de douche dan...euh de muurverlenging met een kader uit metalen profielen. Daarmee is alles weggewerkt. En nu gaan we hier nog van die waterdichte platen tegen zetten, voor in de douche.
Tegen de valse wand komt het wasmeubel dus daar voorziet Glenn eerst nog OSB panelen. Deze maakt hij op maat met een tafelzaag. Hij plaatst een dubbele laag panelen, dwars op elkaar om een optimale stevigheid te verzekeren.

 


Om het kleefgips, waarmee de waterdichte platen worden bevestigd, goed te laten hechten wordt de gipsmuur nog van een hechtingsprimer voorzien.

 


Daarna brengt Glenn dotten kleefpleister aan. Daartegen duwt hij cementplaten. Hij controleert hierbij voldoende of het paneel volledig recht staat. De douche wordt op die manier volledig voorzien van waterdichte panelen. Op de valse wand naast de douche schroeft Glenn nog dezelfde panelen vast.

 


De resterende muren worden nu nog van een laag afwerkpleister voorzien. Die pleister wordt nadien netjes afgesponst en afgestreken met een spaakmes zodat de muur perfect glad is.

 

 


Man 1
Nu, de handigste vrouw dat ik ooit ben tegengekomen, en dat is toevallig de mijne, is hier bezig met de wanden van de douche. Dat is nu een speciale verf, geschikt voor in de douche. Een met twee kleuren, maar speciale techniek wel. Dat is met een palet en dan wordt dat gesponst. Maar dat geeft echt zo’n betonlook. Maar je doet ermee wat je zelf wil. En...het is echt wel euh...mooi, jah. En volledig waterdicht. Toch ook wel belangrijk hé.


Man 1
Bon, de vloer. Euh, we gaan tegelen.

 


Voor de badkamer hebben we gekozen voor een houtlook. Parketimitatie. Die hebben een ander formaat dan dat we gewoon zijn. Een meter veertien op twintig. Daar gaan we dan toch een deel een keer van uitleggen voordat we ze beginnen te lijmen.
Voor Glenn aan de slag gaat, schraapt hij alle oneffenheden zoals stukjes pleister van de vloer met een steekmes.

 


Daarna wordt de vloer volledig proper gemaakt. Eerst met de borstel. En daarna met een vochtige dweil.

 


De tegels maakt Glenn dan op formaat met een haakse slijper.

 

 


Man 1
Jah, als je dat nu niet graag met zo’n kleine disk doet, dan kan je dat met een gewone tegelsnijder doen ook hé.
Hiervoor gaat Glenn eerst de maat van de tegel meten. Die maat trekt hij over de volledige tegel door met een winkelhaak. Vervolgens maakt hij een snede met de tegelsnijder. En dan kan hij met een kleine tik de tegel breken.


tekst Glenn overlappen
Om de tegels te bevestigen legt Glenn eerst een paar dotten lijm op de vloer. Hij doet dat telkens voor een tweetal tegels. Daarna gaat hij de lijm verdelen met de lijmkam. Als laatste strijkt hij de lijm af in een hoek van 45 graden.


tekst Glenn overlappen


Man 1
In de voeg haal ik altijd het te veel aan lijm weg. Dat bespaart u straks wel wat kuiswerk.


Man 1
Ik ben mijn tegel dubbel aan het verlijmen. Dat geeft toch een betere hechting. Dat is een beetje meer werk. Maar moeilijk is dat niet. Dat is alsof je boter op je sandwich smeert hé.
Daarna plaatst Glenn de tegel voorzichtig in het lijmbed en kuist hij de lijmplekken meteen af. Daarna plaatst hij voegkruisjes om een gelijke naad aan te houden.


tekst Glenn overlappen


Man 1
Voila, de vloer ligt. Hij is gevoegd. Nu gaan we het bad plaatsen. De wc. Euhm, de douchekranen en de douchebak moet nog komen. douchepaneel. De lavabo. Hier gaan we nog een stopcontact en een schakelaar plaatsen. Dan de afzuiging, voor de vochtige lucht. En wat lampen plaatsen. En dan zijn we klaar.
Eerste werk is het bad plaatsen en aansluiten. Daarna volgt de radiator. Dat is een werkje voor twee.

 


Met een gatenzaag wordt een uitsparing in de valse wand gemaakt. Hierin komt een inbouwpotje dat speciaal voorzien is van een klemsysteem voor opbouwwanden. De elektriciteit gaat af zodat de schakelaar kan aangesloten worden. De nulgeleider en aarding worden doorgelust via een steekklem. De fasedraden verbindt Glenn met de schakelaar waarna hij de verbinding goed vastschroeft. De schakelaar kan dan vastgezet worden in de muur. Met de verzekering aan, kan de verlichting getest worden.

 

 


Man 1
Ik ga nu nog mijn profiel vastzetten voor de douchewand in te zetten. Maar dat is een holle wand, dus daarvoor gaan wij van die speciale pluggen gebruiken.

 


Omdat zo’n doucheruit toch wel redelijk zwaar is moet dat toch wel euhm stevig verankerd zijn. En zo’n pluggen, die hebben diameter van zes. Je steekt die in de muur, in de holle wand, je trekt dat aan met zo’n tang. En dat trekt zich helemaal open.


Man 1
Dat is dat profiel, daar zitten vier gaatjes in. Die heb ik hier al waterpas overgetekend.
Met een boor van 6 maakt Glenn nu eerst een holte waarin de plug komt. Met de geschikte tang, wordt de plug achter de wand uitgespreid. De schroef kan er vervolgens uit. Hiermee schroeft Glenn dan het profiel aan de wand.

 


Eens het profiel vast zit, kan de glazen wand op zijn plaats. Dat is een klus voor twee. Tussen het profiel en het glas komt dan nog een afdichting om de wand volledig waterdicht te maken.

 


Met nog wat styling is de volledige badkamer afgewerkt. Heb je ook een verbouwingsklus waar je trots op bent? Stuur dit dan zeker door naar zelfgedaan@dobbit.be

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.