Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe je mes of schaar slijpen

Een schaar of mes die bot is, dat levert slecht werk. In deze video geven we enkele tips voor een vlijmscherp resultaat.

Transciptie 

Een schaar of mes die bot is, dat levert slecht werk. Hier volgen enkele tips voor een vlijmscherp resultaat.


Zolang je een schaar gewoon gebruikt om te knippen in de voorziene materialen, hoef je ze niet te slijpen op een slijpmolen, alleen af en toe wat bijwerken op een wetsteen. Gebruik dan, naargelang het om een olie- of watersteen gaat, een gepast glijmiddel.
We willen in dit geval enkel mogelijke braampjes en vuiligheid wegwerken, dus de zijde met fijne korrel van de wetsteen zal voldoen. Leg er eventueel een doek onder, zodat de steen bij het wetten niet verschuift. Haal de schaar uiteen om makkelijker te werken. Gewoon het schroefje losmaken aan het scharnierpunt.

Je ziet, de snijvlakken hebben al heel wat afgezien; er zitten al vele krassen, vuiligheid en roest op verzameld.
Haal er wat olie bij, en wet af op de steen. Maak lange halen, waarbij je het volledige blad van de schaar gebruikt, zodat zowel schaarblad als wetsteen egaal verslijten. Anders krijg je na verloop van tijd deuken in de steen, waardoor het afwetten onregelmatig zal gebeuren. Na een aantal bewegingen, duw je de de afgewette braampjes nog weg. Normaal is dat al voldoende om terug een scherp schaarblad te krijgen. Nu nog de andere helft aanpakken. Let er trouwens ook op dat je afwet in de hoek zoals het snijblad is gemaakt. Dan rest je uiteraard nog de schaar opnieuw in elkaar te zetten.

Als alles goed is verlopen, knipt je schaar zoveel beter dan voordien. Nu, misschien heb je niet altijd standaard een wetsteen bij je liggen, dan zijn volgende tips nog wel handig om je uit de nood te helpen.


Schuurpapier is zeer effectief om het snijvlak van je schaar opnieuw scherp te krijgen. Vouw het papier een aantal maal.


Een korrelgrootte van 150 of 200 is al voldoende, maar hoe hoger de korrelgrootte, hoe gladder je de snede uiteindelijk creëert. Het enige wat je moet doen, is een aantal maal in het papier snijden, ook hier opnieuw met de volledige lengte van de schaarbladen. Doordat het papier dubbel is dichtgevouwen, schuur het papier meteen langs beide snijvlakken van de schaar. Afhankelijk van de botheid, knip je een tien- à twintigtal keer. Nadien maak je de bladen opnieuw proper met een licht vochtige doek.


Een gelijkaardige truc, maar dan met aluminiumfolie. Het is wat minder effectief dan met schuurpapier, maar het zal je zeker goed op weg helpen. Wat wel is, hoe meer lagen folie, hoe meer je de snijvlakken afwet tijdens elke knipbeurt. Knip ook hier terug met de volledige lengte van je schaar alvast. Na een aantal maal knippen, staat ook deze schaar terug op punt.


Een andere tip, is om er gewoon een glazen potje of fles erbij te halen. Toegegeven, het is niet zo effectief als bij de voorgaande voorbeelden.

Als je nu aan het snijvlak voelt, merk je niet echt een groot verschil. Echt scherp zal je schaar er niet van worden, dit dient meer om minimale braampjes weg te werken. Je reinigt als het ware méér de schaarbladen, dan dat je ze scherp zet.


Aan je breekmes verzamelt zich nogal vlug vuil, lijmresten, of ontstaan er kleine krassen die het vlug onbruikbaar maken. Normaal breek je dan een een stuk af van het mes, zodat je met een nieuwe aanzet kan beginnen. Er is echter ook nog een tip met een koffietas. Gebruik in dit geval enkele de onderkant, waar er geen glazuur op zit, … dit gedeelte kan je gebruiken om al het vuiligheid eraf te halen, en bijkomend voordeel is dat het snijvlak er ook opnieuw wat scherper van komt. Duw natuurlijk wel niet te hard op het mes, zodat je het niet gaat breken. Het resultaat is hiervan alvast zeer doeltreffend; het mes snijdt als door de boter. Wil je nog meer tips? Schrijf je dan zeker in op ons gratis online magazine.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.