Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Een renovatievloer voor elke ruimte

Transciptie 

Eerst maak je de ruimte volledig leeg. Dat is nodig als je een nieuwe vloer wil plaatsen.
Controleer of de oude vloer voldoende vlak is. Over drie meter mag er maximum een verschil zijn van vijf millimeter. De vloer mag ook niet teveel hellen. Met een lange waterpas sla je dus twee vliegen in een klap. Je controleert de vlakheid en of hij waterpas is.
Voor je begint met leggen, laat je de vloer wennen aan de kamertemperatuur. Breng hem minstens 12 uur vooraf binnen in de ruimte. Hou de ruimte ook op temperatuur tijdens het plaatsen van de vloer.
Voor je dan echt kan beginnen met het leggen van de vloer, maak je de kamer schoon. Met een stofzuiger neem je alle kleine brokjes en alle stof weg. Als deze onder de vloer komen te liggen, is dat telkens een klein stukje dat oneffen is.
Meet dan even de kamer op om te bepalen hoe je de vloer moet leggen. Heb je zoals hier een kamer met veel uitsprongen, hoeken en kanten? Dan kan het handig zijn om een plannetje te maken. Noteer hier alle afstanden op.


Maak een aantal planken op maat zodat je meteen de eerste rij kan leggen. Met deze vloer kan je de planken op maat maken met een breekmes. Snij de plank door op de juiste maat en breek de plank dan. De ondervloer, die aan de onderkant van de plank zit, snij je dan nog eens door.
Nu kan je beginnen leggen. Vooraf neem je het best nog eens de plaatsingsinstructies door. Alleen als je de vloer juist plaatst, voldoe je aan de garantievoorwaarden.


De eerste rij is te smal om over de hele lengte recht te kunnen leggen. Door er meteen een tweede rij aan te leggen, weet je zeker dat je recht werkt.
Hou tussen de muur en je nieuwe vloer wel een uitzetvoeg van acht millimeter. Door kaleerblokjes te leggen, ben je zeker dat je de vloer niet meer verschuift.
Dan kan je de vloer beginnen aanleggen. De planken maak je het best op maat met een mes. Snij ze een of meer keer door op dezelfde plaats. Dan kan je de plank breken. Zo maak je ze gemakkelijk en zonder stof op maat.
De vloer heeft een kliksysteem. Zo blijft hij in elkaar zitten. Eerst plaats je de lange kant in het kliksysteem. Onder een lichte hoek plaats je de plank er in. Dan schuif je de plank met de korte kant tot tegen de vorige plank. Ligt de naad mooi gelijk? Sla dan met een rubberen hamer de naad toe. Zorg dat hij volledig gelijk komt. Voel even met je hand of de naad niet uitsteekt. Daarna kan je de lange naad nog eens dichtkloppen. Doe dat wel met een slagblokje. Zo vermijd je schade aan de rand.
Kom je hindernissen tegen? Dan moet je soms een deel van de plank op maat maken. Teken af welk stuk van de plank je moet weghalen.

Voor een kort stukje, zal je eventueel moeten zagen. Met een simpele decoupeerzaag of een handzaag maak je dan een kleine inkeping. De rest van de opening maak je door in te snijden met je breekmes. Dan kan je het stuk uitbreken. Voor kleine stukjes kan je een tang gebruiken.


De vloer is slechts vijf millimeter dik, wat hem als een ideale renovatievloer maakt. Door zijn geringe dikte kan je hem bijna zonder problemen in elke ruimte plaatsen, ook al heb je maar een beperkte opbouwhoogte.
De vloer kan ook perfect worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Op een nieuwe chape moet je er wel voor zorgen dat er bijna geen restvocht meer is in de chape.


Zorg wel dat dit stuk minstens dertig centimeter lang is. De naden tussen twee rijen leg je ook minstens dertig centimeter uit elkaar. En probeer de reststukken ook wat af te wisselen. Zorg dat de naden telkens op een verschillende plek liggen voor het mooiste resultaat.
Als je met een paar mensen bent, dan gaat het leggen van de vloer vlot vooruit. Voor je het weet, ben je aan de andere muur.
Ook daar maak je de plank op maat. De breedte van de plank moet minstens vijf centimeter breed zijn. Maar in het begin hebben we onze berekening gemaakt, dus komen we nu mooi uit.
In de breedte kan je de strook ook gewoon snijden. Je kan eventueel een andere plank gebruiken als regel om langs te snijden. Gebruik wel de fabriekskant van de plank. Die is zeker recht.
Om de laatste plank in te klikken, steek je eerst weer de lange naad in de groef van de vorige rij. Zorg er dan voor dat de korte naad aansluit. Om de lange volledig in te klikken, kan je nu geen slagblokje gebruiken. Je gebruikt het best een slagijzer. Daarmee krijg je de voeg volledig dicht.


De deurlijst moet je inkorten. Zo kan je het laminaat er onder schuiven Dat doe je het snelst als je een multitool gebruikt. Leg een reststuk tegen de deurlijst en tegen het kader en zaag het teveel af. De plank kan je dan er onder kloppen. Gebruik een slagblokje, anders sla je het kliksysteem van de plank kapot.
Moet je een groter deel van de plank uitnemen om hem te doen passen? Dan kan je het ook proberen door enkel te snijden. Snij beide kanten in en breek ze voorzichtig. Uiteindelijk zal het stuk afbreken op de snijlijn.
Leg de vloer rond de vaste meubelen in de kamer, zoals hier rond het keukeneiland. Zet je je keuken op je vloer, dan kan je na verloop van tijd je vloer beschadigen, en niet alleen onder je keukenkasten.


Is de vloer volledig klaar? Neem eerst de kaleerblokjes weg. Dan kan je de plinten plaatsen. Die zaag je eerst op maat. Het handigst is als je daarvoor een verstekzaag gebuikt. Zo krijg je een mooi verstek in de hoeken. Maar ook als je twee plinten op een rechte muur moet laten aansluiten, plaats je ze het best in verstek. Als ze dan een beetje bewegen, schuiven ze achter elkaar door.
Meet de afstand telkens op de muur zelf. Dat is het meest precies. Duidt meteen ook aan in welke richting het verstek moet staan.
Hier gebruiken we overzetplinten. Die bedekken de uitzetvoeg en meteen ook de oude tegeplint. Zo moet je ook die niet uitbreken.
De plinten lijm je aan de muur met polymeerlijm. Die hecht vlot op de muur en op het mdf van de plinten. Om deze overzetplinten rechtop te zetten, kan je onderaan achter de plint wat kaleerblokjes zetten. Zo staan ze meteen mooi recht tot de lijm droog is.
Is de ruimte afgewerkt? Dan kan je ze inrichten. Plaats onder de poten van je stoelen of je meubels nog vilten beschermers. Zo ben je zeker dat er geen krassen komen in je nieuwe vloer.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.