Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Sfeerverslag Decoratie Awards 2019

Op de Decoratie Awards worden schilders en decorateurs in de spotlights gezet. Bekijk de winnende projecten van de laatste editie.

Transciptie 

Na twee voorgaande succesvolle edities werden op 28 november 2019 in Waregem voor de derde maal de Decoratieawards uitgereikt.

 

 


Valerie Verkain
De belangrijkste reden waarom we de Decoratieawards organiseren is om het beroep schilder-decorateur in de kijker te zetten. En dat is wel eens nodig, want we merken dat het beroep ondergewaardeerd wordt.


Valerie Verkain
Als we kijken naar de projecten die we ingestuurd gekregen hebben, die zijn allemaal, één voor één hele mooie projecten die getuigen van veel vakmanschap.

En de Decoratieawards willen we dan ook aangrijpen om die projecten te delen met iedereen en te tonen welke mooie realisaties een schilder-decorateur tot stand kan brengen.


Tim Debonné - Sikkens
Qua uitdaging heeft de sector denk ik een hele grote uitdaging dat we merken dat er steeds minder echt geschoolde schilders, en dus eigenlijk vakmannen zijn. Er zijn steeds minder mensen die voor het vak kiezen.

Of de drempel om als schilder te starten is eigenlijk vrij laag. Dus bij manier van spreken kan iedereen, zelfs ik, zou kunnen starten… euhm als schilder.

En dan merk je dat dat toch wel impact heeft op de kwaliteit van de schilders, en bijna elke schilder waarmee dat wij praten is op zoek naar personeel, en zeker geschoold personeel. Dus dat is zeker een grote uitdaging van de sector om te zien hoe dat we mensen, jonge mensen, kunnen tot het vak en het beroep terug aantrekken en laten starten met schilderen.

En ik denk dat dat eigenlijk een zeer grote uitdaging is. En plus dan ook een tweede uitdaging… is dan ook effectief de consument gaan overtuigen van de meerwaarde van een schilder. Waarom zou hij… euhm laten schilderen in plaats van zelf schilderen? Heeft natuurlijk een groot verschil in prijskaartje. En ik denk dat daar ook een uitdaging zit om te gaan aantonen wat nu net die toegevoegde waarde van een vakman is en waar hij het verschil kan maken tegenover zelf gaan schilderen.


Tim Debonné - Sikkens
Die Decoratieawards gaan een stukje het vakmanschap terug gaan belonen, dus denk ik dat wel belangrijk kan zijn om schilders terug warm te maken om op een goeie manier te gaan schilderen en om dat vakmanschap ook in de verf te zetten en te gaan uitspelen.

Wat ik wel denk, als ik het had over de tweede uitdaging waarbij we moeten kunnen gaan aantonen wat de meerwaarde is van een schilder, als je als schilder kan met een award uitpakken naar potentiële klanten toe, kan je echt wel gaan onderstrepen van 'kijk, ik ben het waard euh om in te investeren, en ik heb bewezen dat ik perfect werk kan afleveren.' Dus in die zin denk ik wel dat het een zeer goed visitekaartje kan zijn voor euh, voor de schilder.
Dat de nood aan erkenning groot is, was ook te zien aan het succes van de Decoratieawards, dat met 35 deelnemende projecten elk jaar blijft groeien.

 

 


Annabel
Lieve mensen, vooraleer we de verschillende projecten en de verschillende awards aan jullie voorstellen, wens ik nog even te onderstrepen dat de mooiste schilder- en decoratieprojecten van België hier zijn ingediend en dat wij jullie daar ook heel dankbaar voor zijn, dat jullie weer hebben deelgenomen aan die Decoratieawards.

En euh dit jaar euhm hebben jullie projecten ingediend die echt getuigen van klasse en vakmanschap, waarvoor alvast onze felicitaties.


Valerie Verkain
We hebben ervoor gekozen om de projecten in te delen in vier categorieën. Binnenschilderwerken Woning, Totaalinrichting, Binnenschilderwerken Project en Buitenschilderwerken. Onze jury heeft al die projecten vakkundig beoordeeld per categorie en daaruit zijn dan de winnaars naar voor gekomen.


Valerie Verkain
Onze jury is een neutrale vakjury die bestaat uit zowel mannen als vrouwen. Er zijn… er zit onder andere een kleuradviseur tussen, een trendwatcher, iemand van de academische wereld, ook iemand van de bouwwereld. En, ja... we vonden het heel belangrijk dat het een mix is van verschillende personen die elk een speciale visie hebben op schilder- en decoratiewerken.
Bij de jurering werd rekening gehouden met technische moeilijkheidsgraad, afwerking, creativiteit en materiaalgebruik. En laat nu net materiaalkeuze iets zijn, waar bij veel projecten heel zorgvuldig over nagedacht werd.

 

 


Valerie Verkain
We zien dat de schilder-decorateurs toch wel op de boot springen wat duurzaamheid betreft. Er worden heel veel natuurlijke materialen gebruikt en ook veel speciale effecten. Veel decoratieve technieken zien we terugkomen in de ingezonden projecten.
Materiaalkeuze en techniek zijn dus heel belangrijk, maar er zijn natuurlijk nog een aantal andere zaken die bepalen of een project in aanmerking komt voor een award…

 

 


Nathalie Vantroys - Boss Paints
In eerste instantie… euh… moet ervoor gezorgd worden dat de eindklant content is. Dat hij gelukkig is met zijn werk, dat zijn droom gerealiseerd wordt. Dat de afwerking tip top in orde is. Euhm… en dat er heel goeie kleurjuistheid is, dat de klant daar tevreden over is. Dat de strakke afwerking dat hij wilt, de goed onderhoudbare afwerking dat hij wilt, in een binnenwerk, dat dat echt mooi in orde is. En dat er een antwoord wordt geboden op de vraag van… van… van de eindklant.

Dat zij tevreden zijn over wat dat ze zien. En heel vaak is dat een heel mooi strakke afwerking die dan gecombineerd wordt met de juiste kleurkeuze...


Annabel
Tromgeroffel voor de eerste winnaar van de avond…


Nathalie Vantroys
En de winnaar is, Edelhert Natuurlijk.


Annabel
Edelhert Natuurlijk!
In het winnende project in de categorie ‘Binnenschilderwerken Woning’ werd een vakantiewoning in Ibiza volledig gerenoveerd. De schilder-decorateur gebruikte voor de afwerking een volledig recycleerbaar systeem op basis van kalk.

De bewuste materiaalkeuze, die ook in harmonie was met de buitendecoratie was voor de jury de reden om dit project als winnaar uit te roepen.

 

 


Christophe Dahlem - Edelhert Natuurlijk
Ik werk alleen met ecologische materialen, dus alleen met kalk.

Euhm… de plafonds zijn geschilderd met Keim silicaatverf, dus het is eigenlijk een volledig ademend proces.

En alle muren zijn afgewerkt met zeep. Omdat… de woning gaat verhuurd worden. Dus als de muren eigenlijk vuil worden door… door euh… door gebruik, door valiezen of krassen, dan moet de eigenaar eigenlijk gewoon maar met een schuurpapiertje die krassen wegschuren en daar terug zeep op zetten en is die muur terug als nieuw.

Dus het is niet een mooi project, maar het is vooral een duurzaam project.
Of natuurlijke producten de materialen van de toekomst zijn, valt nog af te wachten, maar deze winnaar is er alvast van overtuigd.

 

 


Christophe Dahlem
Het gaat nog efkes duren, maar je ziet echt dat de mensen aan het veranderen zijn. Euhm…

Iedereen wil terug naar… naar… Iedereen is bezig met zijn eigen gezondheid, euh yoga, gezond eten, thee drinken… maar ze halen wel allemaal die vuile verven binnen… En laminaat binnen, en marmoleum, eigenlijk allemaal ‘vuile’ producten. Terwijl dat eigenlijk, de natuur biedt zo veel gezonde producten waardat je je huis perfect mee kan afwerken zonder dat er eigenlijk toxische stoffen binnenkomen. Dus dat is eigenlijk het meest belangrijke. Dus ik denk wel dat dat zal veranderen, zeker.
Deze duurzame trend was ook heel merkbaar in het winnende project in de categorie Totaalinrichting.

 

 


Annabel
We gaan over naar de winnaar.


Dirk Desimpel - IVC
Dynaset uit Groot-Bijgaarden.


Annabel
De winnaar is Dynaset!


Filip Brisaert - Dynaset
De keuze van de architect was om een… op een ecologische manier de oude materialen terug nieuw leven in te blazen. Het was een keuze van de architect. En samen met de aannemer - wij dus - hebben we… ja… prototypes gemaakt, ook bepaalde zaken geprobeerd. Zaken zijn niet gelukt…

Bijvoorbeeld boomschors, een kleine anekdote: er zaten nog bijen in de boomschors, euh, die door de temperatuurswisseling weer boven kwamen. Dus die boomschorsen zijn dan weer bij een bedrijf moeten gaan om ze dus te verdelgen en dan moeten terugkomen… Zo'n zaken zijn we allemaal tegengekomen.
In dit project werd een leegstaand gebouw omgetoverd tot een co-working space door het gebruik en de recyclage van heel wat atypische materialen, zoals oude trapleuningen, afval van betonboringen enzovoort…

 

 


Filip Brisaert - Dynaset
Het is niet zomaar recupereren van materialen uit een oude bouwwerf ofzo, je moet ze effectief terug gaan opwaarderen. Je moet kijken voor de veiligheid, voor toxische stoffen die er destijds in waren. Dus het is nog altijd wel een handeling. Maar oude materialen heeft nog altijd zijn charme, en ook, oude zaken komen altijd terug.
Dat de charme van 'ouderdom' de dag van vandaag geapprecieerd wordt, werd ook door de jury bevestigd.

Want ze verkozen de renovatie van dit oude horecapand tot winnaar in de categorie 'Binnenschilderwerken Project'.

Met behulp van speciale decoratieve technieken en verouderingstechnieken kreeg dit restaurant en karaktervolle, maar toch moderne uitstraling.

 

 


Annabel
Dus de eerste met het winnende project is…


Tim Debonné
Euh, Kris Mathijs schilderwerken!


Kris Mathijs - Kris Mathijs Schilderwerken
We hebben een tiental verschillende technieken gebruikt, van kaleien tot kalkverven tot cementeringen tot een roestimitatie, koperimitatie… We hebben ons volledig laten gaan in dit project.


Kris Mathijs - Kris Mathijs Schilderwerken
Alles begint eigenlijk met productkennis. Als je producten goed kent, dan kun je daarmee beginnen te spelen en te experimenteren en zo kom je eigenlijk soms op nieuwe zaken uit. Dikwijls op onverwachte momenten.


Kris Mathijs - Kris Mathijs Schilderwerken
Wij zetten een soort cementering altijd op de muren en das gewoon super super hard. Das eigenlijk niét te beschadigen.

Wat voor restaurants of voor een café wel heel belangrijk is, dat het euh… project na een paar maanden er ook nog heel mooi uitziet, gelijk in het begin.
Maar experimenteren was bij het tweede winnende project, met exact dezelfde score, helemaal niet aan de orde.

Bij de restauratie van het begijnhof in Hoogstraten werd daar een trompe-l’oeil ontdekt.

 

 


Annabel
De tweede winnaar…


Tim Debonné
De tweede winnaar is Artez!


Annabel
Dames en heren, uw applaus voor Artez!


Luk Ghys - Artez
Heel het gelijkvloers had vroeger last van opstijgend vocht en om dat te vermijden hadden ze heel het gelijkvloers bekleed met asbestvezelcementplaten.

En bij het verwijderen van die platen hebben wij eigenlijk ontdekt dat daar… euhm… een oude marmerimitatie onder zat.


Luk Ghys - Artez
Iedereen was enthousiast om toch die marmerimitatie te behouden wat er nog was, te fixeren en dan aan te vullen met een nieuwe marmerimitatie. En het resultaat is eigenlijk heel prachtig.

Euhm… dat euhm… het onderscheid tussen oud en nieuw eigenlijk bijna niet meer zichtbaar is.
Het maken van zo'n imitatie is niet eenvoudig. Gelukkig kon men rekenen op de hand van restaurateur Philip Colla.

 

 


Luk Ghys - Artez
Het verschil met gewoon schilderwerk is dat je daar ook een beetje de creativiteit en het gevoel... En de kracht van zo'n marmerimitatie ligt eigenlijk in de uitvoerder die eigenlijk puur op gevoel, op zicht, zijn streepkes van de aders trekt.

Euhm… zijn vlekken in de marmer brengt…

Als je dat te gestructureerd doet, dan krijg je een koud geheel. Maar je moet eigenlijk een heel levend geheel krijgen, dat eigenlijk natuurlijk overkomt.
Over het algemeen kunnen we dus stellen dat een goeie, secure uitvoering essentieel is om van een geslaagd project te kunnen spreken.

Maar het beheersen van de juiste technieken is niet het enige wat een renovatie doet lukken…

 

 


Pieter Simons - Anza Verimex
Een aantal elementen zijn daarin belangrijk. Dat is één, uiteraard het gebruik van de juiste verf op de juiste ondergronden. En twee, het gebruik van het juiste schildersgereedschap om die verf op die ondergrond te kunnen zetten.

Euhm, daar ontwikkelen wij wel een aantal specifieke rollen bijvoorbeeld voor om een goeie buitengevel euhm heel goed te kunnen verven. Euhm, zijn er een aantal technieken die we in een rol steken waardoor er een grotere verfopname, een grotere verfafzet is op de juiste plaatsen.
Dat het geen evidentie is om al deze aspecten te beheersen, kan de winnaar in de categorie 'Buitenschilderwerken' beamen.

Hij restaureerde een sterk beschadigde, maar beschermde neoclassicistische gevel van een woning in Oudenaarde met historisch verantwoorde en compatibele dampopen materialen.

 

 


Annabel
En dan hebben we een winnaar. En dat is…


Pieter Simons
De firma Art D'éco.


Annabel
Oooh allé.

De firma Art D'éco… gaat met de eerste prijs lopen!


Kevin Tinel - Art D'éco bvba
Wij… zijn heel grondig te werk gegaan, zoals altijd, met goed advies inwinnen, das cruciaal.

Zelfs euh verschillende adviezen van verschillende firma's.

Euhm, en zo de materiaalkeuze… distilleren in feite, want het is heel belangrijk dat dat op een goeie manier gebeurt, ja.


Kevin Tinel - Art D'éco bvba
Het feit dat wij met ecologische materialen… werken, zoals kalk… heeft er eigenlijk voor gezorgd dat wij in dit soort werken terecht gekomen zijn. Omdat die oude gevels opgebouwd zijn uit kalk.

Dus wij gaan niet met euh gipsproducten of cementproducten daarop gaan afwerken, wij gaan automatisch met kalk, wat dus heel nauw aansluit op het origineel in feite, ja.


Dirk Desimpel - IVC
Ik denk dat we met z'n allen, met heel de branche moeten streven naar kwaliteit, dus schoenmaker, blijf bij je leest. Een goeie schilder is niet noodzakelijk een goeie vloerder.

Een slager die kaas verkoopt of brood, dat klopt ook niet altijd. Maar we proberen met z'n allen goed samen te werken.

Productkennis, training, stielman… euh goeie stielman, vakmanschap. Daar steunen wij de dealers en de klanten heel graag bij.
Het promoten en aanmoedigen van het ambacht schilder-decorateur is met deze opnieuw geslaagde uitreiking van de Decoratieawards alvast weer een stap in de goeie richting!

 

 


Pieter Simons - Anza Verimex
Wat we de laatste jaren zien is dat er een, een euh terugloop is van de aantal inschrijvingen in de schildersscholen.

Er zijn ook minder en minder meesterschilders actief.

En dan... euhm... De Decoratieawards is dan dé gelegendheid om terug het beroep schilder een beetje in de spotlight te zetten. Om de... de fierheid, de passie, de ambacht terug een beetje naar voor te schuiven.
Wil je alle deelnemende en winnende projecten van de Decoratieawards 2019 bekijken, of wil je volgend jaar zelf meedoen?! Surf dan naar decoratie.pmg.be!

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.