Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

ALLES OVER BIJEN EN WESPEN

Wat is het nut van bijen? Zij zorgen voor de bestuiving en dus het planten van bloemen die de bijen aanlokken. Het is nog veel beter wanneer er een imker in de buurt is, die ervoor zorgt dat er bijenkorven staan. Leer er alles over in deze video. We tonen ook hoe je op een effectieve manier van je tuin kan genieten zonder wespen.

Transciptie 

Wat is het nut van de bijtjes? Zij zorgen voor de bestuiving en dus het planten van bloemen die de bijen aanlokken. Het is nog veel beter wanneer er een imker in de buurt is, die ervoor zorgt dat er bijenkorven staan.
We hebben hier in onze volkstuin een ‘eigen’ imker, die hier vier bijenkasten heeft staan. Zo Danny, we zullen hier nu de honingkorven open maken?... En wat ben je nu aan het doen?
Ja… Dus ik ga mijn rooktoestel opstarten, dus met aanmaakblokjes speciaal voor het roken bij de bijen. Waarom gebruik ik nu rook? Rook zal ervoor zorgen dat eventuele alarmsignalen die de bijen naar elkaar uitsturen omdat ze door mij beroofd worden van hun voorraad honing, verminderd worden door de bedwelming. Maar ook is het zo dat bijen in rook zichzelf volzuigen met honing, waardoor ze ook een beetje rustiger worden. Het heeft dus hoe dan ook een kalmerend effect.
Oké, je mag eens wat rook in de kasten doen.
Voilà… Hier zie je dat het volledige oppervlak mooi dicht zit. Dat noemen we ‘verzegeld’, en dat betekent dat de honing klaar is om te oogsten. De regel is dat ¾ van de raatoppervlakte verzegeld moet zijn om te kunnen spreken van rijpe honing. Daar wil ik aan toevoegen dat het voor de volkstuin inderdaad wel interessant is om hier bijen te hebben, zeker als je weet dat ongeveer 84% van alle gewassen en boomsoorten en plantensoorten nood hebben aan bijen voor een correcte bestuiving. Er is zelfs gezegd – en ik citeer hier Einstein – dat, mochten de bijen er niet zijn, de mensheid binnen de vier jaar zou stoppen met bestaan.
Een goed gevuld honingraampje zal ongeveer 2 kilo honing opbrengen.
Het zijn wel ijverige beestjes hé?
Ja, ze werken letterlijk door tot ze doodvallen. Echt letterlijk, ja. De levensduur van een bij is zo’n 6 weken, tenminste als die echt aan bloemendracht doet. In de winter is dat natuurlijk langer, dan wordt er minder gewerkt en dan kan een bij wel een paar maand overleven.
Ik denk dat, mochten er mensen ons eten op deze manier komen weghalen, wij wel heel wat agressiever zouden reageren.
Ja… Ook dit hier is heel mooi verzegeld. In deze kasten denk ik dat het aantal bijen rond de 50.000 zal liggen, en in die andere daar zo’n 15.000.
Naar het schijnt is er heel wat verschil in de agressie tussen de rassen. Want mensen hebben gauw schrik van bijen hé. Eerst en vooral is er bij velen al verwarring tussen wespen en bijen. Maar tussen bijensoorten zijn er ook verschillen in zachtaardigheid hé?
Ja, laat ons zeggen dat het zo is dat de imkers hier in Vlaanderen en in Wallonië goed met hun hobby bezig zijn en hun bijenrassen zuiver proberen te houden. Het probleem stelt zich vooral wanneer verschillende bijenrassen met elkaar gaan kruisen. Zo kunnen er agressievere bijenrassen ontstaan. De imker houdt dat onder controle. Een oplossing voor een kast met te agressieve bijen is het vervangen van de koningin door een raszuivere koningin.
Nu, ik zie hier bijtjes met twee van die gele zakjes aan hun zij. Is dat dan…?
Dat is stuifmeel, dat ze binnenbrengen. Wanneer ze dat doen is dat omdat ze het nodig hebben voor de aanzet van het nest en het voeden van de larven. De larven krijgen dus zowel nectar als stuifmeel. De toevoer van stuifmeel betekent meestal dat het nest in goede gezondheid verkeert en dus in goede staat is.
Ja, ja… Mocht iemand nu willen starten als imker, is dat moeilijk? Moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen? Of wat heb je zoal nodig?
In principe zijn er geen voorwaarden aan verbonden; iedereen kan ermee beginnen. Maar ik zou toch iedereen die dat wil de raad geven om zich te laten begeleiden door een imker met ervaring, en ook een cursus volgen bij één van de imkerbonden is zeker geen overbodige luxe. Imker zijn is helemaal niet moeilijk, als je tenminste een paar basisbegrippen kent en de systemen begrijpt. Daarna gaat iedere imker zijn weg en ontwikkelt hij of zij zijn eigen methode. En dan wordt daar geregeld weleens over gediscussieerd bij een pintje.
En zo’n bijenvolkje kopen, wat kost dat? Is dat duur?
Ja, de prijzen swingen de laatste tijd echt wel de pan uit. Een productievolkje kost gemakkelijk wel 125 tot 150 euro. Dat is dus enkel voor de bijen, dan heb je de kasten er nog niet bij. Een kast kopen, met raampjes en dergelijke, dat kost je toch al zo’n 175 euro. Maar je kunt natuurlijk ook, net zoals ik, met tweedehands materiaal beginnen. Ik heb ook het geluk gehad dat mijn eerste bijenvolkje me geschonken is door de bijenvereniging. Van daaruit kun je stilletjes aan opbouwen. Ik denk dat ik in de zes à zeven jaar dat ik aan het imkeren ben nog maar twee keer zelf een volkje gekocht heb. De rest kwam er telkens door het maken van afleggertjes of door een zwerm te vangen. In principe lukt dat dus wel.
Dus als je het geluk hebt om een zwerm te kunnen onderscheppen, dan spaar je in feite heel wat centen uit.
Dat is inderdaad een gouden geschenk. En doorgaans is zo’n zwerm ook heel actief. Dus die bouwt ook heel snel op.
Oké, Danny… Dan zijn we nu ter plaatse. We gaan de honing eruit halen.
Ja, het is tijd om te slingeren. De opstelling is gemaakt. Dit hier is nu een ontzegelstelling die ik zelf gemaakt heb. Eigenlijk is dat gewoon een braadslede van de Ikea. Je ziet dat ik deze stukjes hier doorgesneden heb. Maar hier passen de ramen dus perfect op. Soms gaat het erom gewoon een beetje creatief te zijn. En neem van mij aan: imkers zijn heel creatief als het erop aankomt.
Dan ben jij een echte Dobbitter!
Ja, een beetje wel!

Zo, kijk… De bedoeling is dat die dekseltjes eraf gaan. Dat doen we met een ontzegelvork.
Ja, voilà, ja…
Ah ja, dat zijn zegeltjes, zogezegd.
Ja. De techniek is om van beneden naar boven te werken. Ik zal je eens tonen hoe dat moet. Dan kun je straks misschien zelf ook eens proberen.
Ja, wie weet!
Dus mochten die dekseltjes er niet af zijn, dan steek je de raten in de slinger en dan komt de honing er gewoon niet uit.
Dus eigenlijk loopt die honing er nu al uit.
Ja, die begint nu te vloeien hé. Het is ook wel belangrijk om dit werkje redelijk vlot te doen, want het is niet de bedoeling om alle honing hierin te krijgen, maar wel in onze slinger.
Ja, ja, natuurlijk…
Ik ga dit omdraaien en jou het eens laten doen.
Oké! Ik zal eens mijn eerste stappen zetten naar het imkerschap…
Dat gaat nog vrij vlot.
Ja, je lijkt wel een volleerd imker.
Dus nu zitten die raten in de slingerbak… En wat gaat er nu gebeuren?
Dus nu moet de honing uit de raten geslingerd worden en dat gebeurt door middel van middelpuntvliedende kracht. Dit is dus eigenlijk een centrifuge. De raten slingeren tegen een hoge snelheid rond en daardoor wordt de honing eruit geslingerd.
En die komt dan tegen de wand terecht?
Die komt tegen de wand terecht, loopt af en wordt dan hier in deze emmer opgevangen. Maar eerst wordt hij nog door een dubbele zeef gehaald, waardoor brokjes en restjes en zo tegengehouden worden.
Dus wat ik hier nu doe is de meeste honing er langs één kant uit halen… En dan omdraaien… Voilà, dat was er al één.
En dan omdraaien…
Voilà, en nu nog eens hier!
Ja!
En dat mag op volle snelheid?
Ja! Wat je nu doet is ongeveer de juiste snelheid.
Ja! Voilà… Daar heb je de honing. De eerste honing.
Die raampjes geef ik nu terug aan de bijen. Op één avond tijd zullen ze dit allemaal mooi terug opkuisen.
Ah, zo!
Dus eigenlijk zorgen bijtjes niet alleen voor bestuiving, maar ook voor lekkere honing tussen onze boterham.
Ja, absoluut! Iedereen tevreden.
Dat is mooi, hé. Oké, bedankt voor de info!
Graag gedaan!


Veel mensen kennen het verschil niet tussen een bij en een wesp. Bijtjes komen af op bloemen en zoeken nectar, en die maken daar honing van. Die zijn helemaal niet geïnteresseerd in zoetigheden zoals cola of bier. Maar wespen wel. Bovendien is het zo dat een bij, als die steekt, zijn angel verliest en sterft. Hij is dus eigenlijk een kamikaze. Een bij gaat ook enkel steken als hij zich bedreigd voelt. Wespen daarentegen hebben een angel die meerdere keren gebruikt kan worden en komen ook af op allerlei zoetigheden en zelfs vleeswaren, wat heel vervelend is. Dus hoe gaan we die wespen te lijf? We kunnen daarvoor een wespenval kopen in de winkel, waar we wat frisdrank of zo in doen. Hier zitten openingen in waarlangs de wespen binnen kunnen, maar niet meer buiten. Dit schroef je vast en dan kun je dit dingetje ophangen. Een goed systeem, maar je kunt zoiets best zelf maken. Wat hebben we daarvoor nodig: een lege petfles – van cola, limonade, wat dan ook, en de grootte speelt geen rol -, een stukje touw, een nietjesmachine en een schaar. Dat is alles. We gaan dus het bovenste stuk van die petfles lossnijden.
Dus de fles is nu doorgesneden. Nu steken we het bovenste stuk omgekeerd in het binnenste. En dat nieten we dan vast. Zo.
Voilà. Wat doen we verder nog? We nemen een stukje touw en knopen daar twee oogjes aan… Zo.
Voilà. En dat touwtje nieten we daar gewoon aan vast.
De ene kant is gedaan, en nu nog de andere kant.
En dit is onze wespenval. We doen daar nu een zoete lekkernij in, in dit geval limonade. Cola kan ook. Voilà. Veel hoeft dat niet te zijn. de wespen komen af op de geur en kruipen in de trechter. Ze komen in de ruimte binnenin terecht en ze kunnen er niet meer uit. Dit hang je gewoon aan je parasol of ergens bij je in de buurt, en je zult zien: binnen de kortste keren zal deze fles vol zitten met wespen. Ze laten ons op dat ogenblik met rust. Er wacht hen dan natuurlijk een stille dood in de val. Zo simpel is het.


Hier zien we nu een bijenhuisje! Hé, dus we spreken van een bijenhuisje. Want bij een bijenhotel zouden er meer gaatjes moeten zijn. Dat is dan eigenlijk boven de honderd.
Als je eens dichter komt kijken, dan kan je zien dat sommige gaatjes nog dicht zijn. En dat is omdat die bijen (fluisterend) die solitaire bijen daarin overwinteren.
Zouden we nu zo’n huisje willen maken, dan vraagt dat een hele hoop werk. Je ziet dat is allemaal heel mooi afgewerkt. Maar het kan ook op een veel eenvoudigere manier. En die manier ga ik jullie nu tonen.


Ik heb hier een kistje. Een oud wijnkistje eigenlijk. Dat is belangrijk… Ik heb hier een aantal attributen. Baksteen. Met gaatjes in… Bamboe. Hé. Dat zijn dus eigenlijk oude latten geweest die we vroeger, jah, naast de bomen hebben gestoken. Ik heb die bijgehouden en nu komen die ideaal van pas. Ik heb hier ook nog vlier. We gaan straks ook nog wat gras knippen uit de tuin...Twee kleibollen. Euh. Een aantal conservenblikjes. En een oud stuk paal… Dat is eigenlijk alles wat we nodigen hebben voor ons bijenhotel.
Wanneer we starten, is eigenlijk het makkelijkst om onmiddellijk al een groter gedeelte te gaan opvullen. Algemeen wordt er afgeraden om een poreus gesteente te gebruiken. Dus als je kiest voor baksteen, jah, zorg dan zeker dat je kastje droog kan hangen.
Hoe lang of hoe diep moeten die euh, die holle stengeltjes, of die holle deeltjes zijn? Ongeveer iets van een, jah, tien centimeter.
Nu ga ik dat niet enkel opvullen met dat gras maar ik ga daar ook al onmiddellijk...een aantal stukjes...vlier ..in gebruiken.
Nu welke soorten kunnen hier allemaal voor worden gebruikt? Eigenlijk alle soorten...met holle stengels of takken. Waar van dat moes in zit. (Klikt met tong) Bijvoorbeeld euh, jah, braambes, framboos, vlier...bepaalde grassoorten, bamboe. Zulke zaken zijn allemaal heel interessant voor onze solitaire bijen.
Zo. En dan ga ik het verder opvullen met stukjes bamboe en stukjes vlier. En wat ik ook zeker niet mag vergeten, dat is de klei. Want die klei, dat is zeker ook interessant voor die kleine solitaire bijen.
Zo. En nu is het kwestie van ..dat verder mooi op te vullen en aan te vullen.
Wanneer je boort, mag je wel niet te snel boren. Hé, dus redelijk traag. Omdat die kantjes eigenlijk niet te scherp mogen zijn.
Dit was nu een gaatje van drie millimeter. Tussen de twee en de negen millimeter, dat is ideaal. Dus ga ik daar een keer een groter boortje opzetten.
Zo! Klaar! ..En zoals je kunt zien, hebben we nu voor elke bij wat wils.
Wat ik nu meestal doe, dat is de steen onderaan plaatsen want dat is uiteindelijk het zwaarste gedeelte van heel ons bijenhotel. Euhm, dus gebruik het zwaarste punt onderaan. En dan mag je dat ophangen hé. En als het nu goed gelukt is, als je dat goed gemaakt hebt, dan zouden die takjes daar niet meer mogen uitvallen. Zie je. We kunnen er zelfs een beetje mee schudden. Die zitten allemaal goed vast. Dat is de grote test. En nu mag het opgehangen worden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.