Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HOE KUNSTGRAS PLAATSEN

Kunstgras is meer dan zomaar 'namaakgras'. Alhoewel het natuurlijk een mooi alternatief is voor een echt gazon, dat je tenslotte toch moet onderhouden en dat onvermijdelijk verdort in hitteperiodes, heeft kunstgras nog veel meer te bieden. Dobbit TV ging zijn licht opsteken bij Grasmeester, een tuinbedrijf dat zich specialiseert in kunstgras.

Transciptie 

Kunstgras is meer dan zomaar 'namaakgras'. Alhoewel het natuurlijk een mooi alternatief is voor een echt gazon, dat je tenslotte toch moet onderhouden en dat onvermijdelijk verdort in hitteperiodes, heeft kunstgras nog veel meer te bieden. Dobbit TV ging zijn licht opsteken bij Grasmeester, een tuinbedrijf dat zich specialiseert in kunstgras.

 

 


Of je nu behoefte hebt aan gras dat bestand is tegen huisdieren en spelende kinderen of een sportgazon wilt aanleggen; voor iedere toepassing bestaat er wel een soort kunstgras. In deze kijktuin kun je de verschillen daartussen zelf komen ervaren.

 


Een andere bijzondere grasmat is de Verda Ludeo.


Wil je graag kunstgras leggen op een terras, dakterras of daktuin, dan wordt er gebruik gemaakt van een drainbase. Die beschermt de terras- of dakbedekking en brengt het water snel naar de afvoer toe. Op de drainbase komt een geotextiel, met daarop dan het kunstgras, dat dan wordt ingezand.
Ondanks dat kunstgras geen natuurlijk product is, is het wel duurzaam. Het gaat gemiddeld vijftien jaar lang mee, waarvan je tien jaar garantie krijgt op kleur- en structuurvastheid. Wanneer het aan vervanging toe is, wordt het gratis opgehaald en gerecycleerd tot een nieuwe kunstgrasmat. Ten slotte wordt het nog een derde keer herwerkt tot volledig andere producten, zoals emmers of kapstokken.
Grasmeester produceert zijn gras bovendien in België, waardoor de productieketen relatief kort is. Er wordt op toegezien dat het om veilig kunstgras gaat, waar geen schadelijke stoffen in verwerkt zitten.
Eenmaal je als klant je keuze gemaakt hebt en je grasmatten besteld zijn, kan de plaatsing al na 1 maand gebeuren dankzij de grote voorraden in de loods. Op basis van het grondplan worden de rollen kunstgras versneden met een speciale snijmachine.
Als tuinbedrijf pakt Grasmeester de volledige tuin aan, met aandacht voor de wensen van de klant én voor de natuur. Kunstgras wordt dan ook subtiel geïntegreerd in het totaalplaatje.


Hoe wordt nu te werk gegaan?

In deze tuin zijn in een eerste fase al de verhardingswerken gebeurd. Vervolgens is de spiegelvijver geplaatst, waarna het groen werd aangeplant. Als afwerking wordt nu eerst en vooral het kunstgras geplaatst. Het houten terras en enkele visuele afscheidingen zullen in een latere fase worden uitgevoerd.
Om het kunstgras te kunnen plaatsen, graaft Grasmeester de bodem uit. Er komen paaltjes of een afboording, waaraan de grasmat bevestigd kan worden. Een afboording maakt het mogelijk om de mat telkens op korte afstanden vast te maken, waardoor je nooit vuil vanop je terras onder de mat veegt. Een ander voordeel is dat een hond de grasmat zo niet kan lostrekken.
Dan komt er een laag gestabiliseerd rijnzand te liggen. Tenzij er zich een boom in het perceel bevindt, want die is daar niet tegen bestand en zou dus op termijn afsterven. Rond bomen gebruikt Grasmeester daarom een mengeling van lava en bomenzand op maat. Zo kunnen ze zorgeloos blijven groeien zonder hinder te ondervinden. Na aanbrengen van het gestabiliseerd zand wordt de oppervlakte mooi geëgaliseerd.
Voor het kunstgras uitgelegd wordt, komt er nu eerst nog een drukverdelend geotextiel. Enerzijds werkt dit als onkruiddoek, anderzijds voorkomt het knarsen van de ondergrond bij het bewandelen van het gras. Hier wordt heel bewust een variant gebruikt die geen vocht ophoudt.


Nu wordt de grasmat opengerold. Het is belangrijk om die vanuit de meest bekeken hoek tegen de vleugel in te plaatsen, tenzij je voor een grastype kiest dat omnidirectioneel is en dus vanuit alle kijkrichtingen even mooi oogt.
De grasmat wordt eerst nog strak getrokken met een spanner. Vooral bij lange stukken is dat nodig, omdat dit handmatig dan niet meer lukt.
Het overschot van de grasmat langs de randen en de naden tussen twee aangrenzende matten moeten nu eerst weggesneden worden. Voor het snijden wordt een breekmes of een borduurmes gebruikt.


Dit werkje is geen sinecure, want doe je dit fout, dan zullen de naden altijd zichtbaar blijven.

Houd er rekening mee dat de grasmat een klein beetje moet kunnen uitzetten, en dat je dus een halve centimeter moet behouden als uitzetvoeg. Zo voorkom je dat je plooien krijgt in je gazon.
Indien er meerdere stukken grasmat naast elkaar liggen, dien je een lijmband te plaatsen waarin het gras over de totale oppervlakte komt te liggen.

 


Om lang en zorgeloos van de grasmat te kunnen genieten, is het van belang dat hij goed wordt vastgemaakt. Daarom worden hier speciale inoxvijzen gebruikt, die verhinderen dat de grasmat vroeg of laat loskomt.
Ten slotte moet het gras nog ingezand worden. Hoewel er soms wordt beweerd dat dit geen noodzakelijke stap is, zijn er veel argumenten die dat tegenspreken; het zand dient immers als ballast voor de grasmat, waardoor opwaartse windkracht die niet kan lostrekken. Een tweede reden is dat de onderzijde van een grasmat zwart is en dus warmte aantrekt. Infillzand zal zonlicht deels weerkaatsen, waardoor het gras minder warm aanvoelt als je het blootsvoets bewandelt. Een derde argument is dat het zand in de onderzijde van de mat terechtkomt en die zo veerkrachtiger maakt, wat de levensduur ten goede komt.

Het inzanden gebeurt niet met de hand, maar met een bak die voor een gelijkmatige verdeling zorgt.

Door nadien nog eens met de borstel over het gazon te gaan, komen de grassprietjes nu ook rechter te staan, waardoor het natuurlijke effect tot zijn recht komt.
Na het inzanden is je kunstgrasgazon afgewerkt. Het systeem kent al bij al weinig beperkingen. Zit je bijvoorbeeld met een grondput, parasol of droogmolen in de tuin, dan wordt dat stuk gewoon in het gras uitgesneden en met lijm tegen het deksel bevestigd. Wanneer je de put moet openen, kun je simpelweg het grasdeksel optillen en later terugplaatsen.
Hier liggen nu geen staptegels, maar indien je vaak langs eenzelfde pad over het gras zult lopen, bijvoorbeeld om richting een tuinhuis te gaan, dan is het beter om die wel te laten voorzien.
Zou je nu graag kunstgras leggen op een terras, dakterras of daktuin? Ook dat is mogelijk! In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een drainbase. Die beschermt de terras- of dakbedekking en brengt het water snel naar de afvoer toe. Op de drainbase komt een geotextiel. Die heeft in dit geval louter als functie om het infillzand niet te laten doorlopen. Op het textiel komt het gras, en dan wordt er infillzand gestrooid.
Wil je nog meer weten over alle eigenschappen en mogelijkheden van kunstgras? Neem dan zeker een kijkje op de website. Of ga eens langs in de showroom, gelegen te Gits.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.