Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELF GEDAAN, GOED GEDAAN: VOGELHUISJE

Zelf gedaan, goed gedaan? - Ep. 2 - Vogelhuisje maken - Danny maakte thuis zelf een vogelhuisje en legde het hele proces vast op beeld.

Transciptie 

In 'Zelf gedaan, goed gedaan?' zien we kijkers thuis aan het werk. We krijgen namelijk regelmatig foto's en video's doorgestuurd van klussers die hun projecten graag met anderen delen. Zoals Danny bijvoorbeeld, die zelf een vogelhuisje in elkaar zette en alles op film vastlegde. Het is niet de eerste keer dat hij zo'n vogelhuisje bouwde, dus hij wist ons meteen ook wat extra tips mee te geven.
Sophie/Michael

 


Man 1
Het goede weer staat weer voor de deur, en waarschijnlijk zullen veel mensen van het mooie weer willen gaan genieten in de tuin of het balkon. En wat is dan leuker dan een zelfgemaakt vogelhuisje te hebben hangen? Niet veel, waarschijnlijk. Maar je vogelhuisje moet wel aan een aantal eisen voldoen om de kans op bezoekers te vergroten. Zo moet je rekening houden met de invliegopening, hoe hoog je deze plaatst ten opzichte van de onderkant, en waar je het vogelhuisje gaat ophangen. Mijn informatie komt van op de website van Natuurpunt, en zo heb ik mijn huisje afgestemd op de huismus. Die heeft het liefst een invliegopening van 35 millimeter.


Man 1
Het materiaal dat ik gekozen heb voor mijn vogelhuisje, is vurenhout. Dit is redelijk goedkoop, maar toch het perfecte materiaal. Maar ken je iemand die over oude palletten beschikt, dan is dat natuurlijk de beste oplossing. Maar zorg er dan wel voor dat de planken minimaal 150 millimeter breed zijn, want dit is voor de voor- en achterkant. Bij ons was dit helaas niet het geval en dus hebben wij een timmerpaneel moeten kopen. Die kan je zowat in elke bouwmarkt verkrijgen.


Man 1
Wat we nu gaan doen, is onze stukken op maat zagen.


Man 1
Nu we de plank verzaagd hebben, hebben we drie planken. Eentje van 150 millimeter, eentje van 114 millimeter, en het overschot is in dit geval 230 millimeter. Dat gebruiken we straks als dak. De plank van 150 millimeter is voorzien voor de voor- en achterkant. Daar gaan we zometeen twee schuine kanten aan zagen onder een hoek van 45 graden. De plank van 114 millimeter is voor de zijkanten en de onderkant. Vanop de kopse kanten bekeken gaan we daar zometeen ook twee schuine hoeken van 45 graden aan zagen.


Man 1
Nu ook deze stukken gezaagd zijn, is het tijd om ze te nummeren. Zo kunnen we tijdens het project altijd weten met welk stuk we bezig zijn. Ik zal dit doen aan de hand van de tekening. De voorkant is één, de achterkant is twee, de zijkanten drie en vier, en dan de onderkant vijf.


Man 1
Nu de stukken genummerd zijn, ga ik ze even licht opschuren. Dat doe ik simpelweg met korrel 80.


Man 1
Een vogelhuisje is natuurlijk geen vogelhuisje als er geen invliegopening in zit. Daarom meet ik vanaf de onderkant in het midden 150 millimeter omhoog, en daar komt dan mijn gat van 35 millimeter te zitten.


Man 1
En dan is het nu tijd om alles in zijn geheel te verlijmen. Ik kies voor lijm omdat er zo geen schroeven in het zicht zijn. Gebruik je toch liever schroeven, boor dan wel eerst even voor. Gebruik je lijm, zorg dan voor een type D3 of type D4 is want deze zijn ook geschikt voor buiten. Als je niet wilt dat ze tijdens het verlijmen van elkaar af schuiven, is het misschien een tip om wat zout over de lijn te strooien. Zo voorkom je dat de stukken van elkaar schuiven bij het inlijmen.


Man 1
Nu het huisje aan het drogen is, kunnen we in tussentijd het dak maken. Daarvoor hebben we nodig: het overschot van 114 millimeter, en het overschot van 230 millimeter, die we uit ons timmerpaneel gezaagd hebben. Hier gaan we zometeen twee stroken van 132 afzagen, die gaan we afkorten op 190 millimeter, en die gaan we beide voorzien van een schuine kant. Hier gaan we een stuk van 75 millimeter afzagen, en 57 millimeter.


Man 1
Nu gaan we ook deze lichtjes opschuren om de kanten te breken.


Man 1
Net zoals de andere stukken, gaan we ook deze nummeren.


Man 1
Om het dak in elkaar te zetten, is het zometeen de bedoeling dat nummer 7 en 8 zó in een hoek van 90 graden in elkaar worden gezet. Vervolgens kunnen 6 en 9 daartegen komen. En dan is het ook de bedoeling dat hij hierachter een spatie heeft, met een stukje resthout, zodat hij straks mooi gelijk komt met de achterkant van het vogelhuisje. Wat we nu eerst gaan doen, is voorboren.


Man 1
Om 6 en 9 te verlijmen, draai ik ze even om en leg ik ze goed recht tegen elkaar aan. Dan neem ik een stuk plakband en doe ik deze over de naad. Vervolgens druk ik alles goed aan.


Man 1
Dan draai ik hem terug om. Dan doe ik er lijm in en kan ik hem als een boek dichtvouwen.


Man 1
Inmiddels zijn we een dag verder en heeft de lijm goed kunnen uitdrogen. Het is de bedoeling dat we nu de lijmklemmen verwijderen en alles goed opschuren. Dat doe ik met korrel 240.


Man 1
En zo heb ik mijn vogelhuisje gemaakt.
En zo kijken we samen met Danny alweer uit naar warmere periodes, waarin we de huismus en andere vogels opnieuw in onze tuin kunnen verwelkomen.

 


Net zoals Lars, die in een vorige aflevering toonde hoe je de messen van je grasmachine bijslijpt, heeft ook Danny zijn eigen YouTubekanaal. Daar kun je nog meer van zijn klussen terugvinden, én ook nog eens een heel deel handige tips. Dus zeker de moeite waard om eens op te zoeken.
Sophie/Michael


Vergeet niet dat je ons naast video's ook foto's mag bezorgen van hoe je te werk ging bij jouw klusprojecten thuis. Het beeldmateriaal mag je dan doorsturen naar zelfgedaan@dobbit.be. Zo help je ook anderen aan wat extra inspiratie en motivatie. Bedankt voor het kijken, en ik zie jullie graag de volgende keer terug!
Sophie/Michael

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.