Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

MAAK JE EIGEN TUINMEUBELS MET STEENKORVEN

Annabelle haar oude tuinset is aan vervanging toe. Ze heeft het wel voor steenkorven, maar wil niet zomaar een steenkorf aan het terras. We maken in deze video een houten tuinbank en tuintafel met een onderstructuur van steenkorven.

Transciptie 

 

Annabelle
We staan hier weer in onze prachtige tuin, mag ik dat zeggen, strak aangelegd, helemaal af, maar we gaan, als het mooi weer is, toch genieten van de tuin in een zithoek. Dat is wat we vandaag gaan toevoegen: we maken een mooie loungehoek op basis van steenkorven, ik heb nog een oude tuinmeubel, dat gaan we opfrissen, en dan gaan we lampionnetjes ophangen.


Annabelle
Dit salon heeft z’n dienst gedaan, en het is aan vernieuwing toe. Met steenkorven, denk ik wel, dat je een salon kan maken, maar moet ik dan van die hele grote steenkorven hebben, of kan ik met hoekkorven werken, en hoe moet ik het hout er dan aan bevestigen? Ik ga advies vragen! Kristof, hoe zie jij dat?


Kristof
Wel Annabelle, we zitten hier in een hoekje van de tuin waar kiezel als ondergrond ligt, en we hebben een houten bijgebouw waar we tegenaan werken. Ik stel voor dat we de lijn doortrekken; we maken een houten tuinbank met een onderstructuur van steenkorven.
Maar voor we aan de slag kunnen, best even de werkplaats ontruimen.

 


Een dragende ondergrond in gestabiliseerd zand, met een afwerkingslaag in kiezels is al voorbereid. De montage van de steenkorven kan meteen beginnen.

 


De keuze valt hier op kleine kubussen die elk als hoekpilaar dient van de houten zitting. Dat levert flink wat voordeel op : het is snel gemonteerd, er is minder gewicht om de ondergrond te belasten én er zijn minder stenen nodig in vergelijking met een steenkorf die de gehele lengte van de bank zou overbruggen. De lengte bedraagt in ons geval één meter tachtig, bij een grotere overspanning zou je in het midden nog een extra korf kunnen zetten ter ondersteuning, maar hier is dat niet nodig.

 


Terug naar de montage. Elke korf heeft dus zes wanden, die je met een krammen en een speciaal tangetje aan elkaar dient te klemmen. De kram past in de bek van de tang, en dan buig je makkelijk de kram. Stapsgewijs monteer je de wanden zo aan elkaar.

 


Voor de steenkorven is opzettelijk een laag model gekozen, zodat ook kinderen makkelijk kunnen zitten. De hoogte komt hier uit op dertig centimeter. Reken daarbij nog de houten zitting, en eventuele kussens, en dan zit je toch nog op een comfortabele hoogte. Voorzie zeker voldoende krammen: eenmaal gevuld met stenen komt er toch enige druk op de wanden. Het is een makkelijk werkje dat vlot vooruit gaat, maak het nodige aantal kooien.

 


De kooien staan er al, nu nog de nodige stenen aanvullen.

 


De stenen zijn best ruw en stoffig, handschoenen kunnen dus zeker geen kwaad. Speel met kleur bij de keuze van stenen, hier past een donkergrijze tint in het geheel van de loungehoek. De stenen levert men in een bigbag, voorzie dus plaats voor de levering, en denk na hoe je de stenen ter plaatse krijgt. Vul de bodem met een eerste laag stenen, en vergeet daarna zeker de verstevigingsankers niet in te haken. Die zorgen ervoor dat de wanden niet bol en onstabiel worden. Daarna is het een koud kunstje om de korven volledig te vullen, en al zeker omdat het hier kleine kubussen zijn.

 


Het is even nadenken over de verbinding tussen de houten zitting en steenkorf. Een houten restlat zal hiervoor dienst doen. Meet op, en zaag er enkele op maat af. Leg de lat dan gewoon in de korf, fixeer met wat stenen, en dan mag het deksel dicht. De zitting kan je dan later schroeven op dit restblok. Bevestig zeker nog de nodige krammen.

 


De korf is tamelijk zwaar, maar kan je nog manipuleren totdat ‘ie aanvaardbaar ‘waterpas’ staat. En dan is het louter kopiëren om de andere korven te plaatsen. Dit werkje gaat verrassend vlot, maar je kan er altijd een extra paar helpende handen bijhalen natuurlijk.

 


Op naar het laatste klusje, de houten zitting afwerken!

 


Gebruik hardhout om de zitting af te werken, dat zal het meest duurzaam om aan de weersomstandigheden te weerstaan. De latten zullen we op hun zijkanten draaien, dat zal steviger zijn, maar het is nog even uitzoeken wat de tussenafstand mag zijn. Een reststukje osb, van achttien mm. dik, zal als afstandshouder dienen.

 


Alle latten zijn nu gelegd met een juiste tussenafstand, met een reden. Klussen betekent ook blijven nadenken over oplossingen. Blijkt nu dat de latten niet altijd even recht zijn, daarom gaan we ze verbinden we met dwarsliggers, zodat we alles mooi recht kunnen trekken met het aanschroeven. De restlatten in de korven worden zo overbodig. Vlug de latten even afkorten. Gebruik de eerste als mal voor de volgende. Drie latten per zitting is hier voldoende. Verdeel de dwarslatten gelijkmatig over de eerste balk. De montage gebeurt dus omgekeerd, de zitting ligt nu als het ware omgekeerd, zodat de schroefkoppen onderaan komen te zitten. Gebruik uiteraard geen te lange schroeven, anders dreigen ze bovenaan uit de zitting te komen. Boor de dwarsligger telkens voor, best met een houtboor van goeie kwaliteit. Het hardhout vraagt veel van zo’n boortje. Schroef daarna vast met een rvs schroef voor hardhout. Stel de accuboormachine in op een laag toerental, dan loop je minder risico dat het hout gaat splijten. De eerste dwarsligger zit vast. Haal er de tweede balk bij, en leg op de juiste afstand. Klem de balken stevig vast, en schroef telkens vast. Wees er zeker van dat de balken uitgelijnd zijn met elkaar. Naarmate de balken bol of hol staan, klem je ook vast waar je moet schroeven, zo trek je het geheel nog beter naar elkaar toe.

 

 


Kristof
Om ervoor te zorgen dat de onderlinge afstand tussen de balken telkens gelijk is, kan je best een malletje maken, we hebben hier gekozen voor de dikte van een osb-plaat, maar je bent zelf vrij om de dikte te bepalen. Zorg ervoor dat het wel comfortabel blijft om te zitten, en dat je je niet bezeert.
Het weer valt mee, zo is het klussen nog zo plezant. Blijf voorboren en klemmen op de juiste afstand, en klem zeker de dwarsligger nog eens extra als hij wat krom staat. En voor je het weet is de zitting klaar. Positioneer mooi op de randen van de korf. En na wat boor- en schroefwerk, is ook de tweede zitting klaar. Het gewicht van de zitting is trouwens voldoende zwaar, daar zal geen beweging meer in komen!

 

 


Kristof
We hadden nog een aantal balkjes over, in plaats van die weg te gooien, hebben we deze verzaagd, en we maken er nog een tuintafeltje van.
Het principe is net hetzelfde als daarnet, maar denk wel na over de tussenafstand. Je wilt later op de tafel er je drankje op kunnen zetten zonder dat het omvalt, natuurlijk. Het model is hier gemaakt in een vierkant, gebaseerd op het oppervlak van de twee korven die we er voor gaan gebruiken. Mocht je wat splinters hebben langs de randen, schuur je die nog even op. Dan is het nog een kwestie van de korven te vullen, maar vergeet ook nu de verstevigingsankers niet!

 

 


Kristof
Als je de bijhorende krammen en tang hebt, is zo’n schanskorf in elkaar zetten simpel en makkelijk zelf te doen. De vijf panelen in elkaar zetten, vullen met stenen, deksel dicht en ook het deksel vast maken.
Nog enkel het tafelblad plaatsen, en de loungehoek is af. De dwarsliggers zitten zó gemonteerd, dat ze net voorbij de rand van de korven haken. Ze zal het tafelblad niet meer verschuiven.

 

 


Kristof
Zoals je kan zien, de structuur van de kiezel komt terug in onze steenkorven, het hout komt terug in het bijgebouw achter mij, wat denk je Annabelle, geslaagd ontwerp?


Annabelle
Wat een resultaat, hé! Een toffe zithoek, ik ben er helemaal blij mee, maar ik heb nog een oud tuintafeltje, in elk geval, opschuren, maar ga ik er dan een kleurtje aan geven? Bon, dat zien we dan wel in de volgende aflevering.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.