HOE JE PLAFOND BEHANGEN

Wil je je plafond behangen, dan is vliesbehang daarvoor ideaal. Vliesbehang zorgt voor een goede bedekking van de ondergrond en is bovendien overschilderbaar. Zo krijg je een mooi afgewerkt resultaat.

 

BEHANG OP MAAT SNIJDEN

op maat snijden

Meet de lengte van de kamer en tel daar een tiental centimeter bij op. De vliesbehangstroken snijd je op die lengte af.  Zo heb je wat speling aan de uiteindes en kun je de stroken mooi tot exact tegen de muur bijsnijden. Rol de stukken nog even op, zodat je ze zometeen gemakkelijk tegen het plafond kunt hangen.

 

LIJMEN

lijm mengen

Aangezien je hier met vliesbehang werkt en niet met gewoon papierbehang, moet je ook lijm gebruiken die speciaal voor vliesbehang dient. Er bestaan soorten in poedervorm die je zelf nog met water moet mengen, maar ook kant-en-klare varianten.

Kies je voor een lijm in poedervorm, meng die dan goed door tot er geen klonters meer in zitten en laat hem eventjes rusten, vooraleer je ermee aan de slag gaat.

lijm op roller

Let op: bij papierbehang breng je de lijm rechtstreeks op het behang aan, maar bij vliesbehang lijm je eerst het plafond in en plak je er daarna pas de vellen tegen. 

Je werkt strook per strook, dus breng de lijm niet in één keer over het hele plafond aan, maar enkel op de oppervlakte die je met één strook kunt bedekken. Maak de lijmstrook voor de zekerheid een beetje breder dan de breedte van je vliesbehang. Vergeet ook de randen niet!

 

VLIESBEHANG PLAATSEN

aftekenen

Heeft de ruimte waarin je werkt maar langs één zijde ramen, dan is het het mooist om met de lichtinval mee te werken. Mocht je haaks op de lichtinval werken, dan zou het licht op de naden tussen de stroken vallen en die dus accentueren.

punten verbinden

Aangezien bijna geen enkele kamer honderd procent recht staat, is het verstandig om in de lengte eerst een evenwijdige lijn te trekken vanaf de muur.

Dit doe je door twee punten af te tekenen op een afstand van de muur die kleiner is dan de breedte van je behangstroken. Zo kun je later het teveel aan de kant van de muur bijsnijden en komt je strook juist uit.

zonder scheuren behangen

Verbind de twee punten dan met een lange regel, een smetkoord of een laserwaterpas. Zo krijg je een referentielijn voor de lengtezijdes van alle stroken.  Mochten je muren niet recht lopen, dan voorkom je zo dat je behangstroken dat accentueren.

strijken

Een plafond behangen is niet zo eenvoudig als muren behangen, maar vliesbehang kun je wel zonder scheuren verschuiven op de lijm, tot de strook juist hangt.

De primer die je hiervoor aangebracht hebt, zorgt er trouwens ook voor dat de lijm niet meteen in de ondergrond hecht, wat je de tijd geeft om de behangstrook in de goede positie te brengen. Zorg ervoor dat het behang gladgestreken is en dat er geen blaasjes te zien zijn.

bijsnijden

Ook belangrijk: de stroken vliesbehang mogen elkaar niet overlappen, maar moeten tegen elkaar aan worden geplaatst. Strijk ook de kanten van het plafond af met een spatel en snijd het teveel aan papier weg met een breekmes. Ook bij een uitsparing komt je breekmes van pas. In dat geval maak je de uitsnede niet met horizontale lijnen, maar snijd je bij iedere rand schuin in een punt naar beneden.

naden

Dankzij het reststukje kun je na het uitrollen van de strook de randen nog mooi afwerken. De kans is klein dat je voor je laatste strook een volledig vel behangpapier zult kunnen gebruiken, dus moet je een strook bijsnijden in de lengte.

Gebruik dan de rechte kant - dus niet de kant die je zelf bijgesneden hebt - om naast de laatste volle strook te hangen. De andere zijde kan je daarna met je breekmes langs je muur bijsnijden.

wandstrook

Als je plafond in één stuk doorloopt in een schuine wand, of als je naast je plafond ook gewoon je wanden mee wilt behangen met vliesbehang, dan is het aan te raden om in twee delen te werken.

Mocht de naad tussen plafond en wand niet recht lopen, dan zouden je behangstroken onder de naad namelijk niet meer mooi op elkaar aansluiten.

Om ervoor te zorgen dat dat wel het geval is, laat je iedere wandstrook een stukje overlappen met de plafondstrook die erboven loopt. Dan snijd je ze samen door en haal je de reststukjes weg.

 

VLIESBEHANG VERVEN

verven

Wanneer je het plafond met vliesbehang bedekt hebt, kun je gaan verven. Ook als je van plan bent om je plafond gewoon wit te laten, is het aan te raden om op het behang nog een laag witte verf aan te brengen voor het best afgewerkte resultaat. Vroeger werden plafonds ook wel gelakt, maar lak zal eventuele minuscule oneffenheden niet bedekken, die daardoor toch kunnen opvallen wanneer er zonlicht op schijnt.

Maak dus liever gebruik van een plafondverf. Hoe matter de verf, hoe onzichtbaarder deze oneffenheden zullen zijn.

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.