TIPS OM VLOT TE NAGELEN

Met een hamer op een nagel kloppen is een simpele beweging, maar toch kan het wel eens foutlopen. Je slaat ernaast, je beschadigt je materiaal of je hout gaat splijten ... We geven een aantal tips om dat alles te voorkomen.

VOORKOM SPLIJTEN

splijten

Sla spijkers steeds ver genoeg van de randen van een lat in, om splijten van je houten werkstuk te vermijden. Ook het afstompen van de punt kan wonderen verrichten op dat vlak. Daarvoor neem je een hamer en geeft de punt van je spijker of nagel enkele rake tikken.

Als je in de lengterichting van een lange plank de spijkers in één rechte lijn slaat, loop je het risico dat de plank in kwestie splijt. Spijker daarom het best op een verspringende wijze. De eerste en laatste nagel van een rij sla je het best schuin in. Ook deze maatregel kadert in het anti-splijtprogramma.

VERMIJD PIJNLIJKE VINGERS

kam

Om kleine nageltjes in te slaan zonder daarbij je vingers tot moes te herleiden, bestaan er enkele kleine, maar onwaarschijnlijk handige trucjes. Zo kan je de nageltjes vastzetten tussen de tanden van een oude kam, prik je ze door een stukje karton, of klem je ze tussen de bek van een tang.

VERMIJD SCHADE AAN JE WERKSTUK

afvalhout

Als je een spijker uit je werkstuk wil trekken, leg je het best een stukje afvalhout onder de nijptang. Zo beschadig je zeker het onderliggende hout niet. Ook als je met een klauwhamer spijkers wil uittrekken, leg je maar beter een stukje afvalhout onder de plaats waar je hamer op het werstuk rust.

NAGELEN IN HARDHOUT

in hardhout

Bij het nagelen in hardhout, loop je een verhoogde kans dat je de nagel krom slaat. Om dergelijk scenario te vermijden, kan je de nagel vooraf inwrijven met was of detergent. Zo gaat de spijker in kwestie vlotter in het hout, en blijft hij ook nadien een stuk steviger in je werkstuk zitten.

Nauwkeurig alternatief voor hameren

pistool

Met zware hamerslagen, riskeer je natuurlijk altijd dat je werkstuk beschadigd geraakt. Dat kan je vermijden door met een nagelpistool te werken. Je hebt de keuze tussen handtoestellen of pistolen op elektriciteit of luchtdruk. Bijkomend voordeel van zo'n pistool of tacker, is dat je er veel preciezer mee kunt werken dan met een hamer.

SPIJKER VERZINKEN

verzinken

Zichtbare en uitstekende spijkerkoppen zijn vaak ongewenste neven­effecten bij spijkerverbindingen. Sla de spijker daarom met een drevel tot enkele millimeters onder het houten oppervlak. Indien je dat wenst, kun je de spijkeropening achteraf nog afdichten met een bijpassende houtplamuur of kneedbaar hout.

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.