AANDACHTSPUNTEN BIJ DE KEUZE VAN EEN DAMPKAP

In een keuken is een dampkap onmisbaar. Maar hoe kies je het correcte toestel dat in jouw ruimte past? Ga je voor een traditionele plafonddampkap, een ingewerkte dampkap of een recirculatiedampkap? In dit artikel helpen we je op weg.

 

AFZUIGCAPACITEIT

verlichting

De capaciteit of het debiet van een dampkap wordt uitgedrukt in m³/uur en slaat op hoeveel lucht er kan worden doorgevoerd en ververst per uur. Dat is afhankelijk van de grootte van de keuken: hoe groter de keuken, hoe hoger het debiet moet zijn. Het hangt ook af van hoe intensief er gekookt wordt. Wie bijvoorbeeld vaker frituurt, kiest het best voor een dampkap met een grotere afzuigcapaciteit.

Verder is de vorm en de lengte van de afvoerpijp ook belangrijk: hoe korter hoe beter. Je moet ook rekening houden met de luchttoevoer in de keuken: dat moet genoeg zijn om de vuile lucht te vervangen door verse lucht. Bij gebrekkige ventilatie zal de dampkap niet zo goed zijn werk kunnen doen.

Een dampkap is meestal uitgerust met verschillende standen. Het aangegeven debiet van de dampkap op de verpakking is altijd de hoogste stand. Het benodigde debiet van een dampkap kan je zelf berekenen met de volgende formule:

(oppervlakte keuken x hoogte) x 10*

* Idealiter wordt de lucht in een keuken 10 keer per uur ververst.

Je laat dit echter best nog altijd eens checken door een professional.

 

LUCHTAFVOER OF LUCHTCIRCULATIE?

LUCHTAFVOER

luchtafvoer

Bij dampkappen met een externe afvoer wordt de kooklucht naar buiten toe geleid via een doorvoer naar het dak of een muur toe – afgesloten langs buiten met een rooster. 

Om geluidshinder zoveel mogelijk te vermijden, zorg je er ook voor dat het externe afvoerkanaal in orde is. Het is belangrijk dat de af te voeren lucht zo min mogelijk weerstand kent. Dat doe je door in die afvoer de bochten zo zacht mogelijk te maken.

Je kiest verder ook best een dampkap met dezelfde afvoerdiameter als die van de afvoerbuis. Verder voorzie je ook voldoende luchttoevoer. Daarvoor is een open raam of deur al voldoende.

 

LUCHTCIRCULATIE

circulatiez

Je kan ook kiezen voor een circulatiekap met een koolstoffilter, waarbij de afgezogen lucht niet extern wordt afgevoerd, maar gefilterd weer in de keuken wordt gestuurd. Die koolstoffilter ontgeurt de lucht en dient jaarlijks te worden vervangen, al bestaan er tegenwoordig ook regenereerbare filters die je kunt hergebruiken. Dergelijke filters leg je een uurtje in de over op een 120° om ze te regenereren.

Een circulatiekap wordt vaak gebruikt bij appartementen, wanneer externe afvoer niet mogelijk is, of wanneer er wordt gewerkt met een ventilatiesysteem type C of D.

 

AFMETINGEN

breedte

Naast de afzuigcapaciteit speelt ook de breedte van de dampkap een rol voor een goede afzuiging. Die is afhankelijk van het kookoppervlak eronder, maar er zijn enkele gangbare standaardmaten: 60 cm, 90 cm en 100 cm. Het belangrijkste is dat de dampkap groter is dan het fornuis.

De stelregel is dat de dampkap aan elke kant van het kookoppervlak 15 cm moet uitsteken, omdat damp niet altijd helemaal recht naar boven beweegt.

De afstand van een dampkap tot de kookpan mag maximum 80 cm bedragen, wil je niet dat de damp zich in de keuken gaat verspreiden. De gangbare hoogte hiervoor is 65 cm. Let op: hoe hoger je je dampkap plaatst, hoe breder deze zal moeten zijn om alle damp op te vangen.

 

WAT MET VETFILTERS?

Een dampkap is - samen met een eventuele koolstoffilter - altijd uitgerust met vetfilters. Om een optimale werking te waarborgen moeten deze regelmatig worden onderhouden. Gelukkig houdt dat niet veel in. 

METAAL OF KUNSTSTOF?

vetfilter

Dampkappen zijn tegenwoordig uitgerust met een vetfilter uit metaal of inox om de werking van de dampkap zo goed mogelijk te laten verlopen. Het vet wordt er al uitgefilterd voordat de lucht wordt afgevoerd. Deze vetfilters slijten amper en zijn bovendien gemakkelijk te onderhouden in de vaatwas. Zijn je vetfilters van kunststof, dan zal je ze wel regelmatig moeten vervangen. In de meeste gevallen is dat om de 2 maanden.

 

ONDERHOUD

filter

Een metalen vetfilter kan je in de vaatwas steken. Voordat je dat doet, spiek je best wel eens in de handleiding van de dampkap of dat wel mag.

Ga je liever met de hand te werk? Los dan een vaatwastablet of wat baksoda op in een gevulde (spoel)bak met lauwwarm water. Laat de roosters enkele uren weken en wrijf ze dan schoon met een spons of borstel. Droog af met een doekje.

Aangekoekt vet is echter moelijker af te schrobben. Om dat te vergemakkelijken, kan je, voordat je de roosters uithaalt en wast, eerst water met citroensap aan de kook brengen, terwijl de dampkap opstaat. De opstijgende waterdamp zal het aangekoekte vet alvast losmaken.

 

HOEveel geluid produceert een dampkap?

lawaai

Een dampkap zal altijd wel iets van geluid maken, afhankelijk van de stand waarop je hem zet. Hoeveel dB je dampkap produceert, staat vermeld op de technische fiche van de dampkap. Meestal ligt dat tussen de 35 dB (laagste stand) en de 65 dB (hoogste stand). Tegenwoordig zijn dampkappen echter steeds stiller.

Hoeveel geluid een dampkap produceert, hangt af van de motor. Standaard is dit een interne motor of de duurdere, maar stillere optie: twee interne motoren. Om geluidshinder tegen te gaan, kan je ook kiezen voor een dampkap met externe motor, die je dan in een andere ruimte plaatst waar het lawaai niet stoort, bijvoorbeeld in de kelder of op zolder.

 

DE LOOK: WELKE SOORTEN DAMPKAPPEN ZIJN ER?

Functionaliteit, al goed en wel, maar het oog wil ook wat. De dampkap maakt een belangrijk en vaak groot deel uit van je keukenuitrusting. Dan wil je dat het design ook snor zit en past bij de rest van je keuken. 

SCHOUWKAP

schouwkap

Een schouwkap is tegenwoordig een veelgeplaatst type. Vooral het decoratieve aspect ervan is aantrekkelijk. Deze hangt tegen de muur en is in verschillende maten, kleuren en vormen beschikbaar. Bij schouwkappen kan je meestal de hoogte ook zelf instellen.

 

EILANDKAP

eilandkap

Wie een kookeiland heeft, kiest ook voor een eilandkap. Net als een schouwkap, is deze in vele vormen beschikbaar. Een eilandkap wordt aan het plafond bevestigd.

 

TELESCOPISCHE OF INTEGREERBARE KAP

telescopische dampkap

Wil je liever geen opvallende eyecatcher? Geen probleem. Dampkappen kan je ook uitschuifbaar maken en in een keukenkast verwerken boven je fornuis. Een compacte telescopische dampkap schiet meteen in actie wanneer je die uitschuift.

Bij een inbouw- of integreerbare dampkap klap je de kap open en toe. Een integreerbare dampkap zit meestal volledig ingewerkt in een keukenkast, terwijl het gedeelte dat je uittrekt bij een telescopische kap, steeds zichtbaar blijft.

 

ONDERBOUWKAP

onderbouwkap

Een onderbouwkap wordt onder de keukenkast of, bij gebrek aan keukenkast, op de wand gemonteerd om ruimte te besparen. Hierbij is de afzuigkap dieper dan de standaarddiepte van de kasten.

 

INBOUWDAMPKAP

inbouwdampkap

Aan de zijkant of achterkant van je fornuis kan je ook een dampkap inwerken, op voorwaarde dat je genoeg kastruimte hebt onderin om het afzuigsysteem in te verwerken. Wanneer je de dampkap aanzet, schuift deze als een wand naar boven.

Soms maakt een ingebouwde dampkap deel uit van de kookplaat, bijvoorbeeld tussen twee dubbele kookzones in. Kookplaat en afzuigsysteem zitten dan in één toestel vervat.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.