BIOMASSA ALS BIJVERWARMING: PELLETKACHEL

Je kan ook een pelletkachel in je living installeren – hetzij een ingebouwd of een losstaand model. Het rendement van een pelletkachel ligt, net zoals bij een pelletketel, rond de 90%.

 

WERKING

werking

Een pelletkachel werkt elektrisch, dus voor het aansteek- en afvoermechanisme is er wel een stopcontact nodig. Tegenwoordig zijn er toestellen die met een afstandsbediening of een kamerthermostaat kunnen bediend en geprogrammeerd worden, waardoor je zelf nog weinig moet doen. De pellets ontbranden automatisch.

Er moet voor een pelletkachel ook geen aparte schoorsteen worden voorzien. Pelletkachels hebben een actief rookafvoersysteem, waardoor de verbrandingsgassen via een bestaande schoorsteen naar buiten toe geblazen kunnen worden.

Heb je geen schoorsteen? Dan kan de rookafvoer eventueel ook via een buitenmuur naar buiten worden geleid, het best met zo weinig mogelijk bochten en knikken in de afvoer, net zoals bij een dampkap.

thermokachel

THERMOKACHELS

Je kan ook kiezen voor een thermokachel (vrijstaand of ingebouwd) op pellets, die je kunt aansluiten op je bestaande radiatoren om zo verschillende ruimtes te verwarmen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een pelletketel blijf je daardoor dus wel genieten van een zichtbaar vuur en stralingswarmte in huis.

 

BIJVULLEN

bijvullen

Je moet het pelletreservoir uiteraard wel regelmatig bijvullen. De kachel hoeft echter niet de hele dag op volledig vermogen te draaien, waardoor dat bijvullen amper dagelijks moet gebeuren, meestal is dat om de twee of drie dagen. Hoe vaak je moet bijvullen hangt dus af van je verbruik, wat dan weer afhankelijk is van verschillende factoren: het vermogen van je kachel, de isolatiegraad van je woning, de oppervlakte, …

Let op: zorg ervoor dat de pellettoevoer niet te groot is, want dan gaan er bij zacht branden niet opgebrande pellets blijven liggen in het korfje van de kachel. Dat leidt tot aangekoekte as, soms zelfs steenvorming wanneer er te veel hars of bindmiddel in de pellets aanwezig is. Zorg altijd voor een zuivere brandkorf voor je de kachel start.

 

vaak voorkomende problemen oplossen

pelletkachel

Heb je zwarte aanslag op het raampje van je kachel? Verbranden of ontsteken de pellets slecht of helemaal niet? In heel wat gevallen ligt het probleem bij de luchttoevoer. Die kan verstopt zitten door stof, spinnenwebben en dergelijke … Dan moet je die dus te reinigen.

Onvolledige verbranding kan optreden wanneer de brandkorf slecht geplaatst of verstopt zit door verontreiniging, asvorming of een versleten dichting. Dan dient deze dus ook schoongemaakt te worden. Een versleten of slecht afgestelde deur of reinigingsluik kan ook een oorzaak zijn. Dan schakel je een professional in voor herstel. Zorg er in elk geval voor dat je kwaliteitsvolle pellets gebruikt, die aan de normen van de kachel voldoen.

ONDERHOUD

onderhoud

Een pelletkachel geeft aangename warmte, de keerzijde van de medaille: je moet je kachel regelmatig onderhouden. Wat je bijna dagelijks moet doen – of toch zeker voor je de kachel in gang steekt – is de asbak legen om een goede werking te voorzien, en de brandkorf en het raampje schoonmaken. Het luchttoevoerkanaal en de pelletreservoir kijk je best om de twee maanden eens na.

Een jaarlijkse controle door een vakman is ook nodig voor een goede werking van de warmtewisselaar en het rookafvoersysteem. Jaarlijks moet de schoorsteen ook worden gereinigd.

Om stofophoping onderaan de voorraadbak te vermijden, laat je de pelletvoorraad ook best van tijd tot tijd eens volledig leeglopen. Hoe minder stof in de voorraadbak, hoe beter de verbranding.

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.