BIOMASSA ALS BIJVERWARMING: HOUTHAARD OF HOUTKACHEL

Een traditionele houtkachel of -haard wordt door velen nog steeds als de meest gezellige variant beschouwd, omdat hout voor een 'vol' vuur zorgt met een mooier vlammenspel dan bij een pelletkachel. Het rendement ligt wel een stuk lager. Hoogrendementskachels kunnen wel tot 80% halen.

 

WERKING

houthaard

Een houthaard- of kachel werkt door handmatig brandhout te stoken. Een stopcontact heb je dus niet nodig. Let op, niet elke houtsoort is geschikt als brandhout.

Tegenwoordig zijn heel wat haarden “slim”: er bestaan haarden die je via een bedieningspaneel kan controleren, die uitgerust zijn met een ecologische modus of voor een verbranding aangepast aan de houtsoort kunnen zorgen.

 

FIJNSTOF

houthaard

Houthaarden zijn weer in, maar worden zeker niet door iedereen even warm onthaald. Ze spelen immers een grote rol bij de productie van fijnstof. Een terechte zorg, want bij de vele oudere installaties vormt dat zeker nog een probleem.

Bij modernere houthaarden- en hoogrendementskachels wordt de uitstoot echter tot een minimum beperkt doordat ze van betere verbrandingssystemen zijn voorzien. Bij dergelijke slimme toestellen worden alle parameters automatisch gemeten en geregeld voor een reductie van fijnstof. Dat wordt mee geholpen door een rookomleidingssysteem met een turbulentie-effect.

Dergelijke toestellen zijn ook altijd gesloten. Het is altijd beter om een open haard of kachel achterwege te laten. Open toestellen geven immers veel fijnstof binnenshuis af en behalen een aanzienlijk lager rendenement. Per slot van rekening zijn gesloten toestellen ook gewoon een stuk veiliger.

brandhout

GOED STOKEN

Fijnstof komt vrij bij twee fasen:

  • de aanmaakfase, waarbij heel veel primaire lucht nodig is, en dus een correcte zuurstoftoevoer nodig is;
  • de uitmaakfase: hier is het belangrijk dat je het vuur niet uitduwt. Ook moet hier de zuurstof volledig in balans zijn.

Voor minder rookontwikkeling, en dus een beperkte uitstoot, is dus je manier van stoken belangrijk. Het is beter om onderaan de dikke houtblokken te leggen, waarop je vervolgens het aanmaakhout aanbrengt - dus niet omgekeerd, zoals vaak wordt gedaan. Boven het aanmaakhout leg je nog een aanmaakblokje.

Met die manier van stoken krijgt je rookkanaal sneller warm en komt er dus minder rook vrij.

 

ACCUMULATOREN

stenen

De warmteafgifte van houtkachels kan verlengd worden door toevoeging van accumulatiestenen, die de warmte opnemen tijdens de verbranding en nog lang na het uitdoven van de kachel warmte blijven afgeven. Kachels met deze optie zijn uitgerust met een ruimte waar je de stenen in kunt leggen.

 

ONDERHOUD

onderhoud

Net als pelletkachels, hebben houtkachels en haarden voldoende onderhoud nodig: een wekelijkse reiniging van het raampje, legen van de asbak na gebruik en jaarlijks moet de schoorsteen geveegd worden.

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.