VAAK VOORKOMENDE SCHOORSTEENPROBLEMEN OPLOSSEN

Regelmatig je schoorsteen laten vegen, kan je alvast veel ellende besparen. Maar wat doe je als de loodslabben of het metselwerk aan vervanging toe zijn? Of als je last hebt van condensatievocht? Je leest het in dit artikel.

 

LEK OPLOSSEN

lek

Een lek in de schoorsteen kan vochtproblemen in de hand werken. Door de wind kan er immers regen in de schouw terechtkomen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Veel schoorstenen zijn langs buiten omringd met loodslabben om de schouw waterdicht te maken. Deze kunnen na verloop van tijd verslijten, verbuigen of scheuren en dienen dan vervangen te worden.

Het probleem kan ook liggen bij aftands metsel- of voegwerk. Bij poreuze bakstenen moet de schoorsteen opnieuw gemetseld worden (of enkel de slechte bakstenen vervangen indien mogelijk), bij poreuze voegen moet het voegwerk opnieuw gebeuren. Vernieuwd metselwerk (of metselwerk in goede staat) laat je best ook meteen impregneren met een waterwerende coating. Een andere oplossing om water af te stoten is een vochtwerende pleister aanbrengen.

Bovenop het metselwerk kan de deksteen na verloop van tijd ook beginnen afbrokkelen – dit zie je vooral nog bij oude woningen. In dat geval wordt de betonnen deksteen meestal vervangen door een exemplaar van kunststof.

 

SLECHT TREKKENDE SCHOUW OPLOSSEN

schouw

Zit je met condensatievocht die je schouw aantast, of trekt de schouw niet goed? Dan ligt de oorzaak bij een gebrekkige afvoer. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de diameter van het rookkanaal te groot is.

Voor een goede (rookgas)afvoer, moet het kanaal hoog genoeg zijn, met zo weinig mogelijk bochten en moet de diameter afgesteld zijn op de installatie vanwaar ze afvoert. Verder zijn geïsoleerde kanalen, met glas- of steenwol tussen de binnen- en buitenwand, ook alleen maar een plus, daar ze brandveiliger zijn en roetaanslag verminderen.

Is je schoorsteen te kort, te breed of te smal? Dan dient er getubeerd te worden. Dan wordt er in de schoorsteen een nieuw rookkanaal geplaatst. Als het defect zich voordoet in een reeds ingetubeerd, maar kapot kanaal, wordt het defecte rookkanaal vervangen.

Je kan ook een nieuw kanaal langs de gevel laten lopen, of via een dakdoorvoer los van de schoorsteen. Dan wordt de gebrekkige schoorsteen gewoon niet meer gebruikt.

 

VERSTOPTE SCHOUW OPLOSSEN

schouw

Een slecht trekkende schouw, en alle gevolgen van dien, kan ook te wijten zijn aan een verstopping in de schouw. Daarom is het steeds belangrijk om de schoorsteen geregeld te laten reinigen en eventuele vogelnesten te laten verwijderen.

 

SCHOORSTEENKAPPEN

kap

Met een schoorsteenkap kan je de afvoer van rookgassen optimaliseren én ervoor zorgen dat vuil minder vat heeft op je schoorsteen. Bij moderne dakdoorvoeren en concentrische kanalen zijn kappen vrijwel standaard, maar bij de doorsnee schoorsteen ontbreekt die nog vaak. Deze bestaan in verschillende vormen die naast een functionele, ook een esthetische meerwaarde aan je woning kunnen geven.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.