HOE IS EEN AFVOERKANAAL OPGEBOUWD?

Je moet je verwarmingsinstallatie vernieuwen of je laat een ventilatiesysteem installeren? Grote kans dat er een nieuwe afvoer geplaatst moet worden, al dan niet getubeerd in de oude schoorsteen. We overlopen de bouwstenen van zo’n afvoerkanaal.

 

OPBOUW

doorvoer

Een rookgasafvoerkanaal bestaat uit drie onderdelen: de aansluiting, de schouw en de dakuitgang:

Het aansluitingskanaal verbindt het toestel met de schouw. Zit de uitgang waarlangs de rookgassen het toestel verlaten, achteraan in het toestel, dan loopt het aansluitingskanaal horizontaal. Als de uitgang bovenaan op het toestel zit, dan loopt het aansluitingskanaal verticaal. Het aansluitingskanaal loopt over in de schouw.

De schouw is het verticale kanaalgedeelte dat de rookgassen door het gebouw (en dus ook door plafonds en muren) naar buiten brengt.

Eenmaal door het dak, loopt de schouw over in de dakuitgang. De hoogte van de dakuitgang is afhankelijk van de dakhelling (om een vrije afvoer mogelijk te maken moet de dakuitgang voldoende hoog boven het hoogste punt van het dak uitsteken).

De opbouw kan echter afwijken, en andere afvoerconfiguraties zijn mogelijk. Bij een renovatie wordt het rookgasafvoerkanaal vaak langs de zijgevel gemonteerd. De aansluiting loopt dan horizontaal door de muur en buiten hangt de schouw tegen de gevel.

 

MATERIALEN

doorvoer

KUNSTSTOF

Kunststoffen afvoerkanalen enkel geschikt voor rookgastemperaturen lager dan 120 °C (condensatietoepassingen dus). Indien rookgassen in kunststof worden afgevoerd, moet de afvoer omkast worden. Kunststof kan immers makkelijker vernield worden.

ALUMINIUM

Aluminium is geschikt voor rookgastemperaturen hoger dan 120 °C, en is dan weer af te raden bij condensatietoepassingen. Condensaat tast het aluminium aan – vandaar ook dat de kanaalwand van aluminium rookgasafvoerkanalen minimaal 1,5 mm moet bedragen.

INOX

Inox is het meest gebruikte materiaal, en is geschikt voor alle rookgastemperaturen (ook hoger dan 120 °C). Inox is bestand tegen condensaat (kanaalwand moet minimaal 0,4 mm bedragen) en is gekeurd voor vaste brandstoffen.

 

VOOR VERWARMING: PARALLEL OF CONCENTRISCH?

installatie

PARALLEL

Een parallel (tweepijps)systeem wijst erop dat de toevoer van de zuurstof en de afvoer van de rookgassen gebeuren met een apart kanaal. Die kanalen kunnen uitmonden in dezelfde drukzone (de aanvoer van de zuurstof en de afvoer van de gassen gebeuren in dezelfde zone) of in een aparte drukzone (bv. aanvoer van de zuurstof via de zijgevel en afvoer van de gassen via het dak).

CONCENTRISCH

Bij een concentrisch (eenpijps)systeem gebeuren de toevoer van de zuurstof en de afvoer van de rookgassen via hetzelfde kanaal. In nieuwe, goed geïsoleerde woningen wordt er meestal voor een concentrische rookgasafvoer gekozen omdat de isolatieschil dan maar één keer moet worden doorboord. Via de binnenbuis worden de rookgassen afgevoerd en langs de buitenbuis wordt er zuurstof aangezogen.

Een gezamenlijk dubbelwandig kanaal waarlangs ook de rookgassen worden afgevoerd, is niet geschikt voor pelletketels (een pelletketel werkt met zeer grote luchtoverschotten (groter dan bij gas en olie). Het volume van lucht die kan worden aangezogen via een concentrische afvoer, is te klein om het goed functioneren van een pelletketel te waarborgen.

 

VOOR VENTILATIE

doorvoer

Voor ventilatie wordt het vaakst gekozen om lucht aan te voeren via de gevel en af te voeren langs het dak. Er mag immers geen recirculatie mogelijk zijn tussen de verse luchttoevoer en de afgevoerde lucht.

De luchttoevoer moet zich in hoogte minstens 2 m lager bevinden dan de afvoeropening van vuile ventilatielucht, rookgas … Indien het hoogteverschil van 2 m niet realiseerbaar is, dan moet de afstand tussen de luchttoevoeropeningen en elk van de afvoeropeningen minstens 10 m bedragen.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.