HOE JE KRUIWAGEN KIEZEN

Het is logisch dat het gewicht van de kruiwagen aangepast moet zijn aan het werk dat je wil doen. Een zwaarder model kan zwaardere vrachten vervoeren, en kan doorgaans ook beter tegen een stootje. Lichte modellen zijn vaak onderhevig aan weersinvloeden. Die moet je dus zeker in het tuinhuis of de garage kunnen plaatsen.

 

FORMAAT, MATERIAAL EN KLEUR

kruiwagen

Er is een ruime keuze, van 50 tot 150 liter. Hoe groter het volume, hoe minder je heen en weer moet rijden. Al zijn grote vrachten heel wat zwaarder, en ook dat kan een obstakel vormen. Je kiest dus het best een volume aangepast aan de fysieke kracht van de gebruiker. Intensieve gebruikers kunnen eventueel een kruiwagen met elektrische ondersteuning kopen.

Ook het materiaal van de kuip is afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. Kunststof wagens zijn goedkoper en uiteraard lichter in gebruik dan kruiwagens met een metalen bak. Kunststof bakken zijn goed voor het vervoeren van groenafval en bladeren.

Kruiwagens zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Gekleurde bakken, handgrepen en velgen en dan liefst nog een band in een andere kleur. Het is niet omdat een kruiwagen voornamelijk nuttig is, dat hij er niet goed mag uitzien. Weliswaar zijn de gewone groene en de verzinkte bakken nog steeds populair. De klassieke look blijft tijdloos.

 

PROFESSIONELE MODELLEN

kruiwagen

De zwaardere modellen worden vaak in de bouw of tuinbouw gebruikt, bijvoorbeeld om zware ladingen zoals grond, zand of grind te verplaatsen. De inhoud gaat van 80 tot 100 liter. Deze zijn helemaal uit metaal en verstevigd. Alle onderdelen zijn stevig gelast.

Op een boerderij of manege gebruikt men vaak kruiwagens die een maatje groter zijn, met een inhoud van 130 tot 170 liter. De bak is dan gemaakt uit stevige kunststof. Ook met een grote verzinkte bak zijn ze verkrijgbaar. Ze worden gebruikt voor het transport van mest, hooi, stro en veevoeder. Ook in grotere tuinen met heel veel snoei- en grasafval bewijzen ze hun dienst.

 

OPVOUWBAAR
Wie een kleine tuin en weinig opbergruimte heeft, opteert misschien beter voor een opvouwbare kruiwagen. Dit type is ideaal voor het afvoeren van afgevallen bladeren of licht snoeiafval.

 

LEKVRIJE WIELEN

Wie een kruiwagen kiest, heeft best ook aandacht voor de wielen. Vroeger waren kruiwagens uitgerust met gewone wielen met een velg en een ventiel, gevuld met lucht dus. Tegenwoordig bestaan er echter lekvrije, 'volle' wielen, volledig gemaakt in polyurethaan. Nooit meer lekrijden!

 

EEN WIEL VERVANGEN

Is je kruiwagen nog in goede staat, maar heeft het wiel het begeven? Gooi de kruiwagen niet weg. Vervang gewoon het kapotte wiel door een lekvrij exemplaar.

OUD WIEL WEGNEMEN

oud wieln wegnemen kruiwagen

Allereerst draai je de kruiwagen om, zodat je makkelijk de bout kan losdraaien en het kapotte wiel en de oude as kan weghalen. Die as kan later naar het recyclagepark.

 

NIEUWE AS

nieuwe as kruiwagen

Het nieuwe lekvrije wiel in kunststof wordt geleverd met een nieuwe as en de juiste bouten. Plaats eerst de as in het wiel en draai daarna de juiste beschermingsdoppen erop. Aanschroeven doe je met twee sleutels. Aan één zijde hou je de moer tegen, aan de andere zijde kun je de andere moer vastdraaien.

 

BETER DAN NIEUW

beter dan nieuw

Na het zorgvuldig aanschroeven van de bouten, doe je even een testritje om zeker te zijn dat het wiel goed is vastgedraaid. Nu is de kruiwagen beter dan nieuw dankzij dit lekvrije wiel.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.