Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

De perfecte haag

De tip - Ep. 9 - Hoe kan je perfect je haag scheren? Jean toont het ons in deze aflevering.

Transciptie 

 


Man 1

Wat een mooie junidag is het alweer. En overal in de straat hoor ik hier het geluid van mensen die de haag aan het scheren zijn en de haag - zoals deze haagbeuk – jah, die geeft zelf al een beetje aan van: hé, het is tijd om mij te scheren, want anders wordt ik een struik. Kijk eens, die lange scheuten hier, die zijn er eigenlijk pas na de maand mei aangekomen - dat gaat erg snel - dat heet het junischot. En dat moeten we eraf doen, en zelfs nog een beetje meer om onze haag terug mooi strak te krijgen. We gaan dat doen met handig materiaal. En in plaats van een euh haagschaar met een lange euh verlengdraad die je kunt doorknippen - ik heb het zelf al een paar keer meegemaakt – heb ik een heel handige lithium-ion batterij. Ik klik die er gewoon in, voila, en we zijn bezig.

 


Man 1

Een lang lemmet is altijd goed om grote hagen te scheren, dat is veel gemakkelijker, het is ook gemakkelijker om recht te werken. Maar jah, mensen die dat iedere dag doen, die kunnen dat gewoon met het blote oog. Ik doe het maar één of maximum twee keer per jaar. Taxus mag je meer dan één keer doen. Voor deze haagbeuk is het maar één keer. Als je dat zo weinig doet, is het niet eenvoudig om mooie, rechte, strakke hagen te snoeien. Maar daar kan ik een hulpmiddel voor maken.

 

 

 

kijk op deze manier kunnen we ons perfect richten op de balk die recht staat en zo kunnen we ook niet scheef werken.

 


Man 1

Kijk, alles wat je nodig hebt is drie stukken hout. Twee lange, één dat we gebruiken om tegen de haag te zetten, perfect verticaal. Eéntje, lang, dat we gebruiken als profiel om dat stuk euh loodrecht te houden. Ja, en deze korte, dat is gewoon om het profiel op zijn plaats te houden. Dat kan gemakkelijk verplaatst worden. Als je dit in elkaar vijst, dan heb je een handig middel om je haag perfect recht te scheren.

Bij de voorbereiding kan je de schuine balk al met de verstekbak haaks zagen. Onderaan doe je dit in een hoek van ongeveer 60° en bovenaan dan 30°. Buiten zet je de verticale en de schuine balk al even recht. Als je zeker bent van hun positie, kan je de twee aan elkaar gaan schroeven. Echt precies hoeft dit alles niet te zijn, niemand zal uiteraard controleren of je haag wel perfect in de haak staat. Als laatste schroef je onderaan de schuine balk nog een steunlat. Zet je constructie recht, in de haag, en positioneer de benen zodat ze stevig staan. Door net voor de houten lat te scheren, ben je zeker dat je recht werkt.

 

 

 

 


Man 1

Al dat snoeisel opruimen, dat is niet goed voor je rug. Maar als je goed gerief, een goede bladblazer - of nog beter,zoals dit toestel, een bladblazer die ook heel sterk kan zuigen - dan is dat op een wip gebeurd. De batterij die we daarvoor gebruiken, is dezelfde als die voor de snoeischaar dus..gewoon even inklikken…en we zijn bezig.

 


Man 1

Een haagschaar met een batterij, zonder snoer en een haagschaar met een lang lemmet. Kijk, dat is de manier om de haag mooi glad te snoeien. Met zo’n houten constructie gaat dat zeker lukken. Tot de volgende!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.