Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Plafondrenovatie met Roger

Je bestaande plafond renoveren; welke mogelijkheden bestaan daarvoor en hoe begin je eraan? In deze aflevering toont Roger voor hoe je vliesbehang op je plafond aanbrengt, schildert en afwerkt met plafondlijsten.

Transciptie 

Wat kun je als doe-het-zelver doen om een oud plafond er weer als nieuw te laten uitzien? In deze aflevering over plafondrenovatie overlopen we hoe je het verven en behangen van plafonds het best aanpakt, en hoe je ze mooi afwerkt door middel van plafondlijsten.


Verven of behangen zijn voor de hand liggende manieren om je plafond te renoveren. Maar geen van beide doe je zomaar rechtstreeks op de ondergrond; er gaat nog wat voorbereiding aan vooraf.


Neem eerst en vooral de verlichtingselementen weg. Zit je met een plafond dat in slechte staat verkeert, bijvoorbeeld doordat het oude behang loskomt, dan maak je het nu eerst effen.

 
De randen van dit vliesbehang worden weggehaald met een breekmes, zodat het pleisterwerk aan de muur niet per ongeluk mee weggetrokken wordt. Bij behang dat zich moeilijk laat verwijderen kunnen een beetje zeepsop of stoom helpen.

Is het behang weg, dan kan het nu eventueel nodig zijn om gaatjes in het plafond op te vullen.

 
Of je nu een gatenvuller hebt gebruikt of niet; vóór je zometeen gaat primeren schuur je het plafond eerst nog wat op, zodat de primer straks goed hecht.

 


Ook als je straks niet gaat schilderen, maar bijvoorbeeld vliesbehang zult plaatsen, is een primer van belang.


Quote Evert
Als je plafond nog altijd oneffenheden vertoont, dan kan het geen kwaad om het oppervlak ook nog eens te bepleisteren, zelfs als je al primer aangebracht hebt.

 


Heb je pleister aangebracht, dan moet je nu wel opnieuw gaan schuren, het plafond stofvrij maken en een nieuwe laag primer aanbrengen voor je met de volgende stappen verdergaat.

 


Wil je gaan verven, plak dan eerst de randen af. Bedek ook de vloer als je niet van plan bent die te vernieuwen.

Meng de verf even door en breng hem dan eerst aan langs de randen door middel van een kwast.

Daarna verf je het grote vlak. Om een gelijkmatig effect te creëren rol je in twee richtingen: een keer met de lichtinval mee en een keer haaks. Neem regelmatig opnieuw verf en gebruik de roller iedere keer tot hij droog is.

Rond elektriciteitskabels werk je natuurlijk het best opnieuw met de kwast.

Laat de verf dan drogen volgens de aangegeven droogtijd en breng nog een tweede laag aan. Dit keer is het voldoende om enkel in de richting van de lichtinval te werken.

Als je klaar bent en je de tape langs de randen weer weghaalt, doe dat dan nog vóór de verf droog is zodat die niet afbladdert.

 


In plaats van meteen op de primer te verven kun je er ook voor kiezen om je plafond nog te behangen. Daarvoor is vliesbehang ideaal: dit zorgt voor een goede bedekking en is bovendien overschilderbaar, wat een extra mooi eindresultaat zal geven. Vliesbehang plaats je wel op een andere manier dan gewoon papierbehang: de behanglijm breng je niet aan op het vliesbehang zelf, maar op je plafond, en pas daarna kleef je het behang ertegen.

 
De lijm bestaat niet alleen in poedervorm, maar er zijn ook kant- en klare producten op de markt. Wat je ook kiest; let er hoe dan ook op dat je lijm gebruikt die specifiek voor vliesbehang dient.

 


Een plafond behangen is moeilijker dan muren behangen, maar als je met vliesbehang werkt heb je het voordeel dat het sterk genoeg is om het nog wat te verschuiven op de lijm tot de stroken recht hangen. De primer die je hiervoor aangebracht had zorgt er immers voor dat de lijm zich niet meteen volledig hecht.

Zorg ervoor dat alle blaasjes in het behang weg zijn en strijk ook de kanten af met een spatel. Het overschot snijd je weg met de cutter.

 


Loopt het vliesbehang door langs een schuine wand, let dan extra op bij de overgang.

 


Hier is de boog van het plafond mooi gelijkmatig uitgepleisterd. Maar als dat niet het geval is, dan zullen de twee behangstroken die van het vlakke gedeelte naar het schuine gedeelte doorlopen, dat niet evenwijdig doen. In dat geval zullen de naden ook niet mooi aansluiten. En dan moet je het behang hier doorsnijden en met een nieuwe strook behang beginnen. Ik toon het even voor.
Om de dwarse naad goed te krijgen, laat je de twee delen overlappen, snijd je ze samen door en neem je het reststuk eronder weg. Zo passen ze perfect.

Wanneer je plafond bedekt is met vliesbehang, kun je het beginnen te verven. Zelfs als je van plan bent om het wit te laten, is het toch aan te raden om op het behang nog eens witte verf aan te brengen; dat lijkt misschien vreemd, maar geeft wel het mooist afgewerkte resultaat.

 


Tot zover de schilder- en behangwerken.

Wil je nu de naden tussen plafond en wanden wegwerken, dan kun je nog plafondlijsten plaatsen. Die zaag je op maat en lijm je vast met montagekit. Begin altijd in een hoek en werk van daaruit verder.

Bij dit klusje is het vooral van belang dat je de lijsten mooi in verstek zaagt.

 

Buitenhoeken kunnen soms een uitdaging zijn, maar voor iedere situatie bestaat er een oplossing.

 

 Nadat ook de plafondlijsten er hangen, oogt alles mooi afgewerkt. Wil je graag alle stappen nog eens opnieuw zien, dan kun je deze video herbekijken op www.dobbit.be.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.