Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Bomen en hagen planten

Zelf je droomtuin aanleggen 2 - Ep. 2 - Bomen en hagen aanplanten
In deze mini 'tuinreeks' leggen we een complete tuin aan. Een haag brengt wat meer privacy in je tuin maar je kan er ook decoratief mee aan het werk. En waarop moet je letten als je bomen, en meerbepaald fruitbomen, wil planten? Ontdek er meer over in deze nieuwe aflevering van Mijn Droomtuin.

Transciptie 

Het is lente en het begint overal te kriebelen en we staan hier vandaag opnieuw in onze droomtuin. Wat gaan we doen? In de eerste plaats gaan we een meter of vijf haagbeuk planten, geen beukenhaag, maar haagbeukhaag, en in de tweede plaats ook nog twee fruitboompjes, dus twee kleine appelaars die perfect in deze tuin zullen passen. Aan de slag!
Volgens ons plan moet op deze plaats een haagje komen en het planten van een haag, jah, daar moet je toch op voorhand aan een aantal zaken denken. Ik heb eerst gekeken hoe lang en hoe breed de wortels waren van de haagplanten die we hier gaan gebruiken, en we gaan hier haabeuk gebruiken.
Haagbeuk is geen beukenhaag. Maar wat is dan het verschil? In deze tijd van het jaar is dat moeilijk uit te leggen, maar ik ga het toch proberen.
Dit zijn dus plantjes van haagbeuk. In prinicpe kan je ze onderscheiden van beuk – haagbeuk is dus geen beuk, alleen de naam verwijst ernaar – haagbeuk is familie van de hazelaar en de berken, het is dus zeker geen beuk, maar je kunt het verschil zien aan de knoppen.De knoppen van de haagbeuk zijn kort en stomp, terwijl de knoppen van de beuk lang en spits zijn. Waarom kiezen wij nu voor haagbeuk, voor ‘carpinus’? Beuk, of ‘fagus’, heeft het voordeel dat er bladeren aan komen die in de winter nog meer blijven hangen dan de haagbeuk, maar heeft het nadeel dat die absoluut kalkrijke grond moet hebben. Heeft hij dat niet, dan krijgt hij last van witte vlieg, schildluis, en noem maar op. Anders gaat de beuk verkommeren. Haagbeuk heeft dat allemaal niet, het is meer een plant van alle bodems. Hij heeft ook het voordeel dat hij iets vroeger dan de beuk in blad komt. Het kan twee tot drie weken schelen in het voorjaar, dus sneller een groene haag. Koop je plantjes niet te groot, want haagbeuk heeft flinke groeikracht.
Deze planten, dat zijn er op blote wortel. Zo worden ze verkocht gedurende het voorjaar, we hebben ze al voor de winter gekocht en gewoon ingekuild. Ik heb ze net uit de kuil gehaald. En wat is nu belangrijk? Belangrijk is om weten hoe groot het wortelgestel is en onze plantgeul aan te passen. Je kunt goed zien tot waar dat boompje in de grond heeft gezeten op de kwekerij, da’s tot hier, dus we gaan dat ongeveer drie centimeter dieper planten, dat de bovenste wortel zeker niet wordt beschadigd. Zo gaat die in de grond komen, dus deze afstand, dat is de diepte van onze plantgeul, en voor de breedte neem je gewoon twee keer de breedte van het wortelstel. Dus je bekijkt het wortelstel: nog zoveel erbij, dus ongeveer een schop breed en dan ben je goed bezig.
De geul is nu gemaakt, hoe gaan we de bodem nu verbeteren? De naam zegt het zelf, jah, met een bodemverbeteraar.
Zo’n bodemverbeteraar zorgt altijd voor een snelle, ideale inworteling. Hoe ga je die gebruiken? Je hebt er redelijk wat van nodig, want we gaan de bodemverbeteraar vermengen met een deel van de uitgegraven grond en voor het stuk dat we hier gaan doen, dat is een meter of vijf, heb ik toch wel een paar zakken nodig. Bodemverbeteraars bevatten alle mogelijke producten die nodig zijn voor een vlotte doorworteling, bodemverbeteraars zijn bovendien de ideale voedingsbodem voor micro-organismen, voor allerlei nuttige bacteriën en schimmels, die de wortelgroei ook nog gaan bevorderen. Het komt er nu op neer om telkens twee delen bodemverbeteraar te gaan vermengen met één deel van de uitgegraven grond. Je moet dat niet gaan afwegen, je doet dat gewoon op het gevoel. We gaan een mengsel maken, van uitgegraven grond en bodemverbeteraar.
Met dit mengsel gaan we eerste een laagje op de bodem van onze plantgeul leggen, die is zo’n 30 à 40 cm diep, daar mag een klein beetje van die verbeterde grond in.
Zodat ook de onderste wortels meteen voelen dat ze zich kunnen ontwikkelen en dat ook met veel dankbaarheid zullen doen. Kijk, dat laagje moet niet te dik zijn, een centimeter of twee, drie is genoeg, en daarmee is de bodem van onze plantput helemaal klaar.
We weten nu hoe diep die moet komen, en hoe breed de plantgeul moet zijn, maar de volgende vraag die is natuurlijk: hoeveel zet je er per lopende meter? Jah, zo’n haagje van twee, drie jaar oud, daarvan mag je er gerust vier per lopende meter zetten. Drie vind ik aan de kleine kant, met vier per lopende meter ga je veel sneller een mooie, dichte haag hebben, dus we gaan eventjes uitmeten, hé. […] Dat is vijf meter, vijf meter dat wil zeggen vijf keren vier, dus twintig planten die ik hier ga gebruiken. Dat is meer dan genoeg.
Probeer bij het uitzetten er voor te zorgen dat je niet alle aarde van de worteltjes afschudt. Het is op de plaats waar de aarde blijft zitten, dat de eerste haarwortels zich opnieuw gaan vestigen.
De wortels, die gaan we een klein beetje uitspreiden, ook niet mee overdrijven, en dan gaan we aanvullen met het mengsel, de grondverbeteraar en de grond, verhouding 2 op 1, en we gaan die voorlopig even aandrukken, straks gaan we dat mooi aan de bovenkant bijvullen, we kunnen nu vijfentwintig centimeter verder kijken, en hier komt de volgende, jah, voor een heel langere haag, of als je met grotere planten werkt, dan is het misschien wel nuttig om een paar palen en een draad te slaan, maar voor deze haag gaat dat zeker niet nodig zijn, het zijn kleine plantjes, we kunnen ze perfect richten en nu denk je dat hier nog plaats is voor nog eentje, maar we gaan dat niet doen, dat heeft echt weinig zin want haagbeuk moet zich ook in de breedte kunnen ontwikkelen en als je ze te dicht zet, dan is dat niet goed. Dus we zorgen hier dat die wortels hier een drietal centimeter dieper zitten dan ze op de kwekerij stonden, en dan maak je zeker geen fouten.
Ik heb gemerkt dat de knoppen van de haagbeuk hier al wat aan het uitlopen zijn, ze beginnen een groen kleurtje te krijgen, en snel zullen de eerste blaadjes gaan verschijnen, het is natuurlijk zo dat als die eerste blaadjes verschijnen, dat de plant dan ook extra voeding gaat nodig hebben. De bodemverbeteraar geeft de goeie structuur, maar voor extra voeding moet je nog een kwalitatieve meststof gebruiken.
Vergeet niet om zelfs bij natte dagen en bij een vochtige grond extra water te geven aan je nieuw aangeplante haag. Het eerste wat de wortels zullen nodig hebben, dat is een goeie omgeving om te groeien, dat hebben we gedaan met onze goede bodemverbeteraar, maar het tweede wat ze nodig hebben in het begin is toch een flinke hoevelheid water. Natuurlijk is het niet zo simpel om te weten of je nu genoeg gegoten, of te weinig gegoten hebt. Dat hangt natuurlijk af van waar je woont, de Kempen en West-Vlaanderen is al een groot verschil, maar je kunt het weten door naast de haag een putje te maken van een twintigtal cenitmeter diep, als die bodem daarin een uurtje na het gieten vochtig is, dan heb je goed gegoten. Is het te nat, dan heb je te veel gegoten, is het nog droog, dan moet je bijgieten.
Hier staat ze nu, onze droomhaag, maar jah, ze staat nog wat dunnetjes. Nu zijn er twee manieren om dit aan te pakken, ofwel kies je voor een haag die snel in de hoogte gaat groeien, en dan snoei je enkel de zijtakken een beetje bij, zorg dat je een paar knoppen laat staan, zodat die kunnen uitlopen en zich vertakken. Dan gaat je haag snel de hoogte in gaan.
Maar er is natuurlijk ook een nadeel. Een haag die snel de hoogte in gaat, gaat haar voedingstoffen sneller naar boven transporteren en misschien de zijtakjes wat minder bevloeien, daarom kies ik altijd voor deze methode. Niet bang zijn, ik ga gewoon uit deze haag een twintig centimeter van de top knippen, en ik ga dat bij ze allemaal doen, op die manier gaat de groeihoogte niet zo snel tot de gewenste hoogte zijn, maar zal de haag veel sneller in de breedte gaan groeien, dus ik haal gewoon alle toppen eruit. Je koopt dus een haag van een bepaalde hoogte, en je gaat ze meteen dan al lager maken, dat klinkt misschien een beetje raar, maar geloof me, je gaat er geen spijt van krijgen. Dus ik kort de zijtakjes wat in, dat die zich kunnen vertakken, en ik kort ook in de hoogte in, zodat de haag eigenlijk niet te snel naar boven gaat groeien, maar eerder in de breedte gaat uitgroeien tot de gewenste snoeibreedte. Gewoon, vijftien, twintig, afhankelijk van de grootte van de haag, en als het wat grotere planten zijn, mag er zelfs dertig centimeter af.
Een vaste regel: wie gaat mulchen, moet eerst mulchen. En waarom is dat? De bacterieën die onder een mulchlaag zitten, wat je ook gebruikt, boomschors, houtsnippers, cacaodoppen … de bacterieën die daaronder zitten die verbruiken stikstof, en laat stikstof nu net een goeie voedingstof zijn voor haagplanten, om ze goed in de groei te krijgen en te houden, dus we gaan een beetje extra stikstof toevoegen om dat probleem te voorkomen. Natuurlijk, een kwalitatief stikstofhoudende mest, jah, dat is een speciale voor hagen en voor groenblijvende hagen, maar zowel buxus, haagbeuk als beuk zijn met deze meststof goed gedaan. Je moet niet overdrijven, hé. Licht wat strooien. Veel mensen vergeten hun haag te mesten ieder jaar, en dan krijg je gebrekziekte, zwakke hagen, ongedierte, schildluis, bladluis, dus je kunt je haag ieder jaar beter wat meststof geven, maar het wordt vaak vergeten.
Waarom ga je nu een bodem bedekken? Dat kan om verschillende redenen.Voor de hand ligt dat een bodembedekker het onkruid tegen houdt, maar dan moet ze wel minstens een centimeter twee, drie dik zijn, anders helpt het ook niet en groeit het onkruid er zo tussen. Onkruidzaden mogen niet kiemen, daarom moet de laag bodembedekker dik genoeg zijn, maar er zijn verschillende kalibers. Er is grof kaliber, minder grof en fijne kaliber. Die zijn van boomschors gemaakt, nu heeft boomschors de neiging om de bodem een beetje te verzuren. Gebruik je boomschors tussen je planten, vergeet dan niet te bij te kalken. Dan is er geen enkel probleem. Wat we hier nu gaan gebruiken is deze bodembedekker, het is een mulch van verschillende houtsoorten die gehakseld zijn en door de hakselaar ook deels geplet waardoor er veel inwendige ruimte ontstaat en daarin gaan ook heel wat nuttige bodembacterieën zich kunnen vestigen, en daarbuiten vervult deze mulch ook nog een keer zijn rol van onkruid tegen te houden.
We gaan appelbomen planten. Nu, heel bijzonder is dat heel veel rassen, variëteiten van appels niet zelfbestuivend zijn, of toch niet heel goed zelf fertiel zijn, dat wil zeggen dat als je een appelboom in zijn eentje zet, dan heeft hij het vaak moeilijk om bestoven te worden en de vruchtzetting te krijgen, daarom dat we hier werken met twee appellbomen.
Deze appelaars zijn halfstamboompjes, dat wil zeggen dat ze vanaf een meter en een halve meter hoogte gaan vertakken. Dat is ideaal om in een kleine tuin aan te planten. Na 3 – 4 jaar kun je al je eerste vruchten verwachten, dat is toch behoorlijk snel. We gaan ze planten volgens de bekende methode van het mengen van een goeie bodemverbeteraar met de uitgegraven grond. Dat is ons eerste werk, om dat in orde te maken.
De meeste appelaars die je koopt in de handel, dat zijn geënte exemplaren, dat wil zeggen dat een variëteit is geënt op een wilde onderstam, de variëteit dat is dit hier, alles wat je hier ziet, en dan de onderstam, waartoe ook het wortelstelsel behoort, dat is hier vanaf deze verdikking. Dus als er ooit scheuten komen, onder deze plaats, onder de entplaats, dan moet je die altijd wegknippen, want anders zijn ze weg met al het voedsel.
Jah, werken met een bodemverbeteraar, dat is toch iets wat je niet mag vergeten. Het eerste wat we hier gaan doen, dat is een beetje bodemverbeteraar mengen in de onderste aarde van de uitgegraven put, dan hebben de wortels onderaan al zeker een goede start. Het gaat dus niet om voeding, maar om luchtigheid, om een goed milieu, ook voor de bodemorganismen, voor de bacteriën, waardoor de wortels het extra goed zullen doen. Voila, die bodem is in orde, dan gaat nu ons boompje erin. Kijk, je ziet heel goed dat de wortels zich aan de buitenkant al mooi hebben ontwikkeld.
Voila, ik plaats het boompje mooi in het midden van het plantgat. En nu ga ik de aarde die errond moet, de uitgegraven aarde, eerst mengen met 2 delen bodemverbeteraar. Dat doen we hier aan de kant.
Kijk, deze zware grond, die gaat er natuurlijk veel luchtiger door worden, hé. Je ziet dat de vette klei zich stilaan omvormt tot een meer kruimelig geheel, waardoor de wortels al van in het begin onder de ideale omstandigheden zullen kunnen gaan groeien. En het is echt zelfs op rijke grond geen overbodige luxe om op deze manier je bodem voor te bereiden.
Ik merk nu dat de entplaats waarschijnljik een beetje te diep zit, dat kun je controleren door gewoon je gerief eventjes ernaast te leggen, en kijk inderdaad, de entplaats zit best boven de grond, dus ik ga heel de kluit omhoog brengen en ervoor zorgen dat de entplaats zeker niet onder de grond komt. Even aantreden, en kijk, dan kan de rest erbij, hé.
Eenmaal het boompje geplant, is het tijd voor een beetje primaire bemesting, dat mag onmiddellijk gebeuren bij fruitboompjes, maar ook hier weer niet te veel, gebruik een meststof die speciaal voor fruitbomen is ontworpen, namelijk een meststof met veel kalium, en kalium zorgt voor een rijke bloei en een goeie vruchtzetting. Een paar handjes vol is meer dan voldoende voor dit kleine boompje, en dan gaat de sierschors erover die de bodem goed vochtig gaat houden, de pieren gaan hun werk doen onder deze laag, de bodem gaat nooit uitdrogen hieronder en sierschors, de naam zegt het ook, het is nog eens mooi ook.
Bij veel aanplant gebeurt het dat jonge boompjes een moeilijke groeistart kennen, en vaak heeft dat te maken met het feit dat in de wind de bovengrondse delen wat heen en weer gaan zwiepen, zeker in de zomer, en dat de wortels daardoor niet echt potvast zitten en zich niet goed kunnen vestigen. Daarom gaan we dat kleine bamboestokje dat er al in de winkel aanhing straks wegdoen, want dat is van geen nut meer, dat was alleen maar om ervoor te zorgen dat ze in de winkel niet omvielen, en hier gaan we een steun maken met drie paaltjes die ik hier in de grond ga heien. We doen dat op voldoende afstand van de wortelkluit en straks gaan we het dan vast maken met binddraad.
Voila, kijk, en nu gaan we met binddraad, dat is een elastische draad die in de tuinbouw wordt gebruikt om dingen te bevestigen maar die met de stammetjes gaat meegroeien als ze wat groter worden, hij is er ook in het groen en in het zwart, gaan we met deze binddraad die stam bevestigen aan de drie paaltjes. Bindddraad heeft het voordeel dat je hem heel gemakkelijk kunt doortrekken, en we gaan die een paar keer hier er omheen slaan, en dan via de binnenkant zo, en dan hoeven we dit wat aan te trekken tot een steviger geheel, kijk, en dan binden we dit gewoon vast. Als we dat aan drie kanten doen, dan gaat ons boompje heel mooi opgespannen zijn, maar eerst ga ik die vervelende bamboestok hier eruit halen.
Dezelfde procedure hier, een keer rond het boompje, liefst op dezelfde hoogte, kruisen rond de paal, kijk, en dan kunnen we de eerste draad al wat aanspannen, hier erachter door een keer errond, en dan kunnen we gaan binden. Je kunt dit ook doen met een oude fietsband, maar ik vind zo’n binddraad wel een beetje handiger. Natuurlijk, na een jaar of twee drie, als die wortels al heel wat zijn uitgebreid, dan hoeft dit ook allemaal niet meer. Wacht, dat is fout, dus als ik deze ook goed aantrek, doe ik die er een paar keer eroverheen, dat geeft het een steviger geheel en heb ik ook een goeie plek om de knoop te leggen. Voila, laat het maar waaien. Dat boompje zal nog een beetje bewegen, maar niet genoeg om de wortelgroei te verstoren. Zo moet je dat doen.
Ziezo, deze klus is ook weer geklaard, en als je met goed plantenmateriaal werjt en je werkt met de juiste hulpmiddelen, met de juiste meststoffen dan is succes op lange echt wel gegarandeerd. En kijk, onze droomtuin begint stilaan echt vorm te krijgen, en ik zie jullie heel graag terug de volgende keer voor een andere tuinklus.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.