Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Keuken renoveren met Roger 1

Er bestaan verschillende manieren om je keuken zelf te renoveren. Roger heeft al heel wat verouderde keukens onder handen genomen, dus blikken we in deze aflevering terug op zijn meest interessante keukenrenovatieklussen.

Transciptie 

Is je keuken dringend aan vernieuwing toe? Dan overweeg je misschien om een volledig nieuwe keuken aan te schaffen, maar daar komen natuurlijk de nodige kosten bij kijken. Gelukkig kun je, als je een beetje handig bent, tegen een veel lagere prijs zelf je keuken renoveren. In deze aflevering overlopen we verschillende oplossingen om hem er weer als nieuw te doen uitzien.

 


Bij het demonteren van de oude keuken ga je het best bedachtzaam te werk. Bescherm de elementen die je wilt behouden zodat je ze tijdens de afbraak niet beschadigt, en draag ook handschoenen en een stofbril waar nodig. Ben je van plan om de keukenkasten te herschilderen en dus te gaan hergebruiken, vergeet dan niet om ieder onderdeel en de bijhorende kast te nummeren zodat je later nog weet hoe je alles terug moet plaatsen.

 


Om een wasbak te verwijderen, sluit je eerst het water af op de hoekstopkraantjes, de kleine kraantjes in de muur dus. Daarna maak je de flexibels van de keukenkraan los, net als de bevestigingspunten van de wasbak zelf en de verbinding met de sifon.

Wil je elektrische apparaten demonteren, vergeet dan niet om eerst en vooral de zekering uit te schakelen. Een oven verwijder je door de bevestigingsschroeven los te draaien en de verbinding met de kookplaat daarboven uit te trekken. Een moderne koelkast heeft achteraan meestal wieltjes en haal je dus weg door hem vooraan een beetje op te heffen en dan uit zijn vak weg te rollen.

Als je ook de spatwand onder handen wilt nemen, dan verwijder je eerst de wandstopcontacten.

 


Als je het oude werkblad weghaalt, doe dat dan op een manier die de kasten daaronder niet beschadigt. Soms kun je het eraf schroeven, maar het werkblad kan ook vastgelijmd zitten en in dat geval moet je zeker voorzichtig te werk gaan.

 

 
Zit de demontage van de keuken erop, dan kan het echte werk beginnen.

 

 


Keukenkasten die verouderd zijn maar verder nog in goede staat, hoef je niet per se weg te gooien. Geef ze een likje verf en je keuken zal er al meteen heel anders uitzien.

 


Eerst en vooral ontvet je de keuken met water en een reinigingsmiddel op basis van soda. Een overbodige luxe is dat niet, want door de jaren heen blijft er heel wat vuil achter in hoekjes en kantjes. Roger reinigt hier meteen de koelkast mee, omdat ook die straks een kleurtje krijgt. Tref je hier en daar oneffenheden of kleine beschadigingen aan op de kasten, dan schuur je die weg met schuurpapier met een fijne korrel. Vergeet daarna niet af te stoffen.

Voor je dan gaat schilderen, plak je eerst de wanden af met tape.

Gebruik een renovatieverf die geschikt is voor de ondergrond waarop je gaat verven, zoals houten kasten. Het is belangrijk dat de verf zich rechtstreeks op het oude vernis kan hechten. Begin eerst met de hoekjes en kantjes te schilderen; dat doe je met een borstel. Als dat gebeurd is, kun je de rol gebruiken voor de grotere oppervlakken. Laat de eerste laag verf drogen zoals aangegeven op de verpakking en breng dan een tweede laag aan. Daarna verwijder je zo snel mogelijk de tape, zodat je bij het weghalen de gedroogde verf niet doet afbrokkelen.

Wat de losse kastdeuren betreft, ga je in feite op dezelfde manier te werk. Leg ze op een paar schragen en ga aan de slag met de renovatieverf. Laat de verf telkens goed drogen voor je aan een volgende laag begint. Let er ook op dat je de verflagen niet te dik legt; het is normaal dat de oude kleur niet meteen volledig bedekt is. Net daarom moet je er nog een tweede laag op doen. De metalen scharnieren schilder je mee, maar dat doe je heel lichtjes en met een borsteltje, want op die plaats gaat de verf gemakkelijk lopen. Bovendien moeten de scharnieren straks nog gemakkelijk terug in de kast schuiven. Als afwerking kun je de deuren dan nog eens van een nieuw handgreepje voorzien.

Tot slot komt ook de koelkast nog aan de beurt.

 

 
Dek wel de rubberen dichtingen aan de deuren af; die mogen niet mee geschilderd worden, want ze moeten mooi soepel blijven zodat de koelkast later nog goed kan sluiten. Roger brengt de verf kruislings aan; eerst van boven naar beneden, dan van links naar rechts en dan nog eens van boven naar beneden. Omdat het hier om een fel kleurtje gaat, is het wel nodig om meer dan twee verflagen aan te brengen.

Na het drogen kunnen alle keukenonderdelen weer op hun plaats gezet worden. Doordat ze genummerd waren, gaat dat vlot.

Nu de keuken een frisser kleurtje gekregen heeft, oogt hij weer als nieuw. Maar er zijn nog andere manieren om je keuken onder handen te nemen.

 

 

 


De spatwand vangt het opspattend water en vet van tijdens het koken op. Daarom bestaat hij vaak uit tegels, die gemakkelijk af te wassen zijn. Je kunt die natuurlijk, net zoals bij de keukenkasten, een likje verf geven. In dat geval moet je er wel voor zorgen dat je verf gebruikt die geschikt is voor op tegels, en waar eventueel ook een verharder aan toegevoegd wordt zodat de verf krasbestendiger is.

Maar je kunt net zo goed andere tegels plaatsen en zo een volledig nieuwe spatwand creëren. Dek daarvoor eerst en vooral het werkblad af met een doek. Breng dan een ontvettingsmiddel aan met een spons. Verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten, en de oude silicone die hier en daar misschien nog aan de randen plakt. Aangezien het hier om pleisterwerk gaat, zal Roger nu eerst nog een primer aanbrengen; dat doet hij omdat de tegels straks goed zouden hechten.

 

 
Wanneer de primer aangebracht is, mogen de de stopcontacten worden uitgehaald en de draden losgemaakt. Dan leg je de tegels eerst eens uit op het werkvlak; plaats daarvoor de rand van de eerste tegel langs de middellijn. Kom je op het einde uit met een stuk dat kleiner is dan de helft van een tegel, dan plaats je het midden van een tegel op de middellijn. Houd bij het uitleggen van de tegels ook al rekening met de juiste voegafstand, door middel van de voegkruisjes. Om een mooie kleurschakering tussen de tegels te krijgen, meng je meerdere pakken door elkaar. De tegels die Roger gebruikt, zijn sterk absorberend. Om dus te vermijden dat ze meteen alle tegellijm zouden opzuigen, houdt hij ze een dertigtal seconden onder water. De tegels zuigen het water op en zullen daardoor straks beter kleven.

Dan is het tijd om de lijm aan te brengen; dat doe je met een lijmkam. In dit geval wordt een kant-en-klare pasta gebruikt, die ook nog eens bestand zal zijn tegen kookvocht. Als je de tegels plaatst, doe dan niet meteen de hele wand, maar begin met een paar rijen. Waar nodig snijd je ze op maat met een slijper. De voegafstand tussen de tegels bepaal je met voegkruisjes. Omdat Roger hier Marokkaanse tegels gebruikt die een nogal onregelmatige vorm hebben, gebruikt hij ook spieën. Daarmee kan hij de verschillen tussen de tegels nog wat opvangen. Variëren de tegels ook veel in dikte, dan kan dat opgevangen worden door wat meer of minder lijm aan te brengen onder de tegels. Controleer sowieso af en toe met je waterpas of je recht aan het werken bent. Nadat je de tegels afgewassen hebt en de voegkruisjes en tape verwijderd zijn, kun je beginnen met voegen.

 


Als je tegels met een onregelmatige vorm gebruikt, dan kies je het best ook een voegmiddel dat geschikt is voor voegen van verschillende groottes. Je brengt het voegmiddel aan met een voegspatel of voegrubber. Breng met een truweel het voegmiddel daarop aan en wrijf het diagonaal in de voeg, en dat in zoveel mogelijk richtingen. Zo zal de voeg goed gevuld zijn. Het randje bovenaan kun je ook van een laag voegsel voorzien, dat je dan nadien schuin aflijnt met je truweel. Als je het volledige tegeloppervlak gedaan hebt, haal je er eerst en vooral het overtollige voegsel weer af om jezelf in de volgende stap werk te besparen. Laat het middel drogen, en was het dan af met een spons. Dat doe je in cirkelvormige bewegingen, wat voorkomt dat je het voegsel weer uit de voeg duwt. Spoel je spons regelmatig uit en zorg ervoor dat hij niet te nat is. Als het oppervlak al voor een groot deel proper is en de tegels gedroogd zijn, ga je er nog eens verticaal overheen met de spons. Nu kun je ook de laatste voegresten uit de kleine hoeken verwijderen. Als allerlaatste stap ga je er dan nog eens over met een dweil. Als de witte waas volledig van de tegels verdwenen is, kun je de randen gaan afwerken met een afdichtingskit. Plaats daarvoor eerst schilderstape, ongeveer een centimeter van de rand. Breng dan de kit aan rondom het tegeloppervlak. Haal de tape weer weg en plaats de stopcontacten terug. Zo is je spatwand afgewerkt.

 


Kijk zometeen verder in deel 2 voor nóg twee manieren om je keuken te renoveren: het vervangen van je werkblad, en het installeren van een nieuwe waterkraan.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.