Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hout herstellen

Transciptie 

Beschadigd hout ? Met de volgende tips kan je het vlug herstellen.
Hout herstellen kan op verschillende manieren. In deze Tip tonen we enkele mogelijkheden.
Titel : houtrot
Deze bureau ziet er niet meer zo fris uit : het hout is gaan rotten doordat het te lang is blootgesteld aan vocht. De sporen van schimmels zijn zo kunnen kiemen.
Wat kan je doen ? De schimmel is gelukkig maar oppervlakkig, de houtstructuur is niet ver aangetast.
Eerst wil je het oppervlak terug proper krijgen. Schuren is de boodschap.
Grote oppervlakken pak je machinaal aan, en anders neem je er gewoon wat schuurpapier bij.
Eens al het stof is weggeveegd, ga je het oppervlak nog eens aanpakken met een ontvetter.
Om nog verdere aantasting van de schimmel te vermijden, ga je te werk met een impregneermiddel. Dit dringt diep in het hout, en doodt alle schadelijke organismen.
Na uitharding vormt dit product een epoxyfilm die het hout gaat beschermen. Om het product te vormen, meng je twee componenten goed samen. Het is een agressief product, bescherm je handen en werk met een schildersbakje. Breng aan met een borstel of rol.
De coating die je aanlegt ter bescherming, is nadien overschilderbaar.
Titel : houtworm
Een antiek stuk op de kop getikt, maar die is ten prooi gevallen aan houtworm, dat is de larve van houtkevers.
Insert : foto’s kevers
De larve eet zich doorheen het hout, waarna het zich ontpopt. Dit proces kan jaren duren, maar eenmaal de pasgeworden kever uit het hout ontsnapt, is het hout vanbinnen structureel verzwakt.
De schade is hier nog gelukkig lokaal, het is deze lade die even behandeld moet worden.
Eerst is het zaak om opnieuw met een propere ondergrond te starten. De oude verf- en vernislaag mogen weg.
Om grondig te kunnen werken, komt een afbijtmiddel van pas. Bescherm je hier ook voldoende, en werk in een goed verluchte ruimte.
Breng aan in een voldoende dikke laag. Je ziet al vrij vlug dat het product begint te werken. Laat minstens vijftien minuten inwerken, en verwijder de verfresten met een schraper. Herhaal nog een keer indien nodig. Als alle verf is verwijderd, kuis je grondig op met een vochtige doek.
De ondergrond is klaar, tijd om de houtworm aan te pakken. Dit doe je zowel curatief als preventief, je gaat de mogelijke aanwezige houtworm doden, en een bescherming aanbrengen tegen mogelijke verdere aantasting.
Zo’n houtwormbehandeling kan je ofwel aanbrengen met een borstel, maar in de meeste gevallen heb je ook een pipetje waarmee je het product gaat injecteren. Gaatje per gaatje ga je dan te werk.
Als het product zijn tijd heeft gehad om te impregneren, kan je de gaatjes gaan opvullen, dit doe je met kneedbaar hout. Met dergelijke vulpasta kan je kleine gebreken wegwerken.
Titel : kleine herstellingen
Kies het juiste kleur van kneedbare pasta, en breng aan met een plamuurmes. Zo’n kneedbare vulpasta is ideaal om kleine reparaties of gebreken weg te werken. Het is flexibel, wat het makkelijk verwerkbaar maakt, maar tegelijkertijd versterkt met vezels, wat zorgt voor een stevige structuur na uitharding.
De pasta kan na uitharden heel minimaal verzakken, dit is normaal, dan breng je nog een tweede laagje aan.
Eenmaal opgedroogd, schuur je de ondergrond terug mooi egaal, en is het hout opnieuw klaar om het te gaan schilderen.
Met resthout van je wersktuk kan je ook een scheur gaan opvullen, zo heb eveneens geen kleurverschil. Naargelang de barst, vul je op met een spie of stukje resthout. Breng dan wat houtlijm aan, en duw zo veel als mogelijk in de scheur. Kort het stuk af. Daarna hoef je alleen nog de randen netjes op te schuren. Eenmaal de lijm is uitgehard, is je werkstuk netjes hersteld.
Grotere onvolkomenheden kan je ook in combinatie met wat resthout en kneedbaar hout repareren. Wederom, breng wat resthout op maat, vul op met wat houtpasta, en duw er het resthout in. Het overtollige product werk je weg, en na uitharding schuur je nogmaals op.
Naast kleine gaatjes, scheuren of barsten wegwerken, moet je soms ook grotere beschadigingen kunnen behandelen.
Titel : grotere beschadigingen
De hoek van deze kastdeur is beschadigd. Een nieuw stukje resthout gaan verlijmen is een optie, maar het is alvast minder werk om ook dit aan te pakken met een houtreparatiemiddel.
Verwijder het scharnier, en zorg dat je het product in een haakse hoek kan aanbrengen.
De pasta bestaat uit twee componenten die je mengt tot een homogene massa.
Breng het mengsel zo goed als mogelijk aan tot in de hoeken, en werk zo glad mogelijk af. Strijk goed af met je plamuurmes.
Op een horizontaal vlak kan je zo een herstelling aanbrengen van maximaal vier centimeter, op een verticaal vlak twee centimeter.
Na een droogtijd van een vijftal uur, kan je de herstelde plaats opschuren en later gaan verven.
Een ronde vorm herstellen, lukt eveneens, zoals bij deze beschadigde stoelpoot. Het principe van aanbrengen is dan hetzelfde. Bij het opschuren werk je dan proper af met flexibel schuurpapier omdat je zo de ronde vorm van de stoelpoot kan aanhouden.
Titel : vlugge reparatie
Een grotere scheur of barst herstellen, maar een snellere verwerkingstijd nodig ? Dan kan je nog terug grijpen naar een vulpasta voor diverse ondergronden zoals carrosserie, polyester oppervlakken en hout.
Je mengt de basis zorgvuldig met een verharder, tot je een effen kleur bekomt. Breng dan rechtstreeks aan, opnieuw met je plamuurmes. Vul goed op, en strijk zo glad mogelijk.
Het product verhardt zeer vlug. Verwerk dus niet meer dan nodig. Na een twintig tot dertig minuten is het al hard genoeg om het te schuren.
Hout herstellen is iets wat je niet mag afschrikken, er zijn makkelijke producten voorhanden die je als klusser helpen. Deze Tip zit er alweer op, maar voor meer advies kan je terecht op onze website en online magazine. Bedankt voor het kijken, en tot de volgende !

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.