Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Het zelfbouwhuis - aflevering 17

Plaatsing Z-profielen - Ep. 17 - In deze aflevering van 'Het zelfbouwhuis' worden de eerste Z-profielen geplaatst. Deze stalen afwerkboorden bepalen grotendeels de eigentijdse look van de woning.

Transciptie 

In de vorige aflevering werkten we verder aan de eerste verdieping. We metselden een aantal binnenmuren op en ook de gevelsteen aan de voorzijde werd vervangen.

 

 

 

 


In deze aflevering onderbreken we de metselwerken en worden de eerste Z-profielen geplaatst. Dit is een delicaat en moeilijk werk, en daarom kunnen we hierbij weinig besparen. We werken zo'n 8 uur mee met de aannemer. Tegen 40 euro per uur sparen we op die manier toch 320 euro uit.

 

 

 

 


Bij de renovatie van het huis kiezen we voor een moderne look. Met stalen afwerkboorden rond elke verdieping worden de strakke lijnen extra geaccentueerd.

 

 


Man 2
[Presentatie]

 

 


We willen natuurlijk dat onze profielen naadloos aansluiten op de rest van het gebouw. We namen daarvoor 2 maanden geleden al de maten.

Met de structuur en de grote lijnen van ons gelijkvloers uitgezet, en het dak op het eerste verdiep gegoten, konden we de opmetingen doen voor de stalen afwerkboorden.

In overleg met de architecte, werd alles berekend en doorgegeven aan de fabrikant.

 


Eens de profielen op maat gemaakt zijn, kunnen we beginnen aan de voormontage.

Voor ze effectief op de dakrand te leggen, overlopen de architecte en de fabrikant nog eens de plannen om te zien of alles correct is.

 


Met een smetkoord zetten we een paslijn uit, zodat we de profielen perfect evenwijdig hiermee aan het dak kunnen bevestigen.

We gaan nog snel eens met de borstel over de rand van het dak, zodat er geen steentjes of vuil onder de profielen zouden zitten.

 


De profielen zijn op maat gemaakt in een gespecialiseerd atelier. Maar voor ze gelakt kunnen worden, is het nodig om nog een keer te controleren of alles perfect op maat is.

Zo'n profiel weegt gemakkelijk 500 kilo, dus komt onze torenkraan ook hier goed van pas.

We heffen de profielen op met een speciale platenklem. Die gebruiken we niet bij de uiteindelijke plaatsing van de gelakte profielen, want dat zou de verf beschadigen.

 


Aan de hand van onze paslijn is het relatief gemakkelijk om de profielen perfect juist te leggen.

Eens ze goed liggen, boort de staalfabrikant de bevestigingsgaten in het dak al voor met een betonboor.

 


We willen uiteraard tot een perfect naadloos geheel komen, en daarom is het belangrijk om in deze fase van de plaatsing al heel secuur en zorgvuldig te werk te gaan. Dit zal het eindresultaat enkel ten goede komen.

 


Z-profielen hebben hun naam te danken aan de vorm, die gelijkenissen vertoont met de letter Z.

Die profielen bieden een goeie ondersteuning aan daken en wanden, maar worden in ons geval voornamelijk gebruikt als sierelement.

 


Met lange moeren kunnen we de bevestigingsplaatjes stevig in het beton verankeren.

Ook horizontaal moet alles perfect pas liggen, dus daarom gebruiken we waar nodig houten spieën om bij te regelen. Een werkje waarbij we perfect kunnen helpen.

 


Nu de boorden ter plekke liggen, kan alles nog eens nagemeten worden.

We gebruiken een lasermeter om te controleren of de profielen perfect evenwijdig liggen met de vloerpas.

 


Ze zitten nog niet volledig vast aan het dak, dus gebruiken we voorlopig enkele schoren en lijmklemmen om alles op zijn plaats te houden.

 

 


Vrouw 1
Vandaag hebben we geholpen bij het plaatsen van de Z-profielen. Dat zijn die stalen afwerkboorden die de look van ons gebouw bepalen.

We hebben ze vastgezet met klemmen. Daarna worden ze er weer afgehaald, en worden ze verder in het atelier bewerkt en aangepast waar nodig, en gelakt en gemetalliseerd.

En dan worden ze teruggebracht naar de werf om definitief te plaatsen. En daar kunnen we natuurlijk ook weer bij helpen.
Nu we de correctheid van de profielen gecontroleerd hebben en de nodige aanpassingen hebben genoteerd, kunnen we ze er weer afhalen voor de verdere bewerking.

Die profielen wegen behoorlijk wat, dus is het nodig om de kraanman wat te begeleiden bij het verplaatsen. Een helm is hierbij absoluut nodig voor de veiligheid.

 


De boorden gaan nu terug mee naar het atelier voor de finishing touch.

Ze zorgen voor een accentuering van de verdiepingen, en om dit nog wat extra cachet te geven – en ze te beschermen tegen roest, zullen ze geverfd worden met zwarte poederlak.

 


Terwijl we wachten op de afgewerkte profielen hoeft de bouw natuurlijk niet stil te liggen.

We doen verder met het metselwerk op de eerste verdieping en vernieuwen de gevelstenen van de voorgevel.

 


En ondertussen zorgt de staalfabrikant voor de verdere behandeling en afwerking van het staal.

 

 


Vrouw 2

(Charlotte)
Je ziet dat die profielen nu dus mooi zwart staan. Dus inderdaad, wat is daarmee gebeurd? Hoe hebben we dat gedaan?

Dat heeft verschillende dingen ondergaan. Ten eerste hebben we dat gezandstraald.

We hebben dat gezandstraald om dat zuiver te zetten. Daarna hebben we dat naar de metallisatie gebracht. Dus dat is gemetalliseerd om echt aan alle wind- en weersomstandigheden te voldoen.

Daarna hebben we dat een primer gegeven. En als laatste, zéér belangrijk, een 2-componentenlak. Die dus direct ook het kleur gaf, en nog eens een hele goeie bescherming is.

Mogelijks zal er nadien, als alles helemaal af is, nog eens een extra couche gegeven worden op de openstaande en blijvend zichtbare delen.
Om de profielen te bevestigen moeten we eerst een beschermende laag neopreen op de ondergrond leggen.

We snijden die vooraf al in stroken van de juiste breedte, zodat de plaatsing vlot kan gaan.

 


Deze rubberen band zorgt voor een goeie aansluiting tussen de profielen en de betonnen ondergrond, waardoor je koudebruggen reduceert.

We leggen de stroken mooi overlappend, zodat er geen onderbrekingen in de laag zijn.

 


Nu de banden geplaatst zijn, kunnen we de gelakte profielen op hun plaats leggen.

Dit moet heel voorzichtig gebeuren, zodat we de laklaag niet beschadigen.

Het vastschroeven gebeurt straks.

 


De bevestigingsgaten in de profielen zelf werden er voor het lakken al ingefreesd, om de laklaag bij de plaatsing zo weinig mogelijk te beschadigen.

 


Doordat alles vooraf grondig opgemeten en uitgepast werd, sluiten de profielen nu naadloos op elkaar aan.

Langsonder moeten we waar nodig nog uitspieën met stukjes staal, zodat de boorden perfect waterpas liggen.

 


De definitieve plaatsing gaat nu vrij vlot, door het uitgebreide voorbereidende werk.

Dit is sowieso iets dat beter aan de vakmensen overgelaten wordt. Ook de aannemer helpt mee om de installatie in goeie banen te leiden.

Zo'n profiel is nogal stroef en zwaar om te kunnen positioneren, dus een extra paar helpende handen kan zeker geen kwaad.

 


Alle truken helpen om de randen in een mooie egale lijn te plaatsen. Hier gebruiken ze een sergeant en een paar reststukjes hout. Een simpele en goedkope manier om de profielen in een perfecte rechte lijn te klemmen.

Eens de randen vastzitten aan het dak, mag deze klem natuurlijk weer weg.

 


Doordat deze profielen volledig afgestemd zijn op het gebouw en de voorziene afwerking, zien ze er iets anders uit dan de traditionele Z-profielen.

Deze stalen afwerkingsboorden zullen 21 cm uitsteken ten opzichte van de ramen, en dienen ook als frame voor de houten afwerkingslatjes die een deel van de gevel zullen bedekken.

 

 


Man 2
[Presentatie]
Bij dit werkje kan je als doe-het-zelver zeker een handje toesteken.

De gaten zijn al gepositioneerd, dus je hoeft enkel door te boren in de betonlaag.

Welke boor je hiervoor moet gebruiken, legt Hans ons uit.

 

 


Man 1

(Hans)
We vertrekken van het gat dat we willen maken. Dus als je een gat nodig hebt van 10 mm, bijvoorbeeld om een anker van 10 mm perfect te kunnen plaatsen, of een plug, dan neem je de boor, op 10 mm natuurlijk.

We nemen een steenboor, herkenbaar aan de rechte snijkant.


Man 1
We bevestigen die.


Man 1
Dus we gaan boren. Straks gaan we ook eens klopboren, maar eerst gewoon snijdend boren.

Dat wil zeggen dat we de boor gewoon laten draaien.


Man 1
Dus je zag bij dit gat: we hebben een heel mooie snede. Dat is een reden om snijdend te boren, dat je geen stukken eruit klopt.

Het gat is ook precies op de maat van hetgeen we nodig hebben. Dus de 10 mm van de boor is ook de 10 mm van het gat.

Natuurlijk, als je in een stuk steen boort waar zoals hier cementmortel achter zit, dan krijg je een probleem dat je er veel minder gemakkelijk door geraakt.

Daar is de klopfunctie dan wel interessant.


Man 1
Dus het hamertje naast de boor wijst erop dat we gaan kloppen. Dus een trillende beweging terwijl de draaiende beweging ook boort…

Zo.


Man 1
Dus je zag eerst en vooral bij het aanzetten van de boor die sprong.

Dus je moet meer druk zetten op de boor en naar de muur.

En je ziet ook rond het gat, door die springende beweging, is het moeilijker om de boor – of de boormachine zelfs – onder controle te houden.

En je ziet dat er wat meer stukken weg zijn.

Terwijl hier, zaten we met een perfect rond gat.


Vrouw 1
Dus voor steen is het allemaal geen probleem met zo'n boor, maar lukt dat voor beton ook?


Man 1
Het kan ook, maar sowieso de klopfunctie gebruiken.


Man 1
Dus met onze steenboor kunnen we ook perfect met de klopboorfunctie in gewapende beton boren. Maar er is een kans dat je vastloopt met de snijkant op wapeningsijzer.

Daarvoor is er ook een ander type boor, specifiek voor gewapend beton.

Dat heeft eigenlijk een kruiskop.

Als je dat een beetje vergelijkt hier… Dus je ziet dezelfde snijkant. Ook nog eens haaks erop zijn er andere snijvlakjes gemonteerd. En daarmee heb je een veel betere boormogelijkheid ook in de klopboorfunctie. Precies voor dat gewapend beton.


Man 1
De SDS opnameschacht werd ontwikkeld om een goeie grip te hebben tijdens het boren, dus tijdens de draaibeweging. En ook wat speling te geven te geven aan je boor tijdens de klopbeweging.
Hier is het aangewezen om de steenboor voor gewapend beton te gebruiken. En met de klopboorfunctie aan, gaat het maken van de gaten relatief snel.

 


Daarna plaats je betonankerbouten in de voorgeboorde gaten en klop je die aan met een hamer.

Hiermee krijg je een stevige verankering in je beton.

 

 


Man 1
Door het aanspannen van de moer… trekt het draadeinde zich omhoog… en gaat deze verbreding door dit stuk waardoor het uitzet.


Man 1
Dat is dan het resultaat.

Dus dit spant zich op in het boorgat.
Je moet enkel nog de moeren aandraaien met een slagmoersleutel en de bouten zitten muurvast.

 


We kunnen de profielen dus bevestigen met betonankerbouten, maar er is ook nog een andere optie.

 

 


Man 1
Wat doen we nu? We kunnen ook kiezen voor een chemische verankering.

Dat wil zeggen dat we een gewone draadstang gebruiken met een rondel en een moer erop.

Die zal in het gat zakken…

En het product, de chemische verankering, zorgt ervoor dat deze draadstang vast raakt in dat gat.

Belangrijk voor die verankering is wel dat het gat stofvrij is.

Is dat nu in een muur dat je boort, horizontaal, dan kan dat met een borsteltje. Het gat gewoon mooi proper maken.

Hier is dat verticaal in de grond, dus gaan we de lucht erin blazen dat het stof eruit komt.


Man 1
Zo.


Man 1
Het gat is proper, het kan gevuld worden.

Het product moet goed gemengd zijn, het is 2-componenten.


Man 1
We zien 2 componenten…

Dat bleek wordt grijs als het gemengd wordt.

We doen dat in het gat. We vullen van onder naar boven…


Man 1
Visuele inspectie of het vol zit… Ja.

En dan gaan we dit erin steken…


Vrouw 1
Waarom draai je?


Man 1
Ik draai zodat de massa die erin zit niet verstoord wordt en de schroefdraad eigenlijk maximaal gevuld wordt.


Man 1
Dat verhardt quasi meteen…

Het is hier nu warm… Je kan zien dat dat hier al hard wordt.


Man 1
Dus we wachten met het aanspannen van de moer totdat het 2 componenten-systeem volledig uitgehard is.

Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt dat een uurtje à 2 uurtjes.


Man 1
Het product mengt dankzij de spiraal in de spuitkop.

Natuurlijk, waar het samenkomt begint het uithardingsproces onmiddellijk.

Dus als je wil je werk goed voorbereiden, dan zorg je ervoor dat alle gaatjes al geboord zijn, ontstoft, en dat je klaar bent om alle draadeindes er meteen in te draaien.
Zo gezegd, zo gedaan.

We gaan meteen aan de slag om de profielen correct te bevestigen.

 

 

 

 


In deze aflevering bespaarden we 320 euro. Samen met het voorlopige totaal van 27.610 euro komt het gespaarde bedrag nu uit op 27.930 euro.

 

 

 

 


In de volgende aflevering gaan we verder met de opbouw van de eerste verdieping. De buitenste draagmuren worden gemetst en we leggen de verdiepingsvloer met potten en balken.

De wanden die we behouden, injecteren we tegen opstijgend vocht.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Het Zelfbouwhuis

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.