Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK ZELF EEN PLANTENREK

We maken een bloempottenrek geïnspireerd op Scandinavisch design. We leren hoe je meubelpanelen netjes afwerkt en een stevig rek maakt uit hout.

Transciptie 

In deze aflevering maken we een plantenrek, dat gemaakt is uit dennenhouten staanders en gemelamineerde spaanplaten. Het rek heeft 3 niveaus waar we dan planten kunnen opzetten. Hoe je deze constructie maakt, dat zie je nu.

Om het hout te verzagen gebruiken we een rugzaag. Maar uiteraard kun je het materiaal ook op maat laten verzagen in een doe-het-zelfzaak. De afmetingen zetten we over met een plooimeter. Alle houten onderdelen krijgen nog een schuurbeurt voor een fijner resultaat. De staanders en latten krijgen aan elke boven- en onderkant een ronde afwerking. Voor de afwerking van deze ronding gebruiken we een simpele flessendop. Voor de montage van de houten basisstructuur gebruiken we moerbouten.
Er moeten enkele gaten geboord worden met een vlinderboor. Om telkens zeker te zijn van een rechte boring, wordt de elektrische boormachine bevestigd in een kolomboor. Voor de montage van het houten frame wordt een PU-lijm gebruikt en enkele zelftrekkende schroeven. De melanine draagplanken zijn op maat verzaagd, waardoor aan sommige zijden van elke plaat de kernstructuur van het hout zichtbaar is. Met behulp van een melaninelint en een oud strijkijzer werken we deze boorden af. Eenmaal de melanineboorden vastgekleefd zijn op de draagplanken, werken we de opstaande boorden nog weg met een houtvijl.
Op de houten latten zetten we eerst de afmetingen over waar later nog geboord moet worden. Als voorbereiding op het zagen is het handig om ook de voor- en achterkant van de houten balk af te tekenen. Zo kan je tijdens het zagen steeds controleren of je zaagsnede wel recht is. Voor het inzetten van de zaag op de afgetekende lijn, houd je het zaagblad in balans tegen de nagel van je vinger. Klem de werkstukken altijd stevig vast.
Voor de constructie van de basisstructuur zijn er per lengte telkens 2 houten balken van dezelfde afmeting. Leg de balken van gelijke lengte daarom perfect naast elkaar en klem ze vast. Dan kan je de positie van de boorgaten meteen doortrekken op beide balken.
De gaten worden uitgeboord met een kolomboor. Ondersteun de werkstukken met enkele balkjes, zodat ze op gelijke hoogte liggen met de sokkel van de kolomboor. Vooraleer je begint te boren, controleer je het best nog even op een testbalkje of de diepte van de kolomboor wel correct is ingesteld. Houd er wel rekening mee dat de gaten in de staanders slechts 15 millimeter diep moeten worden geboord, terwijl de kleinere draaglatten dan weer volledig moeten worden doorgeboord.
Om de centerpositie van iedere draaglat te bepalen, teken je eerst de dikte van zo’n draaglat over op een andere. De hoekpunten verbind je dan met elkaar. Het snijpunt van beide lijnen vormt dan precies het middelpunt waar later de boor in gezet kan worden. Deze kleinere draaglatten boren we dan volledig uit.
Elke draaglat krijgt nog een halve boring. Deze halve uitboring dient om de draaglat precies te doen passen op de rondhouten verbindingsstukken van het later te monteren frame. Klem de draaglatten van gelijke afmetingen aan elkaar vast. Zet de juiste afmeting over en boor opnieuw uit. Leg wat hout onder het werkstuk zodat je bij het uitboren niet het risico loopt met de boorknop de sokkel van de kolomboor te raken.
De staanders en draaglatten krijgen een ronde afwerking. Teken met een simpele flessendop deze ronding over.
De uitgezaagde rondingen schuren we met de hand nog eens op.
Of je kan er uiteraard ook vlug even langs gaan met de schuurmachine.

Dus deze lange staanders gaan we nu ook nog even opschuren aan de zijkanten. Het gemakkelijkst is om, zoals ik hier nu heb voorgetoond, een balkje te klemmen op je werkbank. Dan kun je de latten ertegen schuiven. En dan kun je wanneer je schuurt een druk naar beneden en een druk voorwaarts uitoefenen. Dan krijg je een mooi egale, uitgevlakte zijkant. Dat ga ik nu even voortonen.

De houten staanders worden later aan elkaar bevestigd met een moerbout. Klem de staanders per soort vast en teken de juiste positie van het boorgat af. Doordat de staanders per soort zijn vastgeklemd, boor je het boorgat telkens op precies dezelfde afstand af voor elke staander. Elke draaglat boren we aan de onderkant ook nog even voor om de montage van de draagplanken te vergemakkelijken. Een tweetal boringen is voldoende.
De staanders zijn nu klaar om er het houten frame mee te maken. Vul de boorgaten met PU-lijm. Deze lijmsoort werkt heel vlug. Na een 15-tal minuten is hij al droog. Bevestig het rondhout in de staander en druk even goed aan.
Leg de staander vast op de werkbank.
Vul de andere staander eveneens met de PU-lijm en bevestig opnieuw aan de rondhouten verbindingsstukken. Met een houten blokje en een hamer klop je het frame nogmaals stevig vast. Of gebruik er eventueel enkele lijmklemmen voor.
Het tweede frame bevestig je op identiek dezelfde manier. Alleen schuif je nu de draaglatten over de rondhouten verbindingsstukken. Dit doe je uiteraard nog vóór het bevestigen van de tweede staander.
Leg het kleinere frame op zijn zijkant vast op de werkbank. Schuif het andere frame erin.
Bevestig nu de moerbouten overeenkomstig de voorgeboorde gaten in het hout. Zet vast met de bijhorende schroef.
De gemelamineerde draagplanken kunnen nu afgewerkt worden. Waar de platen verzaagd zijn, is de kernstructuur zichtbaar. Dat werken we weg met een melaninelint dat erop gekleefd wordt met een oud strijkijzer. Neem per boord een stuk dat een aantal centimeter langer is. Warm het strijkijzer op en begin eraan. Druk het strijkijzer telkens goed naar beneden terwijl je een voorwaartse beweging maakt.
Egaliseer en koel het lint af door er met een gewoon blokje hout over te strijken.
Met een houtvijl werk je de opstaande randen vervolgens weg. Houd de vijl een beetje schuin en duw de melanineboord zijdelings weg. Voor een fijne afwerking schuur je de rand nog even zachtjes op.
Het houten frame ligt nog steeds op zijn zijkant op de werkbank. Schuif de draagplanken in de basisstructuur en schroef ze vast op de latten.

Ziezo, dit plantenrekje is af. Het enige wat er nu nog aan ontbreekt, zijn enkele planten.

Wil je het houten frame nog verstevigen, creëer dan een rugzijde die voor extra stevigheid zal zorgen. Bevestig een andere houten plaat aan de achterkant van het plantenrekje en schroef vast aan de staanders. Let erop dat de rugzijde niet verder uitsteekt dan de staander tijdens het vastschroeven.
Je kan ervoor kiezen om het hout onbewerkt te laten. Maar met een kleurloze behandeling zal het hout uiteindelijk veel duurzamer zijn.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.