Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK JE EIGEN GEREEDSCHAPSBORD

Een ordelijke werkplaats is essentieel om goed te kunnen klussen. Geef je materiaal een vaste plek. Dat lukt het best met een gereedschapsrek of een materiaalbord. Elk stuk heeft er zijn vaste plaats, je ziet meteen of er een stuk ontbreekt. Uiteraard maak je zo'n gereedschapsbord zelf, dan kun je het helemaal aanpassen aan je eigen collectie werkmateriaal. Koop je een nieuw stuk, dan maak je gewoon wat extra plaats.

Transciptie 

Intro
Je werkplaats net houden is niet altijd makkelijk. Wij tonen in deze aflevering het goede voorbeeld en maken zelf een gereedschapsrek.
01'07"
Starten doen we met de legplanken. Hierbij zorgen we dat we 18 millimeter voorzien om de legplank op het rek te bevestigen
01'36"
Voor deze klus gebruiken we een hamer, nagels zonder kop, een lat van 18 millimeter en wat lijm.
02'03"
We lijmen een lat van 16 op 18 millimeter op de rand van onze plank en hameren deze vast met enkele nagels zonder kop.
2'38"
Daarna doen we hetzelfde met de tweede plank.
2'59"


3'26"
De lat is op maat gezaagd en komt net aan de rand van onze legplank. De precieze maten kan je terugvinden op het bouwplan. Ook deze wordt met nagels zonder kop vastgeklemd.
3'44"
Maak enkele van deze legplanken. Je kan deze nadien op maat verzagen en eventueel een reststuk bewaren. Een nieuwe inrichting op je rek is dan snel gemaakt.
4'50"


6'15"


6'53"
De latten werden reeds op maat gezaagd en kunnen nu aan elkaar.
7'02"


7'27"
Eens recht, wordt de onderste plank bevestigd op de eerste basisplank met lijm en twee nagels.
7'40"


8'00"
Alle latten worden op dezelfde manier en met dezelfde spatie op de eerst basisplank gelijmd en genageld. De lengte van die plank werd zo gemeten dat we precies bovenaan eindigen.
9'37"


9'50"
Draai je werkstuk voorzichtig zodat je niets forceert. Dan kunnen we het andere deel van het rek aan elkaar bevestigen.
10'03"
Aangezien de planken aan de andere kant reeds bevestigd zijn, kunnen we dit aan deze kant in één keer doen.

Plaats daarom op alle verbindingsstukken wat lijm en schuif alle planken op hun plaats. Meet alles af met je afstandslatten en nagel elke plank vast.
10'47"


11'07"
Om deze te bevestigen hebben we het rek omgedraaid en aangeduid waar de lat moet komen. Deze wordt opnieuw vastgelijmd en genageld.
11'26"


12'04"
De afgetekende lijn trekken we verder met een winkelhaak. Daarna kunnen beide latten op maat gezaagd worden.
12'29"


13'23"
Gebruik bij het zagen gehoor- en gezichtsbescherming. Volg de geleider en gebruik een hulpstuk om de plank te begeleiden.
13'41"


14'32"
Hiervoor je gebruik je een waterpas, enkele pluggen en schroeven, een potlood, een accuboormachine en een klopboormachine.
15'01"


15'09"
Boor de gaten telkens een 20-tal centimeter van elkaar.
15'21"


16'11"
De bovenste lat wordt eerst met houtlijm op het rek bevestigd. Daarna schroeven we dit vast.
18'34"
Hou de lat precies op de lijn en boor met een boormachine licht in door de voorgeboorde gaten van de plank. Op die manier weet je exact waar je moet boren.
19'10"
Met de klopboor op hamerstand, boren we de gaten nu in. Met een vuilblik kan je het meeste stof opvangen.
19'27"
Hamer de pluggen nu op hun plaats en bevestigen de twee latten met een schroef.
20:00-20:10
Het rek haakt vanzelf achter de bevestiging en blijft stevig op zijn plaats hangen.
20:11-20:26
Tijd om de planken om het gereedschap aan op te hangen verder te maken. Ze zijn ondertussen droog, dus nemen we de lijmklemmen weg.
20:26-20:44


20:45-21:36
Neem het gereedschap erbij waarvoor je de legplank wil maken, in dit geval de schroevendraaiers. Leg ze al een keer uit en zorg voor een gelijke afstand tussen twee schroevendraaiers. Dit geeft het mooiste resultaat. Duidt het uiteinde van het plaatje aan. Duidt ook al aan waar de schroevendraaiers precies komen. Zaag dan het plaatje op maat. Met de kapzaag heb je een mooie rechte snede. De randen van het mdf zijn scherp. Breek dus de hoekjes door te schuren.
21:37-22:20
Boor nu de gaatjes waar de schroevendraaiers straks door komen. Pas alles er al eens in en we kiezen al meteen een plaats uit voor ons eerste plaatje.
22:22-22:45
De tweede gereedschapshouder maken we op maat van onze tangen. Ook hier leg je de tangen even uit en duid je aan waar je een opening moet boren.
22:46-23:50
Deze keer hebben we een grotere opening nodig. Die kan je maken met een potboor, een speedboor, een klokboor of een slangenboor. Wij kiezen hier voor een potboor. Eens je met het puntje van je boor door je plank bent, ga je langs de onderkant verder. Hierdoor voorkom je dat het hout splintert. We passen de tangen er in en ook deze is klaar om in gebruik te nemen.
23:50-24:22


24:23-24:49
Ook voor de beitels gaan we weer op dezelfde manier te werk. Heb je thuis een afkortzaag, dan kan je ook die gebruiken in plaats van je kapzaag om de blokjes af te korten. Dat is minstens even recht en een pak sneller.
24:54-25:30
Voor de beitels gebruiken we in plaats van de potboor de klokboor, maar het principe blijft hetzelfde. Je moet weer doorboren tot je boor door het blokje komt, je blokje omdraaien en langs de andere kant verder gaan. De beitels hebben ook hun vaste plek gekregen, tijd om onze zagen op te hangen.
25:35-26:13
Daarvoor maken we een aantal kleinere blokjes waarin we deuvels gaan steken. Zaag eerst een aantal blokjes op maat. Dit kan je gerust in serie zagen met de afkortzaag. De blokjes waar de houtzagen aankomen, maak je wel wat korter, zo steken ze niet uit voor de rest van het materiaal.
26:14-26:50
Duid het midden aan van de voorkant van het blokje. Hier komt straks de deuvel in, dus boren we op dat punt in. Met wat lijm brengen we de deuvel op zijn plaats en eens die droog is, kunnen ook de zagen aan de kant.
26:53-27:23
De ijzerzaag kunnen we jammer genoeg niet op dezelfde manier ophangen. Daarom maken we daar een systeem voor waar er een deuvel bovenaan in past. Door die twee blokjes op een gepaste afstand van elkaar te hangen, zit ook onze ijzerzaag veilig opgeborgen.
27:24-27:53
Nu de hamers nog. Hiervoor nemen we een grotere diameter op onze klokboor. We zagen het gat nu zo zodat er vooraan het blokje een opening blijft. Op die manier kan je de hamers nog vlot in en uit het systeem nemen. We kunnen ze zelfs helemaal bovenaan het bord plaatsen.
27:54-28:13
Ook de vijlen krijgen nu hun eigen ophangblokje, net als de rest van de tangen.
28:14-29:20
De sleutels hangen we, net als onze zaag daarstraks, weer op met deuvels. Hier teken je weer af waar ze precies moeten komen. Werk hier wel onder een lichte hoek, zo vallen de sleutels straks niet. Druip wat lijm in de gaatjes en steek de deuvel op zijn plaats. Je klopt de deuvels nog het best eens aan, zodat ze mooi op dezelfde hoogte zitten. Kies een mooi plekje uit om je sleutels te hangen en hang ze aan hun haakje. Als je dit op volgorde doet, vind je een pak sneller de passende sleutel.
29:22-31:09

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.