Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK ZELF EEN POPPENHUISJE

In deze aflevering gaan we een huisje maken waarin je je doopsuikers kan presenteren. Wanneer het kindje wat groter is, kan je het huisje ook als poppenhuis gebruiken.

Transciptie 

In deze aflevering gaan we een huisje maken waarin je je doopsuikers kan presenteren. Wanneer het kindje wat groter is, kan je het huisje ook als poppenhuis gebruiken.
Bij deze klus gebruik je een rolmeter een potlood en een winkelhaak, een schroefboormachine met een boor met een diameter gelijk aan je deuvels, deuvels van 6mm, houtlijm, een decoupeerzaag met een zaagblad voor hardhout, een zwijhaak een rugzaag, schilderstape en schuurpapier.
We gebruiken voor het werkstuk timmerplaten die we op maat hebben laten zagen in de doe-het-zelf.
Bij de keuze van je hout, heb je enkele opties. Je kan kiezen voor zachthout. Dit is een goedkopere soort afkomstig van naaldbomen. Hardhout, afkomstig van loofbomen, is dan weer duurzamer maar ook duurder. Als laatste heb je samengesteld plaatmateriaal zoals OSB, multiplex of MDF. Doordat bij deze platen ook de resten van het hout gebruikt worden, zijn die vaak goedkoper maar bepaalde soorten hebben ook voordelige eigenschappen, zoals hun gewicht of stevigheid.
Voor ons werkstuk hebben we gekozen voor beuk omdat dit is een splintervrij en geurloos hardhout is, zonder gifstoffen en dus perfect geschikt voor speelgoed.
Tijdens je klus kan je best gebruik maken van een goed scherp potlood. Snijdt deze bij met een scherp beitel. Werk steeds weg van jezelf en draai je potlood regelmatig om. Wrijf de punt van het potlood over een stuk schuurpapier om ook deze scherp te maken.
Start met alles op maat te zagen. Meet eerst de maat die je nodig hebt af en trek de lijn dan door met je winkelhaak. Door het handvat tegen je lat te leggen, kan je perfect haaks een lijn trekken. Trek de lijn ook door naar de zijkanten, zo kan je duidelijk zien waar je zaag moet komen.
Bij het zagen kies je best voor de rugzaag. Door de versterkte rug, zaagt die iets rechter. Een hulpstuk om je plank op zijn plaats te houden, maakt het makkelijker werken.
Het reststuk van je plank kan je gebruiken voor je volgende stuk. Let wel op, meet niet af aan de kant waar je gezaagd hebt, maar aan de andere zijde. Dan ben je zeker dat die recht is. Teken opnieuw af met een winkelhaak.
Je kan het jezelf ook makkelijker maken, door een decoupeerzaag te gebruiken.
In het ontwerp van het huis zitten een aantal hoeken, die we in verstek zullen moeten maken. Naast de hoeken van 45°, hebben we ook een kleinere hoek. Bij deze hoek moeten we de helft van 45°, dus 22,5° gebruiken. Op die manier zal het verstek mooi aansluiten.
Met het handvat van de winkelhaak kan je snel een hoek van 45° aftekenen op je plank. Daarna teken je de lijnen door op de voor- en achterzijde. Om makkelijk te werken, klem je je plank goed vast. Met de handzaag kan je de plank nu op maat zagen. Doordat de plank te breed is en onze rugzaag niet door de plank kan, gebruiken we hier een Sint-Jozephzaag.
Oneffenheden kan je met een rasp bijwerken.
Leg na het zagen je werkstuk al even goed, om na te gaan of je hoeken mooi zullen passen.
Daarna kan je alles opschuren. Vergeet hierbij ook niet alle randen van je planken te breken.
Stof met een vochtige doek je planken af en laat drogen.
Bescherm je werkbank met kranten of plastiek...Leg daar bovenop enkele latjes waarop je je planken kan plaatsen. Zo kan je makkelijker bij de randjes en kan je netjes werken.
Voor we starten met de schilderwerken, bepalen we eerst nog waar de deuvels zullen komen. Omdat houtlijm niet goed hecht op verf of vernis, plakken we die stukken af met schilderstape.
De tape kan je waar nodig met een cuttermes bijsnijden.
Tijd om te vernissen. We gebruiken een geurloze vernis op waterbasis, geschikt voor kinderspeelgoed.
Roer de vernis goed op en giet een kleine hoeveelheid in je verfbakje.
Gebruik bij het vernissen een verfrol, geschikt voor vernis. Dat werkt niet alleen sneller dan een borstel, maar je zal een egaler resultaat hebben met minder verspilling. Werk steeds in de richting van de nerf.
Vergeet uiteraard ook de kopse kanten van je hout niet.
Breng na het drogen van de eerste laag nog een tweede en eventueel ook een derde laag aan.
Eens alles droog is kan je de tape verwijderen. Duidt daarna aan waar je de deuvels zal plaatsen. Trek hierbij eerst een lijn over de breedte van je plank. Kruis daarna de lijn, waar je een deuvel zal plaatsen.
Bepaal de diepte van de deuvel en zet die maat over op je boorkop met wat schilderstape. Zo weet je meteen hoe diep je mag boren.
Boor alle deuvelgaten.
Gebruik je deuvelpin om de gaten over te brengen op de kopse kanten van je tweede plank. Meet de resterende deuvellengte af op je boorkop en plaats opnieuw wat tape.
Teken eventueel met wat potlood het boorpunt wat beter af en boor je deuvelgaten.
We plaatsen ons hulpstuk om zeker te zijn dat we in een hoek van 90° werken.
Plaats alle planken op de juiste plaats en start dan met lijmen. Doe wat lijm in de boorgaten en op je lijmvlak. Breng ook aan de andere zijde lijm aan. Plaats de deuvels en verbindt je planken aan elkaar.
Sla de verbinding waar nodig vast met een houten hamer.
Controleer ook regelmatig of alles haaks is.
Bij de dakverbinding, waar we in verstek werken, hou je je boor loodrecht op het zaagvlak om zeker.
Plaats je deuvelpinnen en breng je gat over naar de andere plank en boor ook daar je deuvelgaten.
Lijm nu de verbinding met de deuvels aan elkaar.
Eens dit droog is, kan je het verbinden met de rest van het huis.
Bij de hoeken van 45° zijn de deuvels iets te lang. Je kan dit oplossen door een deuvelstok met de juiste diameter op maat te zagen.
Verbindt met deze deuvels je dakconstructie.
Als die droog is, kan je hem verbinden met je huis. Gebruik ook hier een deuvelstok om een deuvel op maat te maken. Zet met deuvelpinnen de maat over. Lijm daarna alles vast.
Met een riem kan je het volledige huisje nu samenklemmen. Plaats eventueel op de hoek van het dak een hulpstuk om de hoek af te ronden.
Eens de lijm droog is, kan je beginnen aan de achterwand van het poppenhuisje.
Plaats het huis op een stuk hardboard. Teken daarna alle kamers af. Verbind de kamers met elkaar zodat je de omtrek van het huis hebt.
Om de hardboard te bevestigen zijn de binnenste planken, ook deze onderaan, iets minder breed dan die aan de buitenzijde. Reken onderaan dus nog de dikte van een plank bij op je hardboard.
Maak de werkbank vrij en zaag je hardboard op maat.
Controleer of je hardboard de juiste maat heeft en teken waar nodig opnieuw je kamers af.
Die kamers kan je decoreren. Breng eerste een primer aan zodat je verf goed hecht en je een egaal resultaat krijgt.
Tape kamer per kamer af met wat schilderstape en schilder ze kamers in een kleur naar keuze.
Verwijder na het verven de tape.
Breng indien nodig nog een tweede laag aan.
Je kan je kamer ook behangen met een leuk patroon.
Breng met een rolletje wat houtlijm op je kamer aan. Plaats het papier met een print naar keuze en druk goed aan. Werk de luchtbellen weg met een bankkaart. Snij het overtollige papier weg met een breekmes. Werk verder tot je de volledige kamer hebt behangen.
Je kan ook behangen met een foto. Print deze uit op een blad papier en bevestig opnieuw met houtlijm.
Wanneer alles droog is, kan je de achterwand aan het huis bevestigen.
Leg de hardboard op de achterkant van het huis en bevestig deze met een aantal nagels zonder kop op de binnenste planken. Een tang kan je helpen de nagels op hun plaats te houden. Zorg dat deze goed ingewerkt zitten, zodat je hier niet aan kan haperen.
Om deze vast te zetten kan gebruik je best een paar nagels dit gaat vrij gemakkelijk maar om te voormken dat je op je vingers slaat gebruik je hier een bek tang of andere, om je nagel in te kloppen met een timmerhamer.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.