Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Tuin zomerklaar maken

Jean voelt de lente kriebelen en geeft ons nuttige tips om de tuin zomerklaar te maken.

Transciptie 

00:01 – 00:21


Man 1
Met dit weer is het gewoon niet mogelijk om binnen te blijven zitten; je moét gewoon de tuin in en overal waar je om je heen kijkt zie je ook mensen aan het werk in hun tuintjes. De tuin moet voorbereid worden op de zomer, want onthoud: ieder uur dat je nu – in april – in de tuin werkt, dat is in de zomer minstens drie uur uitgespaard, dus ga er maar eens goed tegenaan!
00:21 – 00:31


Man 1
Ik ga beginnen met het snoeien van grassen, daarna ga ik het terras en de oprit proper maken, ik ga de border opschonen en ten slotte nemen we het gazon onder handen. Aan het werk!
00:32 – 01:05


Man 1
De dorre grassen moet je echt bijknippen voor de graspol weer begint te groeien. Voor het fijne werk gebruik ik een goede heggenschaar, waarmee we de pollen mooi rond kunnen maken. Je ziet dat er al een aantal stengels aan het uitschieten zijn. Het is niet erg om die door te knippen. Ik ben hier al aan de late kant, maar dit wordt gegarandeerd opnieuw een mooie graspol. Na het snoeien is het aan te raden hen wat meststof voor grassen en bamboe te geven. Daar zal de plant je dankbaar voor zijn.
01:11 – 01:22


Man 1
Dit is prima materiaal om mee te verwerken in de composthoop. Je weet dat je in een composthoop dorre en groene lagen moet afwisselen. Dus verbrand dit dorre gras niet of gooi het niet weg, maar houd het voor bij het compost.
01:25 – 02:13


Man 1
Ons huisje en ons terras hier zijn echt nog iets uit de seventies, toen ik nog een jonge kerel was. In die tijd had je nog van die typische Silex-stenen, zoals je hier ziet. Er is maar één probleem: in de voegen gaat allerlei onkruid groeien, en ook mossen en zo. Nu kun je dit natuurlijk chemisch te lijf gaan, maar ondertussen weet je misschien al dat ik eerder van de mechanische aanpak houd; dat is nog altijd de beste bestrijding. Nu kun je de voegen uitkrabben met zo’n handige kleine voegenkrabber, maar dan moet je op je knieën gaan zitten. Dat is een beetje vervelend voor de rug. Dit hier is een veel handigere oplossing: een voegenborstel met koperen draadjes en met een scherp pinnetje om nog eens extra door de voegen te gaan. En hiermee gaan we dus beginnen om ons terras proper te maken.
02:45 – 03:04


Man 1
Kijk, waarschijnlijk heb je al gezien dat dit geen gewone borstel is. Het is een bijzondere borstel waarbij de haartjes ingeplant staan zoals de haren op een elektrische tandenborstel – een beetje zigzag. Zo kun je echt niets overslaan maar neem je in één veegbeweging alles mee. Handig!
03:09 – 03:40


Man 1
Dit zijn zuilfruitboompjes: appels, peren, ook kersen en pruimen die in zuilvorm groeien en die je praktisch niet hoeft te snoeien. Het is dus ideaal om er om de halve meter eentje te zetten en zo een fruithaag te creëren. Die zal naast mijn nieuwe siermoestuin komen te liggen. Maar waar die moet komen zitten er nu nog graszoden en een hele hoop mos, en die ga ik weghakken. Een speciale hak die daarvoor goed dient is deze zware schoffel hier.
03:50 – 04:05


Man 1
En dit hier is eveneens prima materiaal voor op de composthoop. Met deze hak kun je de zoden eraf doen zonder al te veel zand mee te nemen; het is echt een handig ding waar je altijd achteruit mee werkt.
04:16 – 04:54


Man 1
Ja, zoals ik al zei: echt een handige schoffel, en ook helemaal niet zwaar! Je kunt er niet alleen gazonzoden mee verwijderen, maar je kunt hem ook gebruiken voor iets waar dit eigenlijk niet voor gemaakt is, maar toch heel goed voor kan dienen: het verwijderen van vuil, zand, onkruid enzovoort dat aan de rand van de oprit groeit, en dat in één beweging. Weet je, als je het hiermee doet, dan kun je ’s avonds tegen je vrouw zeggen: “ik heb de hele dag aan de oprit gewerkt”, terwijl het maar een halfuurtje geduurd heeft, en ze gaat je nog geloven ook!
05:06 – 05:53


Man 1
Ja, nu is het ook hoog tijd om de border op te schonen. Dit hier is een bloemenborder met wat bloeiende alliumbollen, en dan nog wat dahlia’s erbij,… Heel mooi zolang de zomer duurt. Als je er in de herfst een uurtje aan werkt, dan bespaar je je in de zomer vele uren werk. Ik had vorig jaar al een beetje bodembedekking gelegd met wat cacaodoppen en een beetje boomschors, dus valt het onkruid nog wel mee, maar ik heb niet echt een overzicht, want in de winter heb ik alles laten staan, en dat is ook goed! Want kleine, nuttige diertjes verschuilen zich tussen het dorre gras, en dat beschermt de bodem van de border tegen de strenge vorst. Het eerste dat we nu gaan doen is wat bijknippen, en het dorre eruit halen zodat we min of meer een overzicht krijgen, en dan beginnen we op de grond. Beginnen maar!
06:00 – 06:38


Man 1
En kijk, dit hier is mijn winterbescherming voor dahlia’s en voor wat alliums die wat vroeg bloeiden, en het heeft goed gewerkt. Want kijk, wat er naar boven komt: mijn reuzenajuinen! Dahlia’s hoef je niet weg te halen, die kan je in de winter laten zitten, op voorwaarde tenminste dat je ze beschermt. Ik doe dat met wat fijn sprokkelhout. Dat houdt een luchtlaag vast en op die manier bevriest de ondergrond niet en kunnen de dahlia’s het jaar daarna weer mooi bloeien.
06:54 – 07:09


Man 1
Je ziet dat ik niet echt langs de grond hark; ik houd de hark zo’n tien centimeter hoog doorheen de border, en zo neem ik alles wat afgeknipt is en los ligt mee, en krijg ik al een beter zicht op de planten die er staan.
07:13 – 07:52


Man 1
Ziezo! Nu heb ik echt een mooi overzicht van waar de jonge plantjes omhoog komen. De stengels van vorig jaar laat ik nog een twintigtal centimeter hoog staan; zo kun je je niet vergissen en er bijvoorbeeld per ongeluk op lopen, en beschadig je de jonge kiemen ook niet. Ik merk dat hier, van achter de rand, wat klimop begint door te dringen. Dat mag absoluut niet! Klimop is de grootste vijand van iedere border. Ik zou bijna zeggen: klimop is een vijand voor elke tuin, maar daar zal niet iedereen mee akkoord zijn. Maar in ieder geval: uit mijn border moet hij weg blijven! Dus ik zal hem hier afkappen. Dat doe je het best met een stevige schop.
07:57 – 09:07


Man 1
Zo. En nu gewoon rustig doorheen de border gaan… Of kruipen; zoals je maar wilt… en goed kijken waar de kiempjes uit komen. Kijk, dit hier is een grasje, dit moet eruit. Je ziet de bedekking van vorig jaar nog heel goed, de bladeren en de schors. Die hebben best goed hun werk gedaan. Hier en daar staat een beetje onkruid maar dat haal ik er nu toch uit. Ha hier, kijk! Dit is duidelijk geen onkruid. Dit zijn borderplanten die nu al omhoog komen. Kijk, hier ook al… Zo krijg ik echt een goed overzicht. Ik geef toe: het is een beetje prutswerk om zo’n border van vijf op twee meter te doorlopen. Groot is dat niet, maar toch ben je er algauw anderhalf uur mee bezig. Maar de beloning zal groot zijn en je zult hier veel genot van hebben vanaf ongeveer mei, en dat tot eind oktober! Op dat moment geraken de herfstbloeiers uitgebloeid. Een vaste plantenborder is zeker en vast de moeite, én terug in de mode! En waarom zou je het niet proberen? Maar maak hem toch maar niet te groot; zo blijft hij beheersbaar. Voilà, hier komt al een akelei uit… Hier nog eentje…
09:20 – 11:00


Man 1
In april is het ook hoog tijd om je gazon te verzorgen. En zeg nu zelf: een plant waar je alle dagen over mag lopen, waar de kinderen en de hond op mogen stoeien en die daar nog eens tegen kan ook, die moet je wel goed verzorgen. En je gazon goed verzorgen, dat begint bij goed maaien. Voilà, even de bak eraf halen. Wat er van het gazon af komt, daar zijn de kippen altijd dankbaar voor. Dan kunnen ze lekker scharrelen. [Roept kippen] Allez kom, kom!

En dan is het heel belangrijk om de hoogte in te stellen. Als je het voor de eerste keer begint te maaien, maai het dan niet te kort, want dan werk je alleen maar mosgroei in de hand. Zorg ervoor dat je op stand twee werkt of misschien stand drie. Dan is het een centimeter of drie langer. Dat doen we hier, met deze optie, in één handomdraai. Je kunt met deze machine ook mulchen, dan heb je helemaal géén afval en vooral bij plaatsen met een groot gazon is dat weleens handig. Dan wordt het gemaaide gras eigenlijk heel fijn gemalen door de machine zelf. Het gaat dan niet in een opvangbak, want die ga ik er zelfs niet aan hangen, maar in de plaats daarvan komt dit handige slotje. Het gemulchte gras mag je dan gewoon laten liggen, want dat dient als meststof. Kijk, dit schuif je er gewoon in… Voilà, en zo is het klaar om te gaan mulchen. Nu heb ik gemerkt dat er hier en daar op mijn grasveldje… – een gazon kan ik het nog niet noemen, want zover is het nog niet – …maar ik heb dus gezien dat er hier en daar plukjes mos zijn. Vooral langs de kruidenbak. En het lijkt me verstandig om daar eerst even dat mos uit te kammen.
11:02 – 11:36


Man 1
Verluchten – sommigen noemen dat ‘verticuteren’ – kun je met een eenvoudige verticuteerhark. Dat is ook zo’n toestel waarmee je door achteruit te werken net goed vooruit geraakt! Waarom gebruik ik geen machine? Wel, mijn gazon is niet zo groot, en de kwaliteit ervan is vrij goed, er zit nog weinig mos tussen, dus als ik hier even een kwartiertje werk is de klus geklaard. Daar hoef je geen machine voor te huren. Gewoon met de hark trekken dus. Zie je, daar begint het mos, en ik trek er gewoon met de hark doorheen. Zo verlucht ik het gras.
11:39 – 11:40


Man 1
Zie je…
11:43 – 11:55


Man 1
Het ziet er niet echt mooi uit nadat je eroverheen gerold hebt – je zult veel blote grond zien – maar het gras gaat nu veel beter uitwortelen en het mos zal verdwijnen. Het kan dus echt geen kwaad om dit ieder jaar eens te doen, hé.
12:05 – 12:19


Man 1
Voilà, deze scherpe tanden trekken gewoon door het gras, verluchten het en nemen ook een gedeelte van het mos mee. Dan kun je er compost bij doen, gaan bijzaaien, enzovoort… Maar dat is voor een volgende keer!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.