Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Elektriciteit zelf plaatsen 2

Roger - Je elektriciteitswerken kan je grotendeels zelf doen, zeker de simpelere klussen zoals het plaatsen van de elektriciteitskabels. Daardoor kan je heel wat besparen. Moeilijk is het ook niet, en al zeker niet als Roger je uitlegt wat je allemaal kan doen. Hoe je het precies aanpakt, zie je in deze aflevering. In deze alfevering zie je meer in detail hoe je een lichtcircuit plaatst. We maken de sleuven ook dicht.

Transciptie 

In de vorige aflevering zag je al hoe je leidingen plaatst voor stopcontacten. We gingen uitgebreid in op de specifieke voorwaarden wanneer je stopcontacten plaatst. Heb je nu gemist hoe je sleuven slijpt en de bakjes inbouwt? Geen nood, we herhalen nog eens kort hoe je dat doet. Maar deze keer met de focus op de verlichtingskringen. Verder plaatsen we hier de kabels voor de verlichting en we kijken naar de mogelijke schakelingen.


We hebben al eerder getoond hoe je elektriciteitsleidingen aftekent voor stopcontacten volgens het elektriciteitsplan. Voor verlichting is dit precies hetzelfde. Je tekent op de aangeduide locatie waar je schakelaars komen. Vergeet ook niet de leidingen aan te duiden. Dat allemaal doe je met je waterpas en krijt.


Laat wel altijd voldoende speling rond het bakje, ongeveer twee centimeter.

Een mal kan je makkelijk uit karton maken. Leg het bakje op het karton en teken de hoeken af. Laat ook nu voldoende speling rond het bakje. Verbind de hoeken met een lat en snij de mal uit met een breekmes. Teken dan met een krijtje gewoon in de mal.

Zorg bij het plaatsen van een inbouwbakje naast een deuropening dat je ongeveer 10 à 15 centimeter van de deuropening blijft.
Plaats ook telkens het symbool van wat er in het inbouwbakje komt. Gebruik het symbool voor een stopcontact, een enkelpolige schakelaar, een dubbelpolige schakelaar, een wisselsschakelaar of een kruisschakelaar. Deze symbolen vind je ook terug op je elektriciteitsplan. Zo houdt je ook het overzicht van welke bakjes je al geplaatst hebt.


Voor het uitslijpen gebruik je een haakse slijper. Dat kan een met een klein blad zijn of een groot blad. Het voordeel aan de grotere schijf is dat je diep genoeg kan schijven.


Het werk met een breekhamer gaat sneller, maar is ook wel een pak zwaarder.


Maak dan de sleuven proper. Zo blijft er geen stof achter. Ook zal de muur het water dan niet meteen uit het gips trekken.

We gebruiken kleefgips zodat de bakjes straks goed vast zitten in de openingen. Bij dat kleefgips doen we wat snelgips. Zo kan je sneller beginnen met de leidingen te trekken. Hou er wel rekening mee dat je snelgips dan sneller uithardt. Meng alles goed door met je truweel of met een mengstaaf op je boormachine.

Breng dan het gips aan in de holtes en duw de bakjes op hun plaats. Laat de openingen naar de sleuven vrij en hang de bakjes waterpas.


Om het overzicht te bewaren plaats je dus het best eerst alle leidingen voor stopcontacten in een dikte van tweeëneenhalf vierkante millimeter en pas daarna de verlichtingskringen van anderhalve vierkante millimeter. Zo vermijd je ten allen tijde dat deze twee door elkaar gebruikt worden, wat absoluut verboden is. In een kring mag je niet wisselen van dikte. Heb je een kring waar er zowel stopcontacten als lichtpunten voorzien zijn, dan neem je altijd een dikte van tweeëneenhalve vierkante millimeter.


Deze kan je ook gewoon kopen in een voorbedrade flexibel.

Een wisselschakeling maakt dus gebruik van twee schakelaars. De geel-groene aarding en de blauwe nulgeleider lopen gewoon door. Tussen deze twee wisselschakelaars lopen er dan niet een, maar wel twee draden.

De wisselschakelaar wisselt tussen de aanvoer van de fasedraad, hier in het bruin, en de twee geleiders tussen de schakelaars, in grijs en zwart in dit geval.

Een wisselschakelaar schakelt tussen deze twee draden. In een geval wordt de schakeling dan onderbroken, en in een ander geval loopt de stroom door tot aan de lamp en brandt de lamp.

Brand de lamp en druk je dan weer een wisselschakelaar in, dan wordt de stroom onderbroken en gaat de lamp weer uit.
Wil je nu op drie punten een lamp bedienen, plaats je tussen de twee wisselschakelaars nog een kruisschakelaar. Deze schakelaar heeft ook maar twee stroomdraden nodig. Hij wisselt gewoon tussen twee standen. Ofwel laat hij de draden doorlopen, zwart naar zwart en grijs naar grijs hier. Of, in het andere geval, kruist hij de twee stroomdraden en leidt hij de stroom in dit geval van zwart naar grijs en van grijs naar zwart. Zo wordt de stroom weer onderbroken of doorgetrokken en gaat de lamp al dan niet branden.
Die geleiders trek je dan door naar het andere bedieningspunt.

Zo trek je nu verder alle kabels voor de verlichting. Tot je alle punten bekabelt hebt.

Voor verlichting kan je, net zoals bij een kring van stopcontacten, maximaal 8 aftakpunten voorzien. Je kan dus meerdere lampen op een kring aansluiten.


Noteer ook telkens of het gaat om een verlichtingscircuit of een stopcontactcircuit.
Ook op de grond leg je de kabels beter vast. Deze komen later wel vastliggen in de chappe, maar je legt ze beter nu al vast. Dat is niet enkel steviger, door de kabels te groeperen hou je ook het overzicht.

Dat kan je doen met nylon pluggen. Deze zijn speciaal gemaakt voor dit taakje Boor daarvoor net naast de kabel en klop de nylon plug over de kabel. De plug zet zich vast in het boorgat en legt de flexibele kabel stevig vast.


Voor je begint plooi je beter even alle kabels in de inbouwbakjes. Zo komen ze zeker niet in de mortel vast te zitten als je de sleuven dichtsmeert.
Maak dan de mortel aan. Doe eerst de juiste hoeveelheid water in de kuip en doe de mortel in de kuip. Meng de mortel goed door met je truweel of met de mengstaaf op je boormachine. Doe dat tot je een stevige smeuïge mortel hebt.

Met je truweel smeer je dan de sleuven dicht. Omdat je toch mortel moeten gebruiken en aanmaken, kan je net zo goed boven de waterkerende folie mortel gebruiken. Smeer de sleuven tot boven toe.

Vul de sleuven tot ze mooi gelijk zijn met de muur. Eens de mortel droog is, zitten de kabels vast in de muur en zijn je leidingen geplaatst.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.