Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

HOE JE BADKAMER VOLLEDIG WATERDICHT VERNIEUWEN

Als je een badkamer vernieuwt, vernieuw je niet zomaar een ruimte. Er zijn extra aandachtspunten die je in het oog moet houden, zeker wat betreft de waterdichtheid van de wanden. Je moet ten allen tijde vermijden dat je schimmels achter je wand krijgt. Maar verder verlies je natuurlijk ook nooit het esthetische uit het oog. Hoe je dit goed en grondig renoveert, zie je in deze uitzending.

Transciptie 

Een grondige renovatie vergt toch een minimum aan voorbereiding. Neem daarom alle elementen weg die zeker in de weg zitten als je je muren wil bekleden, zoals de kraan van je bad, het hangtoilet en de plinten. Deze elementen zijn gemakkelijk weg te nemen. Het kost je alleszins minder tijd om ze weg te nemen dan om er rond te werken. En dan volgt een grondige poetsbeurt.


De stevige panelen worden gemaakt uit een harskern van pvc en titanium. Daardoor kunnen ze dunne panelen maken die extra stevig zijn. Op die panelen wordt er dan een decor geprint. En deze dient niet enkel als mooie afwerking voor je vloer, ze zorgt ook voor een gemakkelijk afwasbare slijtlaag. Dat maakt dat deze vloer in een hoge slijtklasse zit. Doordat de kern van pvc is en er een goede slijtlaag op is aangebracht, worden de vloeren zelfs gebruikt in ziekenhuizen, waar de vloer kan voldoen aan de hoge eisen qua beloopbaarheid en hygiëne.
Je kan voor dat klusje gebruik maken van soda, maar ook andere ontvetters komen hier voor in aanmerking.

Verder gebruik je een dweil, een trekker, een spons, wat water en een emmer. Ontvet dan grondig elk oppervlak dat je wil bekleden.

Dit is zowat de enige voorbereiding die je moet doen, maar dat betekent niet dat je er zomaar vlug mag over gaan. Grondig werken is hier echt wel belangrijk.


Hier is de vloer voldoende vlak om meteen op te kunnen verlijmen. Is dit niet het geval, dan kan je egaliseren.


Hier moeten we van de eerste strook een aantal centimeter afsnijden.

Hoeveel je weg moet nemen, kan je gemakkelijk berekenen. Je neemt de breedtemaat van het zichtbare deel van de plank en je deelt dat getal door de breedte van je ruimte. Kom je met een klein cijfer uit na de komma, dan begin je beter met een halve plank.

De panelen kan je gewoon op maat maken met een handzaag of een decoupeerzaag. Verder heb je de vloerlijm nodig die je verdeelt met een plamuurmes en een lijmkam. Een hamer en een slagblokje gaan ook nog van pas komen. Voor een uitzetvoeg aan te houden, gebruik je wat kaleerblokjes.


De lijm breng je aan met een fijne lijmkam. Deze vind je in de winkel meestal naast de parketlijm of vloerlijm. Vind je hem daar niet, dan zoek je beter naar een lijmkam nummer drie.

Met een plamuurmes breng je dan wat van de vloerlijm aan op je lijmkam en daarmee smeer je de lijm dan uit op je oude vloer.

Hou een zijde van de lijmkam altijd proper. Aan deze zijde smeer je de vloerlijm. Verdeel de lijm ook enkel met deze zijde. Aan de achterzijde plaats je dan je vingers. Wissel de twee kanten niet om, anders hangen je vingers vol vloerlijm.

Wij nemen hier een lijm die speciaal gemaakt is voor het verlijmen van pvc en vinyl vloeren. Smeer de lijm uit over de strook en laat hem tien minuten rusten voor je er een paneel in aanbrengt. Leg dan het paneel op zijn plaats en druk het aan in de lijm. Vergeet niet dat je een uitzetvoeg moet laten. Steek dus wat kaleerblokjes tussen de muur en het eerste paneel.

Je kan de planken gewoon op maat maken met een standaard houtzaag.


Leg de vloer nu verder strook per strook. Lijm de strook in, lat tien minuten rusten en druk het vloerdeel in de lijm aan.

De kopse kanten hebben geen kliksysteem. Besteed dus wat extra aandacht aan deze kanten zodat ze mooi aansluiten.

De lange kant is wel voorzien van een kliksysteem. Klikken beide delen in elkaar, dan wordt de naad gedicht en krijg je een naadloos resultaat. Lukt het niet van de eerste keer, dan kan je er altijd een tik tegen geven met een hamer. Gebruik dan wel een restje van je vloer als slagblokje zodat je de groef niet beschadigt.


Door ze vast te lijmen, wordt het loopgeluid op de vloer ook gedempt. Zo krijg je minder galm in de kamer dan als je de vloer zwevend plaatst.
Is de vloer vastgelijmd, dan kan je de kaleerblokjes weghalen en kunnen we met de muur beginnen. Voor je overhaast begint, controleer je weer of de muur vlak genoeg is om meteen op te kunnen werken.


Neem het cijfer na de komma en tel er eentje bij. Die een komma puntje puntje puntje deel je dan door twee. Dat cijfer doe je dan maal de zichtbare breedte van je paneel.

Heb je zoals wij hier, veel geluk, dan kom je met een vol paneel uit langs beide kanten. De kans is wel groter dat je toch een stuk moet afzagen. Dat kan je gemakkelijk doen met een standaard houtzaag. Sowieso moeten we ze wel in de lengte op maat maken.


De lijm breng je aan in banen in de dieperliggende delen van de panelen. Je kan, als je wil ook dotten lijm aanbrengen.

Ook hier is het eerste paneel weer belangrijk. Hou je waterpas er tegen zodat het zeker recht staat. Staat het recht? Druk het dan vijf seconden tegen de muur aan, zodat de lijm kan hechten.

Steek kaleerblokjes onder de panelen. Zo hou je een uitzetvoeg aan. Die uitzetvoeg zorgt er voor dat de panelen niet krom gaan trekken als ze uitzetten.
Het zal niet lang duren of je komt je eerste obstakels tegen. Maar net zoals je de panelen op maat kan maken met een handzaag, kan je ook ander houtbewerkingsgereedschap gebruiken. Om grote ronde gaten te maken, om bijvoorbeeld de kraan door te steken. Gebruik je materiaal op precies dezelfde manier als je normaal zou doen. Teken af waat de opening moet komen en boor door. Plaats dan het paneel op zijn plaats.
De panelen zijn dezelfde als degene die je op de vloer plaatste, dus klikken ze gewoon op dezelfde manier in elkaar. Ook hier kan het nodig zijn om wat aan te tikken met een hamer en een slagblokje, of met een rubberen hamer.
Ook de omkasting van het bad werk je af met dezelfde panelen. Kleef ze weer gewoon tegen de oude bekleding aan. Hou met je kaleerblokjes weer een uitzetvoeg aan.


Om het metalen profiel op maat te maken heb je dit keer wel een metaalzaag nodig. Dat kan een metaalblad op je decoupeerzaag zijn of een gewone standaard ijzerzaag.

Zaag het profiel op maat en bevestig het samen met de panelen rond de badrand. Dan kan je verder gaan aan de andere zijde van het bad.
De accentmuur en de vloer zijn al afgewerkt. Tijd om de rest van de muren wit en vlak te maken. Begin weer met de muur op te meten. Meet ook even de lengte tot aan de deur. Dit keer hebben we niet zoveel geluk als bij de accentmuur en moeten we een deel van het paneel in de lengte afzagen zodat we niet uitkomen met een smalle strook aan de deur.

Plaats weer een aantal kaleerblokjes om een uitzetvoeg aan te houden. De kaleerblokjes kan je vastkleven met schildersplakband aan de wand. Zo blijven ze op hun plaats.


Om rond de deur te werken, zaag je dus ook beter een stuk uit het paneel. Het in een stuk uitzagen is niet zo moeilijk, zeker niet bij deze panelen. Deel je je paneel in twee, dan heb je echter een kopse naad.
Rond de deur werk je de panelen nog af. Ook dat doe je beter in PVC. Het is hetzelfde waterbestendig materiaal als de panelen en je kan het met dezelfde lijm bevestigen. Zo is de rand rond de deur ook meteen netjes afgewerkt.
De kaleerblokjes mogen dan weg gehaald worden en we kunnen de finishing touches aanbrengen.
Een siliconekit is blijvend elastisch en niet gevoelig voor schimmel. Maar om dat laatste te verzekeren, moet je ze wel op de correcte manier aanbrengen en afwerken.

De koker snij je schuin af. Onder dezelfde hoek plaats je dan je spuitmond, zodat de hoeken van de spuitmond mooi de twee randen raakt. Trek dan een lijn silicone over de hele lengte van de naad.
Dan moet je de siliconenaad nog gladstrijken. Daarbij maak je beter gebruik van een afwerkzeep. Sommigen doen dit met water en zeepsop, maar op die manier komen er wel schimmels op je siliconevoeg. Gebruik dus altijd een speciale afwerkzeep. Hiermee spuit je eerst de naad volledig in. De overtollige silicone neem je dan weg met je duimnagel. Vergeet ook die niet goed nat te maken met afwerkzeep, anders blijft de silicone aan je nagel plakken. Als laatste ga je over de naad nog eens met je ingezeepte wijsvinger. Wrijf even over de naad. Je moet zeker geen druk uitoefenen op de siliconenaad. Zo krijg je een perfect afgekitte naad.
Ook andere openingen die waterdicht moeten zijn spuit je beter toe met wat silicone. Zo kruipt er achter de panelen zeker geen vocht, wat na verloop van tijd gaat schimmelen.
Je kan ook kiezen voor een andere afwerking. Rond de badrand werken we met een kwartrond profiel. Hier gebruiken we het profiel in de kleur van de vloerpanelen, maar je kan ze krijgen in elk decor waarin de panelen te krijgen zijn. Bevestig de kwartrond plint met een montagekit.

Je kan ook kiezen om plinten te plaatsen in hetzelfde motief als de muur of de vloer.
Een haakje om je handdoek aan te hangen komt altijd handig van pas in een badkamer. En om niet door je pas geplaatste panelen te moeten boren, kan je dit ook kleven. Je hebt speciale haakjes voor in de badkamer met een waterbestendige tape in de verpakking. Later kan je ze trouwens nog gemakkelijk verwijderen.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.