Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Simple DIY - werken met draadstang

 

Transciptie 

Een pennenhouder. Strak, bestaande uit rubber en metaal. Perfect voor een kantooromgeving, dacht ik.
Kijk, dit is draadstang, daarmee ga ik aan de slag.

Draadstang is een een metalen staaf met draad op. Je kan er dus een moer op vastdraaien.

Er zijn twee maten belangrijk de doormeter van de draadstang. Uitgedrukt in millimeter. Die moet je weten om de juiste moeren te kopen. Heeft je draad stang een doormeter van 10 mm, koop dan moeren M10.

De tweede maat is de lengte. Je kan draadstang kopen op verschillende lengtes,.

Het voordeel is dat je draadstang ook op maat zagen.

 

We gebruiken een ijzerzaag om draadstang op maat te zagen. Je moet wel weten dat bij het zagen de mogelijkheid bestaat dat de draad wat beschadigd raakt.

Een goeie manier van werken is bijvoorbeeld om eerst twee moeren op je draadstang te draaien. Daarna kan je je draadstang tussen de bankschroef klemmen. De klem gaat nu op de moeren drukken, en niet op de draad zelf. Die gaat dus niet kapot gaan. Nu kan je makkelijk zagen.

Na het zagen schroef je de moer naar het doorgezaagde gedeelte. Hierdoor gaat de draad zich op die plaats wat herstellen.

 

Een ander manier om draadstang snel, en perfect haaks door te zagen is gebruik maken van een schroefboormachine. Die tip heb ik uit Dobbit magazine gehaald.

Draai twee moeren op je draadstang.

Plaats je draadstang in je boormachine. Dan zetten we gewoon de ijzerzaag op de draadstang. Let op de draairinchting. Die moet vooruit/achteruit staan. Als je in de verkeerde richting boort, dan heeft de zaag de neiging om naar je boormachine op te schuiven.

 


Kijk, het braampje van het zagen zit op die manier netjes in het midden van je draadstang. De draad is dus nergens beschadigd.

 

Ik heb twee stukken draadstang 15 cm. Nu kunnen we aan de slag om een pennhouder te maken.

Wat ik nog digheb zijn binnenbanden van een fiets.

Gebruik kapotte binnenbanden. Ik heb de mijne gaan halen bij een fiestenmaker. De meeste mensen met grote gaten in hun banden komen daar terecht, dus die heeft meestal wel wat oude binnenbanden liggen.

Trouwens, voor een klein gaatje in een band hoef je zeker niet naar de fietesenmaker. Wie een beetje handig is kan dat zelf wel herstellen. Op onze website vind je een filmpje die toont hoe het moet.
Maar nu over naar onze draadstangen. Ik ga die eerst vastzetten in een houder. Die houder, dat is gewoon een stuk hout met twee gaten in, op een vijftal centimeter van elkaar.

 

Nu plaatsen we de binnenband over de draadstang. Ik maak telkens twee gaten, op ongeveer vijf centimeter. Het rubber kan wat uitrekken. Dus je hoeft niet af te meten. Het is zelfs mooier als je niet te precies werkt, als er wat variatie op zit.

En plooi dubbel. Laag na laag wordt de penenhouder dikker.

Veel wetenschap komt er niet bij kijken.
Zo, enkel nog de moeren er op schroeven en de pennenhouder is klaar.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.