Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Zelf je droomtuin aanleggen 6

Zelf je droomtuin aanleggen - Ep. 6 - Rozen aanplanten

Transciptie 

Welkom in onze droomtuin. Jah, onlangs hebben we een mooie rozenboog gemaakt en ook al in de tuin geplaatst, en dan is het nu hoog tijd om er klimrozen tegenaan te zetten en tegelijk gaan we struikrozen planten.
Als je rozen gaat planten, jah, dan moet je er zeker rekening mee houden om dit vooral niet te gaan doen op een plaats waar rozen hebben gestaan. Dat is om rozenmoeheid, een soort slapteziekte, verwelkingsziekte, tegen te gaan. Rozen horen op jonge, frisse grond en dat is hier in onze droomtuin zeker wel het geval want het is de eerste roos die in deze tuin wordt geplant.
Het plantgat voor klimrozen moet groot genoeg zijn : vijftig bij vijftig. Heel diep hoeft niet, want rozen wortelen vrij oppervlakkig.
De klimroos waarvoor we gekozen hebben, heeft een hele mooie naam. Guirlande d’amour, jah, dat heeft te maken met het feit dat de bloemblaadjes van deze roos, en kijk, er staan al knopjes in bovenaan, dat de bloemblaadjes van deze roos, kleine, witte hartjes zijn.
En wij hebben gekozen voor een roos met de sprekende naam Guirlande d’amour, en kijk eens, de bloemknopjes staan er al in, dit is een roosje met bloemblaadjes in, in een hartvorm, maar, wat heel speciaal is, ze bloeit van in juni tot in november, en dat is maar weinig rozen gegeven. Ze bloeit heel rijk met kleine, witte bloempjes en ze blijft maar door gaan.
Nu gaan we even kijken hoe het met de wortelkluit gesteld is. Er zijn al heel veel haarworteltjes te zien. Het is wel erg belangrijk dat je die haarwortels zo weinig mogelijk beschadigt.
En kijk nu, wat is het volgende. De grond waar een roos wordt geplant, jah, die moet rijk zijn, die moet voldoende humus bevatten. Daarom ga ik in de plantput voldoende bodemverbeteraar mengen, zodat de wortels meteen kunnen doorgroeien. Het is kwestie om die wortels van bij de aanplant niet te veel te beschadigen. Dus ik ga proberen dat intact te houden. Het volgende dat je moet doen, is dit stokje eruit halen. Dat wordt weleens vergeten, maar als je dit stokje eruit haalt, dan gaat de roos een beetje slapper hangen,

maar dat heeft zo z’n voordeel want rozen die moeten klimmen, die ga je best planten op deze manier. Met een platte kluit, en dan 30 à 40 centimeter van de rozenboog af, want rozen wortelen oppervlakkig, en als je ze zo plant gaan ze veel sneller een goed wortelstelsel maken.
Het is vanzelfsprekend dat je een roos op een zonnige plaats moet zetten want rozen zijn echte zonaanbidders, en plant je een roos tegen een gevel, wel dan moet je er zeker voor zorgen om ze in het begin genoeg te gieten want tegen een gevel is meestal heel erg droog en ook dan moet je de roos schuin planten – een 40tal centimeter van de muur – en dan zo naar de muur toe leiden.
Eerst de takjes, kun je straks vast maken met wat binddraad en wees maar zeker, op een jaar tijd is hij al halverwege en volgend jaar zit hij er al helemaal over, en dan komt hij de roos van de andere kant tegen. Die gaan we nu planten.
En ook aan deze kant opnieuw een plantgat dat ruim genoeg is maar we zitten hier wel met keiharde grond, hé. Jah, dat is kleigrond, in de winter is het één natte boel, en in de zomer, dan geraak je er bijna niet in.
Jah, rozen kun je eigenlijk bijna heel het jaar door planten, want ze worden tegenwoordig bijna allemaal in pot verkocht … maar echt waar hé, die Guirlande d’amour, dat is echt een schatje, een doorbloeiend roosje, ik heb er thuis ook staan en ieder jaar weer hebben we er plezier van.
Ik maak vanonder in het plantgat de bodem even wat losser, kijk er zitten zelfs stenen in, maar laat die maar zitten, dat kan geen kwaad, rozen houden best van een beetje puin aan hun voeten, omdat daar meestal ook wel kalk in zit, en dat mengen we met wat van onze grond hier en de bodem wordt er echt door verbeterd. Het bacterieleven zal het heel goed doen in een mengeling van de klei en de bodemverbeteraar waardoor het bacterieleven op gang komt en de roosjes zullen er wel bij varen.
Ook deze roos gaan we planten op een schuine manier, dat wil zeggen, probeer zo weinig mogelijk de haarwortels te beschadigen, trek het stokje eruit - gewoon recht naar boven – en leg dan de roos plat, op een 20 à 30 centimeter van de rozenboog. Straks gaan we hem vast binden en dan kan er opnieuw de grond over en kunnen we hem onder stoppen.
Jonge rozen hebben weleens last van bladluizen, en als je dat wil verhinderen op een volledig biologische manier zonder schade voor de rest van de tuin, dus geen vergif, dan doe je dat op een heel natuurlijke manier door aromatische planten in de buurt van de voet van de roos te planten. Twee of drie plantjes is voldoende, en waar denk ik dan aan ?

Ik denk bijvoorbeeld aan lavendel, muntsoorten … kortom alle planten uit de kruidenbak die aromatisch zijn. Tijm is bijvoorbeeld ook zo’n goed voorbeeld. Je zet die plantjes hier in de buurt, en dan ben je er bijna zeker van dat er veel minder bladluizen op je rozen zullen verschijnen.
Naast munt en tijm kan je nog voor andere planten kiezen, en ik heb hier maar gekozen voor lavendel, en dat is een heel zonnige plaats en dus hier ga ik aan de voet twee lavendelplantjes zetten die gaan uitgroeien tot een flinke bos en het aroma van die lavendel, dat gaat ervoor zorgen dat de bladluizen op een afstand blijven. Want bladluizen die op een roos komen, die komen er niet zomaar aangevlogen, neen, die kruipen vanop de grond op de roos maar als ze lavendelgeur tegen komen, dan zullen ze zich wel twee keer bedenken want daar houden ze echt niet van. Zo, dat is één. De bedoeling is dat dit één, brede bloeiende lavendelstruik wordt, kijk hoe goed die al doorgroeid is ook. […] Net zoals rozen houdt lavendel van goed doorlatende grond en we hebben hier deze kleigrond hier goed doorlatend gemaakt door deze bodemverbeteraar eraan toe te voegen. Jah, je hebt het wel gemerkt, de wind speelt een beetje in de blaadjes hier, maar ook dat is goed, want rozenstruiken die snel opdrogen na een regenbui, of na het ochtenddauw, wel, die rozen hebben veel minder last van optredende schimmelziekte. Rozen moeten op een plaats staan waar er een beetje tocht, waar de wind doorheen kan. En mensen die rozen hebben aangeplant, binnen een buxustuin bijvoorbeeld met helemaal een beschutte plaats, in de luwte, die zullen wel weten waarover ik het heb, want die hebben heel veel last van schimmelziekte en van die vervelende buxusziekte.
Om rozen aan te binden gebruik je best een soepele binddraad, die gaat mee groeien in de dikte en zo verhinder je dat de stengels van de rozen zichzelf afsnoeren in de draad. Je maakt gewoon een dubbele knoop, en die kunnen zo gewoon afbreken. Voilà, die is gebonden. De volgende.
Ik ben een liefhebber van bloemrijke tuinen, dat weten jullie al, maar waarom maak ik hier dit gat, wel, anders zou het hier maar een kaal hoekje zijn, zo’n haagje dat tot tegen de afsluiting komt, dit hoekje vraagt om opfleuring, en daarom ga ik hier twee struikrozen zetten. Het plantgat moet voldoende groot zijn, en voldoende diep omgewoeld, zodat ik straks de rozen kan zetten in een goeie grond vermengd met voldoende bodemverbeteraar.
Heerlijke roosjes zijn dit, Pastella is de naam, en die Pastellaroos zijn eigenlijk een Duitse Tantauerroos voor de kenners onder u, en de meeste rozen worden in van die hoge potten verkocht. Kijk, wat een mooi wortelstel alweer, het helemaal bovenste met wier bedekt doe ik er een beetje af, en deze ga ik al planten.
In tegenstelling tot de klimrozen plant je deze rozen gewoon rechtop. Plantafstand, een goeie 45 centimeter, jah, meestal als je rozen plant mag je er twee tot drie bij elkaar zetten, als je er drie zet, dan is het gewoon in een rechthoek, maar in zo’n hoek is twee ook al voldoende, dan wordt dit één grote rozenstruik die zo’n beetje de kaalheid van die schutting gaat verzachten, verbergen
Nu moet ik er natuurlijk goed op letten dat de plaats waar de roos geënt werd, dat is hier, dat die een klein beetje onder de grond komt, dus ze moet er eventjes terug uit want ze staat niet diep genoeg. Waarom moet dat onder de grond komen ? Wel, omdat anders vanop die entplaats wilde uitlopers naar boven gaan groeien die al het voedsel van de ent, van de rozenvariëteit eigenlijk gaan wegnemen. Jah, dat is ongeveer goed, ook de deze terug een beetje dieper zetten, dat is nog niet zo gemakkelijk want we zitten hier niet alleen in kleigrond maar ook in grond die historisch vervuild – tussen aanhalingstekentjes – met allerlei puin en gesteente maar kijk, zo komen we er al dicht in de buurt van hoe het moet zijn, goed aandrukken is ook belangrijk, straks nog even goed gieten, maar eerst alle grond erop doen. Rozen houden van een goed doorlatende grond, van een beetje kalk in de grond, maar deze klei hier bevat wel wat kalk, bevat puin, dus dat is automatisch al kalk, en dan is het kwestie van ze op de goede manier te planten en vooral op de goede plek. Zonnig, en niet te beschut. Ze mogen een beetje in de wind staan. Dan zijn ze goed bestand tegen allerlei ziekte.
En ook hier geldt de regel, dat er in de buurt van rozen best wat aromatische planten staan. Bij onze klimrozen daarjuist hebben we lavendel geplaatst, wel, de munt die ik hier heb, ga ik hier planten. En nu ga je zeggen, jah, gaat die munt zomaar in de blote grond zitten ? Dat gaat toch woekeren ? Wel, hier mag het woekeren want het wordt toch afgeboord door het gazon. Onder de haag mag het gerust ook verder gaan later. Dus hier kan het geen kwaad. Maar in je kruidentuin maak je beset gebruik van zo’n type van pot waarlangs beneden de wormen nog kunnen in migreren maar langs alle kanten stevig plastic is zodat de wortels er niet uit kunnen want geloof me vrij, als je in je kruidenbak munt hebt en nog 10 andere soorten, dan heb je, als je er niets aan doet, binnen twee jaar alleen nog maar munt. Nu, dit is Marokkaanse munt, dit is een heel bijzondere soort, dat is pompelmoesmunt – jah inderdaad – een beetje pompelmoesgeur, en dit is banaanmunt, jah, er bestaat zelfs chocolademunt, appelmunt en noem maar op, je moet maar eens kijken bij de kweker, die weet er alles van. Hier ga ik nu beginnen met deze Marokkaanse munt, dat is voor de mojito, goed voor in de zomer, hé, bij de barbecue, als aperitiefje, en ik ga hem dus niet in een pot steken, hij mag gewoon in de volle grond en blij dat hij zal zijn. Door de geur van die blaadjes gaan die bladluizen wel twee keer nadenken vooraleer ze hier op de rozen gaan kruipen.
Zo, de rozen staan er, de aromatische planten die staan er bij, dat kan allemaal van start gaan. Wat is er nu nog nodig ? In de eerste plaats natuurlijk mest. Heb je rozen geplant, dan moet je bemesten. Er bestaat specifieke rozenmest die de knopvorming en de bloemvorming bevordert, dat is één, jah, hier zat de mest al bij in de potgrond gemengd, dus daar hoeven we ons niets meer van aan te trekken dit jaar. Dat is voor volgend jaar, maar in de buurt woont er iemand in de buurt met een pony, en die pony maakt dikke paardenbollen, wel, die ga ik tegen het najaar ophalen, ik laat ze overwinteren op een hoop, en na de winter dek ik daar de bodem rond de rozen mee af. Het is heel belangrijk van dat jaarlijks te doen. In het voorjaar, goed wat mest geven, en dan in juni – juli nog eens wat bij te mesten. Wat doe je nu met rozen die aan het uitbloeien zijn ? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Het hangt een beetje van de soort, van de variëteit af, misschien wil je rozenbottels, jah, dan blijf je eraf. Bijvoorbeeld bij die klimrozen, daar komen mooie kleine rozen in, die laat je gewoon uitbloeien en dan heb je in de herfst en in de winter het mooie beeld van de rozenbotteltjes waar de groenvinken en de vinken op af komen. Maar je kunt ook de rozen laten doorbloeien of langer laten doorbloeien door de uitgebloeide bloemen meteen weg te knippen. En kijk, ik zie hier dat er een takje al een beetje gebroken is, ‘k ga dat er maar meteen afhalen, zo, dan kan ik tonen hoe je dat moet terug knippen. Stel nu dat dit een uitgebloeide bloem is, dan tel je gewoon twee blaadjes naar beneden en daar mag je weg snoeien. Dus, bloem, één blaadje, tweede blad, knip, en dit haal je er dan af, zodat dit blijft staan. Dan kan er vanaf hier een nieuw takje ontstaan, een nieuwe bloeitak met een nieuwe roos op. En zo doe je dat om je rozen langer te laten doorbloeien.
Rozen moeten regelmatig water hebben, ze wortelen oppervlakkig dus vergeet dat zeker niet vooral als je in streken woont met veel zandgrond zoals bijvoorbeeld in de Kempen, daar moet je wat meer gieten dan hier in West-Vlaanderen. Nu, als je rozen giet, doe je dat best bij valavond, omdat er dan ‘s nachts minder verdamping is en dan ga je ook minder water verliezen. Tijd nu hier voor onze klimrozen. Ook die hebben na aanplant heel wat water nodig.
Ziezo, deze aflevering zit er alweer op en we weten nu hoe we klimrozen en struikrozen moeten planten en wat we moeten doen met die aromatische plantjes errond. Tot de volgende keer.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.