Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Ontvetten

De Tip - Ep. 7 - Ontvetten
Ontvetten een vervelende taak? Sla het toch maar nooit over. Verven, materiaal kleven ... doe je altijd vanop een goed ontvette ondergrond. Alleen zo verkrijg je een optimale hechting. Ontdek er meer over in deze nieuwe Tooldokter.

Transciptie 

Een vetvrije ondergrond is van belang om een verflaag, of iets dat je wil verlijmen, optimaal te laten hechten.
Talloze deeltjes uit de lucht hechten zich telkens als vuil aan de ondergrond. Indien je deze deeltjes niet verwijderd, zal er nooit een goede hechting tot stand komen. En als gevolg zal een verflaag beginnen afbladderen. Of een kleefhaakje zal na verloop van tijd lossen.

Er zijn enkele producten voorhanden om te ontvetten. De meest gekende is ammoniak. Je gebruikt doorgaans 1 deel ammoniak op 9 delen water. Gebruik het dus nooit puur. Het product is agressief voor de huid, gebruik daarom rubberen handschoenen en vergeet niet dat ammoniak een vrij indringende geur nalaat. Ventileer altijd goed.
Met azijn kan je ook ontvetten. Het is veilig voor de huid, alleen de geur is misschien wat minder aangenaam. En het is biologisch afbreekbaar. Voeg het gewoon bij water, en qua verhouding hou je rekening met 2 delen azijn op 10 delen water. Naarmate het hardnekkige materiaal dat je wil verwijderen, kan je er altijd nog wat meer azijn aan toevoegen.
Ook met sodakristallen kan je aan de slag. Om ze makkelijker te doen oplossen, gebruik je lauw water.
In de gewone supermarkt vind je ook enkele chemische producten, vloeibaar of in poedervorm, die snel inwerken. Volg altijd de aanbevolen dosering en controleer of er geen nefaste inwerking is op andere materialen. Bijvoorbeeld, als er koperen beslag zit op je te renoveren kast of tafeltje en aangetast kan worden door het ontvettingsproduct.
En als laatste kan je ook te werk met White Spirit. Je gebruikt het doorgaans om verfborstels bij solvent gedragen lak te reinigen, maar om te ontvetten kan je er ook mee aan de slag.
Heb je bovendien sporen van lijm die je maar niet verwijderd krijgt ? Gebruik dan een multispray. Een aantal keer sprayen en schoonvegen maakt het oppervlak weer proper. Hardnekkige lijmresten pak je beter aan met aceton. Dit product is niet mild voor je huid, draag dan zeker rubberen handschoenen.
Je behandelt niet elke ondergrond op dezelfde manier om te ontvetten. Even kort opsommen welk product je telkens het best gebruikt.

 

Ongeschilderd hout en plaatmateriaal, zoals osb – fineer – triplex of multiplex, behandel je met een neutrale ontvetter zoals ammoniak of soda.
Geschilderd hout en PVC kan je eerst wat afwassen met een zeepsopje, en dan nog aanpakken met ammoniakwater of soda.
Ferrometalen zoals ijzer of staal krijgen meestal een oliecoating mee uit de fabriek ter bescherming tegen roest. Behandel ijzer en staal dan beter met white spirit.
Non-ferrometalen zoals gegalvaniseerd staal, zink of aluminium pak je aan met een neutrale ontvetter : soda of ammoniak.
Net zoals je tegels goed kan ontkalken met azijn, kan je ze er ook goed mee ontvetten. Soda en ammoniak werken ook.
Een betonnen vloer waar je een coating op wil aanbrengen ? Beton ziet er sterk uit, maar behandel je best niet met een agressief chemisch product. Azijn is het veiligst.
Je wil pleisterwerk schilderen ? Vuiligheid verwijderen is eerst de boodschap, en als ontvettingsproduct is ammmoniak of azijn wel het meest vluchtig, waardoor je muur vlugger zal opdrogen.
Hoe ga je te werk om een ondergrond te ontvetten?
Vertrek altijd van een propere ondergrond. Ontstof een muur met een borstel of licht vochtige doek. Loszittend vuil, een afbladderende verflaag, roest en oneffenheden belemmeren een goede hechting. Verwijder grondig. En bij pleisterwerk kan je met zuiver water en wat detergent de ondergrond reinigen.
Moet je dan nog schuren ? Ontvet dan al voor een eerste keer. Een natte doek of spons geïmpregneerd met je ontvettingsproduct komt van pas. Bij hardnekkig vet kan een schuurspons of hardere borstel het vet beter los maken. Geolied of gebeitst hout is wat moeilijker te behandelen. Indien niet ontvet, zal je door de warmte bij het schuren het vuil en olie nog dieper in de poriën van het hout wrijven, waardoor het moeilijker te verwijderen is. En je schuurpapier loopt ook vlugger vol met olie- en vetresidu en dan schuur je helemaal niet optimaal.
Je gaat dus eerst ontvetten, en dan schuur je het hout kaal, en ga nog heel even door. Zo ben je zeker dat zo veel als mogelijk van de geïmpregneerde olie weg is. Ná het schuren, verwijder je al het vuil met een licht vochtige doek.
Tenzij je afbijtmiddel gebruikt in plaats van schuren om de verflaag te verwijderen. Dan is het absoluut nodig om te ontvetten : ammoniak, soda of azijn zijn dan de betere keuze. Ze zijn neutraler om te gebruiken bij het agressieve afbijtmiddel.
Je kan ook al een flink stuk van de meubelwas of verflaag verwijderen met een schraapstaal. Je schraapt er letterlijk de oppervlakkige laag mee weg. En hoe meerdere keren je te werk gaat, hoe dieper je het geïmpregneerde al kan verwijderen.
En dán kan je pas echt ontvetten om te schilderen. Breng dus ook niet te veel water aan tijdens het ontvetten, anders heb je een veel langere droogtijd.
Om iets aan de muur te kleven, zoals een haakje, heb je eveneens een schone ondergrond nodig voor een betere hechting van de lijm. Opnieuw geldt : ondergrond reinigen, ontvetten en goed laten drogen.
Onthou dus steeds : wil je een optimale hechting van je schilderwerk of verlijming, zorg dan steeds voor een goed gereinigde en ontvette ondergrond.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.