Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Betonnen bloempotten

Simple DIY , ep. 7: Zelf een stoere bloempot maken, in de vorm die jij wil, dat kan met beton.

Transciptie 

Dit is wat we gaan maken: kleine bloempotjes uit beton. Die zijn natuurlijk leuk om te hebben. Maar eigenlijk zijn ze leuker om te maken, en ik raad eigenlijk iedereen aan om dat eens te doen, op die manier krijg je voeling met het materiaal, met beton
En misschien maak je volgende keer wel een tuinlamp of een keukenblad
Wat heb je nodig? Twee potjes. Die gaan de mal vormen voor onze bloempotten. Wij hebben deze bekertjes gekozen. Maar je kan natuurlijk iets creatiever gaan kiezen.
Waar moet je nu op letten als je zelf een ander soort potje als mal wil gebruiken.

- ten eerste: kies voor een gladde mal. Ruwe of korrelige materialen zijn eigenlijk niet geschikt.

- ten tweede: om het je gemakkelijk te maken kan je het best een tapse vorm kiezen. Een vorm die onderaan smaller is dan bovenaan. Zeker voor de binnenmal kan je dat doen, de vorm daarvan is uiteindelijk toch niet zichtbaar.

- ten derde kies je het best voor een mal die je niet meer nodig hebt. Dat kan een wegwerpbekertje zijn uit karton, maar ook bijvoorbeeld een oude emmer die je kan opensnijden of een glazen pot die je desnoods kan breken
En naast de mal heb je natuurlijk ook beton nodig.

Ik heb hier gekozen voor een kant-en-klare mix. Ik hoef dus zelf geen zand en cement te gaan mengen. Dit volstaat.

 


Beton maak je aan met water, dus dat heb ik ook in de buurt staan.

En ik heb een bakje om het beton in aan te maken, een oud verfbakje.
Kijk, ik heb gekozen voor een betonmix die snel droogt. Die is eigenlijk bedoeld om palen mee recht te zetten. Je kapt deze beton gewoon in de grond, en giet er wat water over. Deze beton wordt extra snel hard.

 


In dit geval is de juiste verhouding tussen beton en water niet zo belangrijk, je voelt het wel aan. Iets meer water maakt het geheel wat lopender. Je krijgt een gladder resultaat. Iets minder water maakt het wat ruwer. In deze betonmix zitten ook heel wat kiezels, dat gaat dat ruwere aspect wat benadrukken.

 

 

 

Dit is de mini-versie, hé. Hoe je het in het groot doet, met een betonmolen, daarvoor kijk je het best eens op onze website.

 

Zo, als het beton klaar is kunnen we die in het grootste bekertje gieten. Niet helemaal tot boven, het peil gat nog stijgen als we er het tweede bekertje in drukken.

 


Kijk, zo, druk het bekertje voorzichtig dieper. Ik ga ook wat water in het bekertje gieten, zodat het niet gaat drijven.
Het volgende wat je moet doen bij beton is aantrillen. Je moet er namelijk voor zorgen dat er geen luchtbellen in je beton zitten. Door het trillen zorg je dat de luchtbellen stijgen.

 


Dat trillen doen we hier kort, een beetje schudden, of enkel tikjes tegen de zijkant. Dat volstaat.

Als je te lang gaat trillen, gaat het beton schiften. De zwaardere delen gaan zakken, en de lichtere delen gaan stijgen. Dat is ook niet goed.
En dan is het nu wachten. Het beton moet uitharden. Heb je gehoord wat ik zeg uitharden. Niet uitdrogen hé. De cement en het water gaan met elkaar een chemische reactie aan. Als je nu probeert het beton rapper droog te krijgen, door het in de zon te zetten, of op de verwarming, dan gaat het water verdampen, en ga je dus geen chemische reactie hebben, geen sterk beton.

 


Da’s ook de reden waarom mensen als ze in de zomer een gevel of een terras voegen, dat ze die vochtig houden, af en toe besproeien.
En als alles droog is, kunnen de mallen er af.

Nu is het aan jullie om creatief aan de slag te gaan met dit idee.

 


Ik heb hier, als test, eens geprobeerd verschillende bekers aan elkaar te zetten. Met tape heb ik ervoor gezorgd dat de naden waterdicht zijn. Ik ben nu wel eens benieuwd naar het resultaat.

 

 


Ik ga er gewoon een streepje schoolbordverf op zetten, dan kan ik daar nog een boodschap op noteren. Maar je kiest zelf de versiering, hé. Stuur gerust jouw resultaat.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.