Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf je vloer vernieuwen

Roger - Je vloer vernieuwen is iets wat je zeker zelf kan. Je geeft in minder dan een dag een totaal ander uitzicht aan je kamer door je vloer uit te breken en een nieuwe te leggen. Doe je dat, ga je beter voor een verbetering. Wij doen dat door luxueze vinyl planken te plaatsen.

Transciptie 

De oude laminaatvloer was duidelijk afgeleefd. Sommige planken lagen los en de vloer was bekrast, en de vloer was hier en daar al uit elkaar geklikt. De vloer vervangen was hier dus niet alleen een esthetische keuze.
Om de vloer uit te kunnen breken, moet je natuurlijk eerst de kamers leegmaken. Zet alle meubels even aan de kant. Om de vloer straks gemakkelijker te kunnen leggen kan je ook de deur even uit zijn scharnieren halen.
Om je vloer af te breken, begin je met de plinten. Zijn ze bovenaan afgekit? Dan snij je ze het best even door voor je ze van de muur haalt. Met een schroevendraaier of een kleine koevoet kan je daarna de plinten gemakkelijk loswrikken van de muur.
Om de laminaat zelf uit te breken, kan je het best aan de deur beginnen. De eerste plank kan je hier gemakkelijk losmaken. En na de eerste rij gaat de rest vanzelf.


De oude vloer mag dan weg, samen met de onderlaag.
Kijk nog even of er geen oneffenheden op je vloer liggen. Die kan je met een plamuurmes afschrapen. Veeg het vuil even op. Voor een grondige reiniging ga je beter nog eens met een stofzuiger door de ruimtes.


Het verschil mag nergens groter zijn dan drie millimeter op een meter. Krijg je je meterblad onder je regel? Dan heb je een te groot verschil.
Je kijkt ook het best even na of de hoeken van de kamer haaks zijn. Merk je een verschil? Dan leg je de kopse kanten tegen de muur die schuin loopt. Zo vermijd je lange schuine stukken.
Met de ondergrond in orde kan je de onderlaag leggen. Je kan die gemakkelijk met een breekmes snijden om ze rond alle elementen te leggen.
Twee stroken onderlaag kan je aan elkaar vast maken met klustape.


Het geluid wordt niet enkel gedempt in de kamer zelf, maar ook naar de kamers er onder.
Je legt de stroken onderlaag steeds tegen elkaar aan. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Om de laatste strook op maat te maken, leg je eerst de stroken op elkaar. Snij ze dan alle twee tegelijkertijd door. Haal het reststuk van onder de onderlaag en kleef ze aan elkaar vast.
Ligt de onderlaag er? Dan kan je aan de vloer zelf beginnen. Leg die minstens achtenveertig uur op voorhand in een verwarmde ruimte. Zo kan hij acclimatiseren.

Om de vloer te leggen heb je niet meer nodig dan een breekmes en een winkelhaak.


Dat doe je door de afstand die je meet te delen door de zichtbare breedte van een plank.


Is de totale lengte langer dan twintig meter, dan moet je wel een profiel gebruiken.
Ligt je eerste rij op zijn plaats, kan je de volgende rijen aanleggen. Om een plank te plaatsen klik je eerst de kopse kant op zijn plaats. Dan til je de plank onder een lichte hoek en kan je ook de lange zijde inklikken.
De planken maak je op maat met een breekmes. Je snijdt met een scherp mes één keer diep in de plank en daarna kan je hem breken. De plank breekt precies op de snijlijn.
We hebben voor deze ruimtes planken gekozen in een groot formaat. Deze geven niet enkel een luxueuzere uitstraling, de plaatsing gaat ook vlotter vooruit.

Grotere planken doen de kamer ook ruimer ogen.
Omdat er aan vier zijdes een kliksysteem zit, kan je de vloer langs beide kanten aanleggen. Zo kan je met twee werken en een pak sneller de kamer vol leggen.


Het reststuk dat je gebruikt moet minstens dertig lang centimeter zijn. Hou langs de zijkanten een voeg van acht millimeter aan.
Als je het reststuk gebruikt, kan het wel eens zijn dat je het er niet perfect kan inpassen. Je kan dan gewoon er een klein stukje extra van snijden. Zorg er voor dat de clips in het midden zitten tussen twee clips van de vorige rij.
Zorg er ook voor dat de naad voldoende verspringt. Ook hier hou je het best een verschil van dertig centimeter aan.
Je kan gemakkelijk rond leidingen werken, bijvoorbeeld van je verwarming. Duidt aan waar je de opening moet maken. Met een klokboor van de juiste diameter maak je dan een opening voor rond de leiding.
Snij dan door de opening de plank door. De twee delen kan je dan voor en achter de leiding leggen.


Omdat je op je vloer zit terwijl je hem plaatst, zal hij niet verschuiven. Wil of moet je toch tegen de muur werken, dan plaats je kaleerblokjes van acht millimeter om te vermijden dat je de vloer tot tegen de muur drukt tijdens het plaatsen.
De laatste rij, tegen de muur, moet je waarschijnlijk nog op maat maken. Dat kan je ook doen met je breekmes, of met een fijne houtzaag.
De minimumbreedte van de plank moet vijf centimeter zijn. Hier mee heb je natuurlijk al rekening gehouden bij het leggen van de eerste plank. Leg je een volle plank tot tegen de muur, dan moet je de tanden er van af breken.
Hou ook hier een kleine uitzetvoeg van acht millimeter.
Ligt de vloer er? Dan kan je plinten plaatsen. Deze werken de vloer af en verbergen de uitzetvoeg. Daarvoor gebruik je een verstekzaag, polymeerkit en een kitpistool.
Heb je kaleerblokjes gebruikt, dan neem je die eerst weg natuurlijk.
Je zaagt dan de plinten op maat en in de hoeken zaag je ze in verstek. Breng op de achterkant van de plint de polymeerlijm aan in dotten en kleef ze tegen de muur. Zorg dat ze overal mooi aansluiten.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.